Οι πρωταγωνιστές Μ.Γκάγκα, Β.Παπαευαγγέλου και Μ.Παγώνη στο iEidiseis για τους ειδικευόμενους γιατρούς σε ιδιωτικό νοσοκομείο.
Μίνα Γκάγκα και Βάνα Παπαευαγγέλου μιλούν στο iEidiseis για τη συνεργασία με ιδιωτική κλινική και τις ΣΔΙΤ. Τη θέση της μάς εξέφρασε και η διοίκηση του ΙΑΣΩ αλλά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ που θεωρεί το θέμα «τελειωμένο» λόγω έλλειψης νομικής κάλυψης στο όλο εγχείρημα.

Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει κρύψει τη θετική στάση της απέναντι στις ΣΔΙΤ, δηλαδή στη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όπου αυτό καθίσταται δυνατό, και το έπραξε άλλωστε την περίοδο της πανδημίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο, όπως και όλα τα κόμματα της Αριστεράς έχουν ξεκάθαρη θέση κατά τέτοιου τύπου συνεργασιών καθώς θεωρούν ότι η λύση είναι να επανδρωθεί και να εκσυγχρονιστεί το ΕΣΥ αντί να αναζητά βοήθεια ή συνεργασία από τους ιδιώτες.
Στο πλαίσιο αυτής της κατ’ ουσίαν βαθιάς πολιτικής αντιπαράθεσης, δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες μείζον ζήτημα νομιμότητας με αφορμή τη συνεργασία της Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο ΠΓΝ «Αττικό», στην οποία διευθύντρια είναι η γνωστή από τις τηλεοπτικές ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας, καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η είδηση είχε «σκάσει» εν τω μέσω του θέρους κυριολεκτικά, τον περασμένο Ιούλιο, με δελτίο τύπου που απέστειλε το ΙΑΣΩ συνοδευόμενο από φωτογραφίες. Οι έντονες αντιδράσεις παρόλα αυτά ήρθαν μετά από καταγγελία της ΕΙΝΑΠ την περασμένη εβδομάδα…

Η απάντηση Παγώνη

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε στο iEidiseis για το θέμα το οποίο θεωρεί ουσιαστικά …τελειωμένο:

«Η κυρία Παπαευαγγέλου είναι πανεπιστημιακός και μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει να εξασκεί την Ιατρική. Οι ειδικευόμενοι όμως είναι στο ΕΣΥ και δεν μπορούν να πηγαίνουν. Απαγορεύεται ακόμα κι αν είναι για εκπαιδευτικούς λόγους…», σημειώνει η κ. Παγώνη η οποία εξηγεί το νόμιμο τρόπο με τον οποίο ένας γιατρός του ΕΣΥ- ειδικός ή ειδικευόμενος- μπορεί να παραστεί σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ιδιωτική δομή:

«Οι γιατροί του ΕΣΥ για να πάμε να παρακολουθήσουν – για παράδειγμα- ένα σπάνιο χειρουργείο, πρέπει να πάρουν άδεια από το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου στο οποίο είναι διορισμένοι. Αυτό απαιτεί αίτηση και κάποιες ημέρες για να εγκριθεί. Δεν μπορεί ως εκ τούτου να γίνεται συνεχώς αλλά μπορεί να γίνει κάποιες φορές», αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Και συνεχίζει ότι σε ό,τι αφορά τις ημερίδες που αναφέρει το ΔΤ του ΙΑΣΩ για τη συνεργασία με την κλινική της κ. Παπαευαγγέλου, μπορούν όντως να εγγράφονται όλοι οι γιατροί που το επιθυμούν, και από το δημόσιο όπως συμβαίνει και στα συνέδρια.

«Αλλά τα παιδιά (οι ειδικευόμενοι) εγώ έχω πληροφόρηση ότι δεν πάνε τελικά για εκπαίδευση που άλλωστε είναι εθελοντική από την αρχή. Διότι αν γίνει malpractice (ιατρικό λάθος) κάπου που παρίστασαι ως γιατρός, ποιος σε καλύπτει αν είσαι γιατρός του ΕΣΥ και βρίσκεσαι σε ιδιωτική κλινική;», καταλήγει η κ. Παγώνη.

Η κ. Παπαευαγγέλου από την πλευρά της, επέλεξε να μην δώσει συνεντεύξεις για το θέμα και να κρατήσει χαμηλό προφίλ αλλά αντιλαμβανόμενη ότι το θέμα έχει λάβει διαστάσεις πληροφόρησης αλλά …και παραπληροφόρησης, επέλεξε σήμερα να μιλήσει στο iEidiseis.

Αποκλειστικές δηλώσεις της Βάνας Παπαευαγγέλου

Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, «η εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα συνεργασία δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση -ούτε τυπικά, ούτε επί της ουσίας- την εργασιακή σχέση των επιμελητών ή των ειδικευόμενων γιατρών. Είναι αφενός εντελώς εθελοντική, μόνο για όποιον ενδιαφέρεται, επιτρέπεται μόνο για λίγες ημέρες και αφορά καθαρά την εκπαιδευτική εμπειρία των νέων γιατρών.

Με την ίδια ακριβώς λογική, εγώ η ίδια και όποιος από την κλινική που διευθύνω το επιθυμούσε, εργαστήκαμε το 2015 στις κινητές μονάδες του Χαμόγελου του Παιδιού στο Πειραιά, που δεν είναι δημόσιος φορέας, όπου εξετάζαμε προσφυγόπουλα. Και με την ίδια ακριβώς λογική πηγαίνουν και τώρα οι ειδικευόμενοι που το επιθυμούν σε εξορμήσεις των Γιατρών του Κόσμου σε δομές προσφύγων και μεταναστών ώστε να έχουν οι νέοι γιατροί την εμπειρία και από παιδιά ταλαιπωρημένα, με ασθένειες που δεν βλέπουμε εύκολα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής. Μήπως τους αλλάζω εργασιακή σχέση και με αυτό;

Κρίνω ότι όπως πρέπει να έχουν την εμπειρία από παιδάκια με ταλαιπωρημένη υγεία, έτσι -όποιος θέλει- μπορεί να έχει και τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα εξειδικευμένο, σπάνιο χειρουργείο που κάνει ένας κορυφαίος παιδοχειρουργός σε ένα ιδιωτικό κέντρο. Γιατί να έχουν αυτή τη δυνατότητα μόνο νέοι γιατροί που έχουν τα χρήματα για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό και να μην την έχουν και οι δικοί μου στο Αττικό;»… αναρωτιέται.

Την ρωτήσαμε ευθέως αν ισχύουν όσα καταγγέλθηκαν περί εφημέρευσης των ειδικευομένων στο ιδιωτικό νοσοκομείο και η απάντησή της ήταν κατηγορηματικά «όχι»… «Πρόκειται περί ψέματος που διέρρευσαν στον Τύπο ειδικευόμενοι από άλλα νοσοκομεία και όχι οι εργαζόμενοι στη δική μου κλινική οι οποίοι γνωρίζουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Κι όχι μόνο δεν ισχύει η δυνατότητα εφημέρευσης, αλλά δεν ισχύει επίσης ότι θα επιτρέπεται η απουσία τους από το «Αττικό» πέραν των λίγων ημερών για κάθε εκπαιδευτικό ή ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο θα εκφράσουν την επιθυμία να συμμετάσχουν. Για το θέμα -πρέπει να σάς πω- ότι έδωσα γραπτές εξηγήσεις και στον αρμόδιο διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας στον οποίο έκανε καταγγελία η ΕΙΝΑΠ».

Στην απάντηση της κ. Παπαευαγγέλου προς τον κ. Χ. Ροϊλό, διοικητή της 2ης ΥΠΕ στην οποία υπάγεται το «Αττικό Νοσοκομείο», αναφέρεται ρητά ότι η συνεργασία με το ΙΑΣΩ έχει αποκλειστικά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και προχώρησε αφού πήρε σχετική έγκριση από τον Τομέα Υγείας Μητέρας -Παιδιού της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου 2022.

Αναφέρει δε η καθηγήτρια στην απάντησή της προς την 2η ΥΠΕ ότι «προς άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας, δηλώνω απερίφραστα ότι η συνεργασία αυτή σε καμία περίπτωση δεν αφορά σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών, σε μετακίνηση ασθενών ή σε διενέργεια κλινικού έργου των ιατρών της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ».

Η θέση της αρμόδιας υπουργού Μίνας Γκάγκα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε επίσης λάβει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα, δήλωσε αποκλειστικά στο iEidiseis:
«Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορεί να ωφελήσει ασθενείς και νέους γιατρούς. Ένα μοτίβο συνεργασίας λειτούργησε ήδη στο COVID και μπορεί, με σαφείς κανόνες, να λειτουργεί γενικά. Τέτοιες συνεργασίες είναι θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε όλοι μαζί το επόμενο διάστημα…

Η καθηγήτρια κα Β. Παπαευαγγέλου κάνει μια επιστημονική συνεργασία. Δεν αλλάζει εργασιακές σχέσεις. Κινείται δε πάντα με γνώμονα την πρόοδο των ειδικευομένων και των ασθενών της κι όχι με γνώμονα την εκμετάλλευση των πρώτων και την ταλαιπωρία των δεύτερων».

Σε επίμονες δε ερωτήσεις μας αν υπάρχει πρόθεση νομοθετικών ρυθμίσεων που θα επιτρέπουν την ανταλλαγή προσωπικού μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή τη δυνατότητα εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ιατρών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, η απάντηση της υπουργού ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό το θέμα είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε μελλοντικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, καθώς ισχύει με διάφορες παραλλαγές σε πολλές δυτικές χώρες με πολύ καλά αποτελέσματα στο εκπαιδευτικό έργο αλλά και στην εξυπηρέτηση των ασθενών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Ολλανδία.

Η αντίδραση του ΙΑΣΩ στο iEidiseis

Από τη διοίκηση του ΙΑΣΩ μάς ανέφεραν όταν ζητήσαμε το δικό τους σχολιασμό ότι «η συνεργασία μεταξύ της Γ’ Παιδιατρικής κλινικής του ΕΚΠΑ και της Παιδιατρικής κλινική του ΙΑΣΩ έχει αποκλειστικά και μόνο στόχο την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης μέσω της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας με τη σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του δημόσιου νοσοκομείου. Διευκρινίζεται ότι η συνεργασία αυτή σε καμία περίπτωση δεν αφορά σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών, σε μετακίνηση ασθενών ή στη διενέργεια κλινικού έργου ιατρών της Γ’ Παιδιατρικής (ειδικευομένων, ιατρών ΕΣΥ ή ΔΕΠ) στο ΙΑΣΩ ή αντίστροφα».

Το ιστορικό του θέματος που απασχόλησε ΕΙΝΑΠ και επικαιρότητα

Στις 14 Ιουλίου το ΙΑΣΩ απέστειλε ένα ΔΤ το οποίο συνοδευόταν από την παρακάτω φωτογραφία με την κυρία Παπαευαγγέλου στο κέντρο και στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Το ΙΑΣΩ Παίδων, η κορυφαία Παιδιατρική Κλινική στην Αθήνα προχώρησε σε σύμπραξη συνεργασίας με την Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ “Αττικόν”. Η έναρξη αυτής της συνεργασίας συμβάλλει ουσιαστικά στην προαγωγή της Παιδιατρικής σε επίπεδο ιατρικής και νοσηλευτικής εκπαίδευσης, κλινικής πράξης και έρευνας για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας προς τους μικρούς ασθενείς.
Οι άξονες της συνεργασίας περιλαμβάνουν τη δημιουργία από κοινού εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επιστημονικών εκδηλώσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων, την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής καθώς και την εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΙΑΣΩ Παίδων και στα Ειδικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ “Αττικόν”…».

Στις 13 Σεπτεμβρίου η ΕΙΝΑΠ αντέδρασε με ένα οργισμένο δελτίο τύπου στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων:

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την απόφαση της καθηγήτριας και διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Αττικόν, κ. Παπαευαγγέλου για σύμπραξη της κλινικής που διευθύνει με τον ιδιωτικό όμιλο ΙΑΣΩ. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτής της «συνεργασίας» παραχωρεί κατά παράβαση της νομοθεσίας ειδικευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές για εκπαίδευση και εργασία στην ιδιωτική κλινική!

Στηριζόμενη πάνω στις ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχικής υποδομής ετοιμάζεται να στέλνει και ασθενείς στο ΙΑΣΩ «όταν προκύπτουν ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας ή χρήσης ειδικού εξοπλισμού». Το νοσοκομείο ανήκει στο ΕΣΥ και θα λειτουργεί με τη νομοθεσία τους ΕΣΥ.

Καλούμε την κ Παπαευαγγέλου και όσους καθηγητές διευθυντές του νοσοκομείου Αττικόν υιοθετούν τις τακτικές της να σταματήσουν να αποδεικνύονται οι καλύτεροι επισπεύδοντες της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, στρώνοντας το έδαφος για την προώθηση αντίστοιχων κυβερνητικών αποφάσεων. Τους καλούμε να σηκώνουν επιστημονικό ανάστημα απέναντι στις κυβερνήσεις που μειώνουν τις δαπάνες υγείας, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο προσωπικό, κάνουν το παν για να προωθήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και εργολάβων της υγείας, απάλλαξαν προκλητικά τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ΜΕΘ από την περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό, ανέχονται τα ράντζα και την επικίνδυνη νοσηλεία στους διαδρόμους…».

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις