«Οι σοβινιστές δεν αξίζουν σεβασμό» υποστηρίζει ο Ούγγρος πρωθυπουργός

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού του αρνήθηκαν σήμερα να αποτίσουν φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι.

Όταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τον Ρώσο αντιφρονούντα που πέθανε στη φυλακή στις 16 Φεβρουαρίου, τα δύο τρίτα των βουλευτών παρέμειναν καθισμένοι στις θέσεις τους.

Μια «ψύχραιμη στάση» που επαίνεσε ο πρωθυπουργός. «Οι σοβινιστές δεν αξίζουν τον σεβασμό του ουγγρικού κοινοβουλίου», είπε ο Όρμπαν από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του Ναβάλνι.

«Εκείνοι που αποκαλούσαν τους Γεωργιανούς τρωκτικά» όταν οι ρωσικές δυνάμεις το 2008 εισέβαλαν σε αυτήν την χώρα πρώην σοβιετική δημοκρατία στον Καύκασο «δεν θα γίνουν σεβαστοί».

«Αλλιώς, αναπαύσου εν ειρήνη», ανέφερε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Ο Ναβάλνι, ο οποίος κάποτε φλέρταρε με τον εθνικισμό, είχε στηρίξει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Γεωργία. Είχε ζητήσει συγγνώμη για αυτό τον Απρίλιο του 2023.

Έχοντας γίνει ο νούμερο ένα επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ναβάλνι πέθανε σε μια σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής σε ηλικία 47 ετών.

Ο θάνατός του συγκλόνισε τον κόσμο και οι συνθήκες του θανάτου του παραμένουν αδιευκρίνιστες. Πολυάριθμες δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν ως υπεύθυνο για τον θάνατό του,

Εντούτοις η Ουγγαρία, το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, ξεχώρισε για ακόμη μια φορά μη δημοσιεύοντας καμία επίσημη αντίδραση για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Ο Μπέντσε Τορντάι, συνιδρυτής ενός μικρού οικολογικού κόμματος που ξεκίνησε την πρωτοβουλία για την απόδοση φόρου τιμής στον Ναβάλνι, εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση του Όρμπαν και των βουλευτών του, χαρακτηρίζοντάς την «ντροπιαστική».
protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις