Τα περί «διαφθοράς» δεν πείθουν

Για πρώτη φορά μετά το 1974 διαπιστώνεται η παρακολούθηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων από την κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής από το Μαξίμου δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις για τους λόγους της παρακολούθησης, αφού είναι προφανές πως μία τέτοια εντολή μπορεί να προέλθει μόνο από τον εκλεγμένο πρωθυπουργό και κανέναν άλλο.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και παραθέτει στο δημοσίευμα της η εφημερίδα Documento, Διαφαίνεται μία προσπάθεια να βρεθούν επιβαρυντικά στοιχεία για τον Κωνσταντίνο Φλώρο, χωρίς όμως να υπάρχει μία σαφής ένδειξη πως ο στρατηγός είχε δώσει αφορμές. Αυτό καθιστά την συγκεκριμένη υπόθεση ακόμα πιο σκοτεινή.

Είναι τελείως διαφορετικό να είχε διαπιστωθεί κάποια ύποπτη – με ποινική διάσταση – συμπεριφορά του Αρχηγού και να διαταχθεί η παρακολούθηση και άλλο να παρακολουθείται προκειμένου να «ανακαλυφθεί» κάποια «επιλήψιμη» ενέργεια. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία λοιπόν προκύπτει πως ο πρωθυπουργός (αυτός είναι ο επικεφαλής της ΕΥΠ) επιχείρησε να αλιεύσει στοιχεία ώστε να «κρατά στο χέρι» τον Αρχηγό του στρατεύματος.

Το σενάριο αυτό ενδυναμώνεται και από το περίεργο άρθρο που αναρτήθηκε σε άκρως φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα, την πρώτη φορά που δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για την παρακολούθηση του Κωνσταντίνου Φλώρου. Το άρθρο – κυριολεκτική δολοφονία χαρακτήρος – αποσύρθηκε έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις. Αποδεικνύει όμως ότι η κυβέρνηση ήθελε να παγιδεύσει και να αποδυναμώσει τον στρατηγό.

Ποιος όμως ήταν ο λόγος;

Οπωσδήποτε, η παρακολούθηση δεν θα μπορούσε να γίνει για τις συμφωνίες – μαμούθ των εξοπλιστικών. Κάθε συμφωνία έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου με την στρατιωτική ηγεσία να μην έχει λόγο στην υπογραφή της, στην διαπραγμάτευση, στο κόστος, στον τρόπο κτήσης των οπλικών συστημάτων. Ο Κωνσταντίνος Φλώρος δεν θα μπορούσε να επηρεάσει σε κανένα επίπεδο την οικονομική δοσοληψία που συνοδεύει τις αγορές των αεροσκαφών των φρεγατών, άρα δεν θα μπορούσε να προβεί σε κάποια έκνομη πράξη, να δεχθεί για παράδειγμα κάποιο δώρο από τους προμηθευτές.

Επίσης, ο λόγος της παρακολούθησης – που θα ήταν και ο μόνος που θα δικαιολογούσε αυτή την ενέργεια – δεν φαίνεται να είναι κάποια επικίνδυνη για το πολίτευμα δραστηριότητα του Κωνσταντίνου Φλώρου. Από τα στοιχεία δεν διαφαίνεται κάποια προσπάθεια αποσταθεροποίησης, κάποια ύποπτη ενέργεια που θα δημιουργούσε ανησυχία στην κυβέρνηση. Με απλά λόγια, ο στρατηγός δεν οργάνωνε κάποιο «πραξικόπημα», ώστε η κυβέρνηση να έχει την δικαιολογία για να τον θέσει υπό παρακολούθηση.

Η μόνη αιτία για την παρακολούθηση, αφού ο στρατηγός δεν είχε διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα και δεν προετοίμαζε κάποιο έγκλημα κατά του πολιτεύματος, είναι να έγινε για να χαλιναγωγηθεί η αντίδραση του για τον «αφοπλισμό» των νησιών με πρόσχημα την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

Η αποστολή τεράστιων ποσοτήτων στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει την αντίδραση όλων των μαχίμων στελεχών του στρατεύματος. Είναι άλλωστε προφανής η κυβερνητική λαθροχειρία, αφού η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είχε την έγκριση της στρατιωτικής ηγεσίας σε κανένα επίπεδο.

Συνιστά όμως και την απόλυτη πολιτική απάτη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται πως εδώ και μία δεκαετία οι κυβερνήσεις είχαν εγκαταλείψει τις ένοπλες δυνάμεις και είχαν αφήσει το στράτευμα «χωρίς όπλα». Δεν μας έχει εξηγήσει, πως είναι δυνατόν ένα στράτευμα με άδειες αποθήκες, να μπορεί να στέλνει τέτοιο όγκο στρατιωτικού υλικού, απείρως μεγαλύτερο ακόμα και από συμμαχικές χώρες που διαθέτουν αμυντική βιομηχανία;

Τι ακριβώς περιείχαν οι δεκάδες αποστολές μεταγωγικών αεροσκαφών στην Ουκρανία; Σφεντόνες και πέτρες;

Αξιολογώντας λοιπόν τις πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την παρακολούθηση του Κωνσταντίνου Φλώρου, οι τυχόν εύλογες αντιδράσεις για τα όπλα στην Ουκρανία, φαίνεται να είναι η μόνη λογική εξήγηση.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις