Οι κίνδυνοι από τη χρήση του λευκού φωσφόρου στα πεδία μάχης
Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τα βλήματα λευκού φωσφόρου για να φωτίζει πεδία μάχης, αλλά οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιτίθενται στη χρήση του κοντά σε κατοικήσιμες περιοχές, επειδή η χημική ουσία καίει το ανθρώπινο δέρμα.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC, αξιωματούχοι του Πενταγώνου συνέστησαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν να παραδώσει τέτοιες βόμβες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, ωστόσο ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει την ιδέα πολλές φορές, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που είναι γνώστες του θέματος και δεν έχουν κατονομαστεί.
Σημειώνεται ότι, οι βόμβες λευκού φωσφόρου δεν επιτρέπονται διεθνώς από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980, η οποία απαγορεύει ρητά τη χρήση τους ως όπλο.
Οι κίνδυνοι από το λευκό φώσφορο
Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή παθαίνουν μη αναστρέψιμα εγκαύματα στο δέρμα.
Τα εγκαύματα φωσφόρου ενέχουν αυξημένο κίνδυνο θνητότητας εξαιτίας της απορρόφησης του φωσφόρου στο σώμα. Μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο ήπαρ, τους νεφρούς, την καρδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων.
Όταν χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά, ο λευκός φώσφορος φτάνει μέχρι και τους 800 βαθμούς Κελσίου.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν πως παραβίασαν τη Σύμβαση της Γενεύης, χρησιμοποιώντας βόμβες λευκού φωσφόρου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα την περίοδο 2008–2009 με τον ισραηλινό στρατό να αρνείται κάτι τέτοιο.
Οι χημικές του ουσίες που περιέχει ο λευκός φώσφορος, που συχνά μυρίζουν σαν σκόρδο, μπορούν επίσης να βλάψουν τους πνεύμονες και τα μάτια.
Κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων του 20ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Βιετνάμ, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν λευκό φώσφορο εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων.
Απαιτούμενη η διάκριση μεταξύ των εχθρικών στρατευμάτων και των αμάχων για τη χρήση του χημικού
Το διεθνές δίκαιο απαιτεί από τους στρατιώτες που το χρησιμοποιούν να είναι σε θέση να διακρίνουν μεταξύ των στρατιωτικών τοποθεσιών και περιοχών όπου ενδέχεται να συγκετρώνεται ο άμαχος πληθυσμός.
Το Πεντάγωνο πάντως έσπευσε να συστήσει την αποστολή των βλημάτων λευκού φωσφόρου στην Ουκρανία στο πλαίσιο πολλών πακέτων βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατου, ως Προεδρική Αρχή Απόσυρσης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Δύο από τους αξιωματούχους δήλωσαν ότι το στίγμα γύρω από τον λευκό φώσφορο και οι ανησυχίες που εγείρονται για τους αμάχους, συνεχίζεται, φρενάροντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να εγκρίνει την πρόταση του Πενταγώνου.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για τη χρήση λευκού φωσφόρου σε βόμβες
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο εναντίον αμάχων στην Ουκρανία.
«Σήμερα το πρωί, έλαβα πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν χρησιμοποιήσει βόμβες φωσφόρου εναντίον αμάχων στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης των ηγετών του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 2022. Δεν παρείχε στοιχεία για τη χρήση τους και το Πεντάγωνο δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη χρήση τους.
Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η χρήση των βλημάτων πυροβολικού σε περιοχές αμάχων αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου με το Ισραήλ να τηρεί σιγή ιχθύος .
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται πάντως να ανακοινώσει κι ένα ακόμη πακέτο βοήθειας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία χρηματοδοτεί προσπάθειες εκπαίδευσης, εξοπλισμού και παροχής συμβουλών.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις