Δύο σοκ αυτού του είδους την ίδια μέρα, είναι πολλά για κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Αν η κλήση του βουλευτή Παύλου Πολάκη για κατάθεση – που κουρελιάζει τη συνταγματική και κοινοβουλευτική τάξη – έγινε από «παραδρομή» κάποιου «κυανοφρουρού» στην Εισαγγελία, η παρακολούθηση πολιτών από την ΕΥΠ από τι έγινε;
Προφανώς από σχέδιο της «υπηρεσίας», η ανάληψη της ευθύνης για την οποία ήταν η πρώτη πράξη του Κυριάκου Μητσοτάκη Πρωθυπουργού – για να ακολουθήσουν περίεργες διευθετήσεις.
Π.χ. ο Τσίπρας εντόπισε τον Αύγουστο του 2019 ότι ο διοικητής της ΕΥΠ αποκτούσε ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες – όπως να τοποθετεί «συνδέσμους», στις δημόσιες υπηρεσίες.
«Ποιον θα παρακολουθούν στα υπουργεία;», αναρωτήθηκε τότε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.
Ένα χρόνο αργότερα, ως τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε Υπηρεσία Πολιτικών Πληροφοριών, για τον Πρωθυπουργό».
Μόλις προ διμήνου ο σημερινός Τομεάρχης Χρ. Σπίρτζης, ζητούσε εξηγήσεις για την πληροφορία ενεργοποίησης «κλιμακίου πληροφοριοδοτών» της ΕΥΠ στη ΔΕΘ.
Αν αυτά ήταν απλώς αντιπολιτευτικές καταγγελίες, η «Εφημερίδα των Συντακτών» πρόσθεσε μια ανατριχιαστική αποκάλυψη:
Η ΕΥΠ παρακολουθεί δραστηριότητες πολιτών άσχετων με το αντικείμενο και την αποστολή της – που είναι επακριβώς προσδιορισμένη:
Η εθνική ασφάλεια, η κατασκοπία και αντικατασκοπεία, η δραστηριότητα τρομοκρατών και κάποιες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος.
Πάντα «στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων», ήτοι, υπό εισαγγελική εποπτεία.
Ποιες από τις παρακολουθήσεις που αποκαλύπτονται σχετίζονται με τον νόμιμο ρόλο της; Οι συγκεντρώσεις και οι αντιεμβολιαστές;
Τι δουλειά Έχει η ΕΥΠ να αναζητά «ιδεολογικά» πρόσημα και προσωπικά δεδομένα στο εσωτερικό της χώρας;
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει «επιστροφή στις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας ,στις εποχές του φακελώματος και των χαφιέδων-μεκαταπάτηση του Συντάγματος».
Υπάρχει όμως ένα ειδικό ερώτημα: Για ποιο λόγο γίνονται αυτά; Ποιόν εξυπηρετούν και πως δένουν με το εθνικό συμφέρον.
Σε περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτικά, καθώς δεν είναι μυστικό ότι η χώρα οδεύει σε εκλογές τον επόμενο χρόνο.
Ακριβώς επειδή η ευθύνη καταλήγει στον Πρωθυπουργό, οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σ΄ αυτά τα θέματα. Είναι;
Υπάρχει ένας τρόπος να εξακριβωθεί. Να κληθεί στη Βουλή ο πρώην «σεκιουριτάς», για την επιβολή του οποίου στην ΕΥΠ ο Μητσοτάκης χάλασε τον κόσμο – και το νόμο – καθώς εκτός από συνάφεια με το αντικείμενο δεν είχε ούτε τα τυπικά προσόντα.
Δεν είναι καλό να έρχεται στο προσκήνιο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών.
Αλλά όποιες οδηγίες και αν έχει από το αφεντικό του ο Παναγιώτης Κοντολέων, η υπογραφή για τις ενέργειες της ΕΥΠ είναι δική του.
Θα είχε ενδιαφέρον η ακρόαση του από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή-κεκλεισμένων των θυρών, αν είναι αναγκαίο.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις