Ο Νίκος Παρασκευόπουλος γράφει στο NEWS 24/7 για τις επερχόμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, αλλά και την πίστη της κυβέρνησης στο δόγμα “νόμος και τάξη”.

Για πολλοστή φορά η σημερινή κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα «νόμος και τάξη», προωθεί με νομοσχέδιο μια ποινική μεταρρύθμιση εισάγοντας βαρύτερες ποινές στον ποινικό κώδικα. Επαναλαμβάνει έτσι μια χρεωκοπημένη πολιτική με απλές δήθεν λύσεις απέναντι σε ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. Έτσι ορίζεται ο νέο-τιμωρητισμός *.

Εννοείται, ότι η ζωή παρεκτρέπεται χωρίς να υπακούει στις κούφιες φοβέρες. Το έγκλημα, παγκόσμια και διαχρονική σταθερά, αναπτύσσεται, το δείχνουν οι στατιστικές της Αστυνομίας και ο κατακλυσμός περιστατικών νεανικής βίας. Με το δόγμα του αυταρχισμού ναυαγούν και οι δυο στόχοι της ποινικής δικαιοσύνης: Τόσο η ασφάλεια – πρόληψη του εγκλήματος, όσο και η δικαιοσύνη που προϋποθέτει όχι αυστηρές αλλά δίκαιες και αναλογικές ποινές. Δεν είναι τυχαία η επαναλαμβανόμενη αποτυχία, οι εξηγήσεις γι’ αυτήν είναι πολυάριθμες, με κυριότερες τις ακόλουθες.

Α) Η εμμονή σε μια άκαρπη «λύση» όπως η υπέρμετρη αυστηρότητα που μονίμως ναυαγεί, δείχνει ότι οι στόχοι ασφάλεια – δικαιοσύνη στην πραγματικότητα αφήνουν αδιάφορη τη σημερινή ποινική εξουσία. Αδιάφορη άλλωστε αφήνουν οι ίδιοι στόχοι και κάθε ισοπεδωτική πολιτική του τύπου «νόμος και τάξη». Ένα από τα πολλά και πολύ σημαντικά που προσπαθεί να κρύβει ο ποινικός λαϊκισμός** είναι το από καιρό πασίγνωστο: Αυτό που αποτρέπει τον επίδοξο δράστη από το έγκλημα δεν είναι το ύψος της ποινής, αλλά η βεβαιότητα της σύλληψης. Άλλο λοιπόν ενδιαφέρει τους ασκούντες την αυταρχική ποινική εξουσία: Η εξουσίαση, ως αυτοσκοπός κάθε ακροδεξιάς και αντιδημοκρατικής πολιτικής. Πώς θα μπορούσε πχ να ασκηθεί ουσιαστική πρόληψη της άνωθεν διαφθοράς, όταν για τη Novartis δεν καταδικάζεται κανείς πολιτικός, και για τα Τέμπη αντί να συσταθεί προανακριτική επιτροπή συστήνεται μια χρονοβόρα και χωρίς εστίαση στα ποινικά ζητούμενα εξεταστική; Δεν απαντώ, ρητορικό είναι το ερώτημα.

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις