Τι σημαίνει η ανάπτυξη των συγκεκριμένων όπλων – Πόσο επιβλαβή είναι

Σε μια κρίσιμη καμπή έχει εισέλθει ο πόλεμος στα ουκρανικά εδάφη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να πατά τελικά το «κουμπί» ανακοινώνοντας ότι θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λεκορωσία, από τον Ιούλιο.

Στη σχετική ανακοίνωση προέβη από το Σότσι όπου συναντήθηκε, νωρίτερα, με τον Λευκορώσο ομόλογό του και σύμμαχό του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Μετά την κατ’ιδίαν συνάντησή τους, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αρχίσει να αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία από τις 7 ή 8 Ιουλίου.

«Όλα θα είναι σύμφωνα με το πλάνο μας, όλα ελεγχόμενα» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες είχαν προηγουμένως καταλήξει σε συμφωνία για την τοποθέτηση χερσαίων πυρηνικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, στη Λευκορωσία, όπου θα παραμείνουν υπό ρωσική διοίκηση.

Τι είναι τα τακτικά πυρηνικά όπλα με τα οποία απειλεί ο Πούτιν

Τα πυρηνικά όπλα μπορούν να περιγραφούν ως πυρηνικά «χαμηλής απόδοσης» που προορίζονται να να χρησιμοποιηθούν σε πεδία μάχης και όχι εναντίον πόλεων, για παράδειγμα.

Ωστόσο προκαλούν ραδιενεργές εκρήξεις και άλλα θανατηφόρα αποτελέσματα, πέρα από τη ζημιά που προκαλεί η ίδια η έκρηξη.

Οι κεφαλές μπορούν να εκτοξευθούν μέσω πυραύλων, τορπιλών και βομβών βαρύτητας από ναυτικές, αεροπορικές ή χερσαίες δυνάμεις, ακόμη και να μεταφερθούν οδικώς σε μια περιοχή και να πυροδοτηθούν επιτόπου.

Οταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, η Ρωσία είχε περίπου 22.000 TNW ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν περίπου 11.500.

Τα περισσότερα από αυτά τα όπλα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μη διάδοσης, υποτίθεται ότι έχουν αποσυναρμολογηθεί ή βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής προς αποσυναρμολόγηση.

Η Ρωσία έχει στο οπλοστάσιό της 1.000 έως 2.000 κεφαλές – 10 φορές περισσότερες από την Ουάσιγκτον – για μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, αναφέρει έκθεση που συνέταξε η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου (CRS)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 200 τέτοια όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ευρώπη.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις