ΠΑΣΟΚ: Να κληθεί για ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών η διοίκηση ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

⭐ Προσθέστε το HappenedNow στα Αγαπημένα της Google

Μείνετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες ειδήσεις προσθέτοντας το HappenedNow στις πηγές ειδήσεων της Google.

➕ Προσθήκη στη Google

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν αυτό το αίτημα, προκειμένου οι διοικήσεις ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ να παράσχουν εξηγήσεις και διευκρινίσεις για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Δουδωνή, με αίτημα προς τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αθανάσιο Μπούρα, ζητούν την κλήση για ακρόαση στην επιτροπή της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τις δημόσιες δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΑΔΜΗΕ για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις περικοπές παραγωγής ΑΠΕ και την ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης ενέργειας.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «η ανάγκη κλήσης των ανωτέρω προσώπων προκύπτει από πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΑΔΜΗΕ κ. Μάργαρη, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η καθυστέρηση ανάπτυξης της αποθήκευσης ενέργειας ‘δεν είναι τεχνικό θέμα αλλά αμιγώς πολιτικό’, ενώ έκανε λόγο για ‘συμφέροντα τα οποία συγκρούονται’ στον χώρο της ενέργειας».

«Ειδικότερα, ο κ. Μάργαρης υποστήριξε δημοσίως ότι οι εκτεταμένες περικοπές παραγωγής που υφίστανται έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οδηγούν σε μείωση της αξίας τους, γεγονός που ενδέχεται να διευκολύνει την εξαγορά τους από μεγαλύτερους επενδυτές σε χαμηλότερες τιμές», επισημαίνουν, προσθέτοντας ότι «παράλληλα, συνέδεσε την καθυστέρηση ανάπτυξης έργων αποθήκευσης με την αυξημένη λειτουργία άλλων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα με την αυξημένη συμμετοχή του εισαγόμενου φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα».

Οι δηλώσεις αυτές, υπογραμμίζουν, «οι οποίες προέρχονται από τον αντιπρόεδρο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενός φορέα με καθοριστικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό και στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα που άπτονται ευθέως της διαφάνειας, της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς ενέργειας και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, τα οποία η Βουλή οφείλει να διερευνήσει».

Και τονίζουν ότι «αναδεικνύονται σοβαρά και επείγοντα ερωτήματα, με κεντρικό άξονα τις επιπτώσεις της ανεπαρκούς αποθήκευσης στη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας», θέτοντας τα εξής ερωτήματα:

«Σε ποιο βαθμό η έλλειψη επαρκών υποδομών αποθήκευσης οδηγεί στον καθορισμό της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) από ακριβές, συμβατικές μονάδες υψηλού κόστους, αντί από τη φθηνή και άφθονη παραγωγή ΑΠΕ που περικόπτεται;

»Πώς μεταφράζεται αυτή η στρέβλωση σε αυξημένες χρεώσεις για τους τελικούς καταναλωτές – νοικοκυριά και επιχειρήσεις – οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υψηλότερες τιμές, τη στιγμή που η άφθονη παραγωγή ΑΠΕ κατά τις μεσημβρινές ώρες περικόπτεται αντί να αξιοποιηθεί και οι αντίστοιχες  πολύ χαμηλές τιμές χονδρικής  δεν αποτυπώνονται στο τελικό κόστος;».

Τα ερωτήματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ

Ως προς τις λοιπές διαστάσεις του ζητήματος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν απαντήσεις για:

– «Την έκταση, τη συχνότητα και τα πραγματικά αίτια των περικοπών παραγωγής που επιβάλλονται σε έργα ΑΠΕ.

– »Την πορεία ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και τους λόγους των καθυστερήσεων που παρατηρούνται.

– »Τις συνέπειες των περικοπών και των καθυστερήσεων αυτών για μικρομεσαίους παραγωγούς, ενεργειακές κοινότητες, αγρότες, συνεταιρισμούς, μικρούς δήμους και τοπικές κοινωνίες που έχουν επενδύσει στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

 

– »Τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, ίσης μεταχείρισης και διαφάνειας για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

– »Την επίδραση των συγκεκριμένων επιλογών στη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος της χώρας και στον βαθμό εξάρτησής της από εισαγόμενες ενεργειακές πηγές.

– »Τον σχεδιασμό και την κατανομή του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, καθώς και τις επιπτώσεις που έχουν οι υφιστάμενες πολιτικές στη δυνατότητα συμμετοχής ενεργειακών κοινοτήτων και μικρότερων παραγωγικών σχημάτων στην ενεργειακή μετάβαση».

Υπό τα δεδομένα αυτά, σημειώνουν, «η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οφείλει να διερευνήσει εάν οι δημόσιες αναφορές του αντιπροέδρου του ΑΔΜΗΕ αντανακλούν πραγματικές στρεβλώσεις της αγοράς, ελλείψεις στον ενεργειακό σχεδιασμό ή καταστάσεις που επηρεάζουν την πορεία της ενεργειακής μετάβασης, τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη βιωσιμότητα των παραγωγών ανανεώσιμης ενέργειας και των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς και το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Αναγκαία θεσμική ενέργεια η κλήση τους ενώπιον της Επιτροπής»

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι «καθίσταται επιτακτική επίσης η ανάγκη να διαπιστωθεί κατά πόσον το αρμόδιο υπουργείο και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχουν λάβει πλήρη γνώση των ανωτέρω φαινομένων και των δυσμενών συνεπειών τους, τόσο για τους παραγωγούς καθαρής ενέργειας όσο και, κυρίως, για το κόστος που επωμίζονται οι τελικοί καταναλωτές. Παράλληλα, ζητείται να αποσαφηνιστεί ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί ή σχεδιάζονται προκειμένου να αποτραπεί ή να εξαλειφθεί η συστηματική εμφάνισή τους, ιδίως όσον αφορά τη στρέβλωση στη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλεί η ανεπάρκεια των υποδομών αποθήκευσης».

«Η κλήση των ανωτέρω προσώπων ενώπιον της Επιτροπής αποτελεί συνεπώς αναγκαία θεσμική ενέργεια για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της πλήρους ενημέρωσης της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με κρίσιμες επιλογές που επηρεάζουν το ενεργειακό μέλλον της χώρας, τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας, τις ενεργειακές κοινότητες και εν τέλει τους Έλληνες καταναλωτές», τονίζουν στο αίτημά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις