Ο Κύπριος λογιστής που έφτιαχνε τα πλαστά έγγραφα καταδικάστηκε, σε έφεση με 522 χρόνια φυλακή… αλλά θα εκτίσει μόνο τρία

Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει αρκετούς Έλληνες υπηκόους σε παράνομες επιλογές δήλωσης ψευδούς φορολογικής κατοικίας στην Κύπρο. Πρόκειται κυρίως για ναυτικούς, οι οποίοι φέρονται να εργάζονται σε πλοία με κυπριακή σημαία ή σε κυπριακές εταιρείες, αλλά δεν ζουν στην Κύπρο.

Αν κάποιος πολίτης ζει και εργάζεται, αποκτώντας εισόδημα, περισσότερες από τις μισές μέρες του χρόνου, σε άλλη χώρα από αυτήν την καταγωγής του, τότε δικαιούται να δηλώσει ως φορολογική κατοικία την χώρα στην οποία δηλώνει πως διαμένει.

Λόγω της ύπαρξης συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας, όλα τα εισοδήματα τους, στην περίπτωση των Ελλήνων υπηκόων φορολογούνται στη Κύπρο, όπου το αφορολόγητο εισόδημα είναι 19.500 ευρώ (και θα ανέλθει στις 20.500 ευρώ), ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις 8.636 ευρώ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το όφελος για τους φορολογικούς κατοίκους Κύπρου είναι ιδιαιτέρως σημαντικό.

Αυτό το κόλπο αποκαλύφθηκε με την καταδίκη ενός 41χρονου λογιστή από τη Λευκωσία, για την δημιουργία και την κυκλοφορία πλαστών εγγράφων, με τα οποία ουσιαστικά οι «πελάτες» του, ναυτικοί από την Ελλάδα, εξαπατούσαν τις ελληνικές φορολογικές αρχές εμφανιζόμενοι ως φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου.

Σε πρώτο βαθμό ο λογιστής είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, αλλά κατόπιν εφέσεως από τον Γενικό Εισαγγελέα, η ποινή έγινε τρία χρόνια.

Ο λογιστής είχε παραδεχθεί 249 κατηγορίες, με σοβαρότερα αδικήματα τις πλαστογραφίες επισήμων εγγράφων, τις κυκλοφορίες τέτοιων εγγράφων, την πρόκληση εκτέλεσης τέτοιων εγγράφων και τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων ύψους 48.640 ευρώ, από τη διάπραξη των εν λόγω αδικημάτων. Ειδικότερα, οι κατηγορίες τις οποίες είχε παραδεχθεί ήταν:

• Μια κατηγορία για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος
• 50 κατηγορίες για πλαστογραφία επίσημου εγγράφου

Κλείσιμο

• 71 κατηγορίες για κυκλοφορία πλαστογραφημένου επίσημου εγγράφου
• 22 κατηγορίες για πρόκληση άλλου («procures another») δια ψευδών παραστάσεων να πιστοποιήσει επίσημο έγγραφο
• 2 κατηγορίες για απόπειρα πρόκλησης άλλου δια ψευδών παραστάσεων να πιστοποιήσει επίσημο έγγραφο
• 55 κατηγορίες για πλαστογραφία εγγράφου

• Μια κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
• 47 κατηγορίες για εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις

Τσάκωσαν τη σύζυγο

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν στις 24 Ιανουαρίου 2020, μια λειτουργός του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) στην Έγκωμη της Λευκωσίας, κατήγγειλε ότι την προηγούμενη ημέρα η σύζυγος του 41χρονου τής παρέδωσε δύο πρωτότυπα πιστοποιητικά του Τμήματος Φορολογίας της Κύπρου για να πιστοποιηθούν με τη σφραγίδα apostille. Τα δύο έγγραφα αφορούσαν πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας για δύο άτομα και σε αυτά αναγραφόταν ότι ήταν κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι όλα τα εισοδήματά τους από πηγές εντός και εκτός Κύπρου τύγχαναν φορολόγησης για το φορολογικό έτος 2019 στην Κύπρο και ότι δεν είχαν οποιεσδήποτε οφειλές προς την Εφορία. Στη λειτουργό του ΚΕΠ δημιουργήθηκαν υποψίες ότι τα έγγραφα δεν ήταν αυθεντικά και ενημέρωσε τη σύζυγο του 41χρονου ότι γινόντουσαν περαιτέρω έλεγχοι. Ωστόσο η σύζυγος του λογιστή ανέφερε ότι ήταν βιαστική και αποχώρησε. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι πράγματι τα δύο έγγραφα δεν ήταν αυθεντικά.

Σύλληψη και ομολογία

Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης τόσο για τον λογιστή όσο και για τη σύζυγο του. Έγινε έρευνα στο σπίτι τους και ο 41χρονος αμέσως παραδέχθηκε την διάπραξη των αδικημάτων και συνεργάστηκε με την αστυνομία, παραδίδοντας τα σχετικά τεκμήρια. Ο λογιστής παραδέχθηκε ότι κατήρτισε διάφορα πλαστά έγγραφα όπως πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας, ενοικιαστήρια έγγραφα, πιστοποιητικά λήψης υπηρεσιών από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου κ.ά. με σκοπό την εξασφάλιση εγγραφής Ελλήνων υπηκόων, ως φορολογικών κατοίκων στην Κύπρο και την αποφυγή φορολογίας των αποδοχών τους στην Ελλάδα.

Ομολόγησε ότι ο ίδιος κατήρτισε όλα τα πλαστά πιστοποιητικά προς εξασφάλιση πιστοποιητικών φορολογικής κατοικίας διαφόρων ατόμων, πλαστογραφώντας την υπογραφή συγκεκριμένης υπαλλήλου της Εφορίας της Κύπρου και σφραγίζοντάς τα με πλαστές σφραγίδες. Ο ίδιος είχε εγγράψει τα στοιχεία των εν λόγω προσώπων (πρόκειται για 63 περιπτώσεις), με ψευδείς διευθύνσεις, αναγράφοντας δικό του φανταστικό κείμενο και σφραγίζοντάς το.

Όπως ανέφερε, οι Έλληνες (ναυτικοί), προς όφελος των οποίων εξασφάλιζε φορολογική κατοικία, τον προσέγγιζαν οι ίδιοι, ζητώντας του να τους βοηθήσει να δηλωθούν στις φορολογικές αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας ως φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να εγγραφούν στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης της Κύπρου, στο Κυπριακό Τμήμα Φορολογίας, να έχουν ενοικιαστήρια συμβόλαια στη Κύπρο και να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες. Κανένας από αυτούς δεν γνώριζε ότι τα έγγραφα τα οποία τους παρέδιδε ήταν πλαστά, αλλά γνώριζαν πως επρόκειτο για απάτη, αφού δεν ζούσαν στη Κύπρο. Οι ενδιαφερόμενοι ναυτικοί από την Ελλάδα, προχωρούσαν σε μηνιαία εμβάσματα είτε στον τραπεζικό λογαριασμό του 41χρονου είτε της συζύγου του. Η σύζυγός του δεν γνώριζε τον πραγματικό λόγο που γινόντουσαν τα εμβάσματα στον λογαριασμό της, ούτε για τις ενέργειές του 41χρονου.

Νόμιζε πως «καθάρισε» με τρεις μήνες φυλακή

Το Πρωτόδικο Δικαστήριο, αν και αναφέρθηκε στην ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών για τέτοιας φύσεως αδικήματα, τον καταδίκασε σε τρεις μήνες φυλάκιση. Για την επιμέτρηση της ποινής στον 41χρονο κατέγραψε τις προσωπικές περιστάσεις του, σημειώνοντας ότι είναι 41 ετών, ότι έχει δύο κόρες 9 και 12 ετών, ότι είναι πτυχιούχος οικονομικών, ότι εργοδοτείται ως λογιστής από το 2014, ότι η σύζυγός του σταμάτησε να εργάζεται λόγω οσφυαλγίας, ότι μετά τη σύλληψή των γονέων οι κόρες τους τους βίωσαν έντονο άγχος, εφιάλτες, ξαφνικό αναίτιο κλάμα, έντονους φόβους, διαταραχές ύπνου και άγχος αποχωρισμού και τέλος ότι βάσει επιστολής του εργοδότη (του 41χρονου), αυτός σε περίπτωση ποινής φυλάκισης θα απέλυε τόσο τον 41χρονο όσο και δύο υφιστάμενους του, αφού πλέον δεν θα ήταν χρήσιμοι.

Το δικαστήριο πρωτοδίκως σημείωσε πως «τα αδικήματα διαπράχθηκαν με προσχεδιασμό και κατ’ επανάληψη, με σκοπό την εξαπάτηση των φορολογικών αρχών τρίτης χώρας (Ελλάδα) και με αντάλλαγμα χρηματικό όφελος προς τον κατηγορούμενο».

Ωστόσο έλαβε υπόψη όλα τα ελαφρυντικά μεταξύ των οποίων την συγκατάθεση του 41χρονου να δημευθούν από την προσωπική περιουσία 50.000 ευρώ, που είχε εισπράξει από την απάτη. Μετά από αυτά, επέβαλλε ποινή φυλάκισης τριών μηνών.

Οι τρεις μήνες έγιναν 522 χρόνια

Το Εφετείο έκανε δεκτή την Έφεση του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος θεώρησε την ποινή των τριών μηνών φυλάκισης ως έκδηλα ανεπαρκή. Το Εφετείο μεταξύ άλλων σημείωσε πως « η ανεπάρκεια των ποινών στην παρούσα υπόθεση δεν είναι απλώς έκδηλη αλλά ηλίου φαεινότερη».

Το Εφετείο σημείωσε πως «δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση το ότι είναι άκρως απαραίτητο και ουσιώδες σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία να υπάρχει εμπιστοσύνη των πολιτών πως τα κυκλοφορούντα έγγραφα είναι γνήσια και όχι ψευδή ή κατασκευασμένα. Αυτό αφορά όλα τα έγγραφα, είτε χρησιμοποιούνται στις σχέσεις μεταξύ των πολιτών είτε αφορούν στις σχέσεις μεταξύ αυτών και της Πολιτείας. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τις τραγικές συνέπειες από έναν ενδεχόμενο κλονισμό ή μια πιθανή κατάρρευση αυτής της εμπιστοσύνης. Για την οποία εμπιστοσύνη προσθέτουμε ότι, υπό τη μορφή αμοιβαίας εμπιστοσύνης, απαιτείται διεθνώς και για την ύπαρξη καλών σχέσεων μεταξύ των Κρατών, προς όφελος και πάλι των πολιτών τους».

Σε άλλο σημείο της απόφασης, αναφέρεται πως το Πρωτόδικο Δικαστήριο, όταν επέβαλε ποινή θα έπρεπε να λάβει υπόψη ότι ο 41χρονος είχε καταρτίσει σχέδιο από το 2017.

«Όντας λογιστής, η ιδέα που είχε ήταν πως αφού υπήρχαν Έλληνες ναυτικοί οι οποίοι επιθυμούσαν να αποκτήσουν φορολογική κατοικία στην Κύπρο, τότε ο ίδιος θα μπορούσε μέσω κάποιων δικών του ενεργειών, δολοπλοκιών και τεχνασμάτων να παρουσιάζει σε εκείνους ότι έχει εξασφαλίσει ‘επίσημα’ και προς όφελος τους, αυτό το φορολογικό καθεστώς. Εννοείται πως όλα αυτά δεν ήταν αφιλοκερδώς αλλά έναντι αμοιβής, για κάθε στάδιο, η οποία βέβαια αμοιβή συνιστούσε και το οικονομικό όφελος του 41χρονου. Για την όλη μεθόδευση απαιτείτο όπως σε πρώτο στάδιο και έναντι αμοιβής (€995 συν Φ.Π.Α.) γίνονταν διαδοχικά: (α) Η αίτηση για εγγραφή και η έκδοση αριθμού κοινωνικών ασφαλίσεων, (β) Η δήθεν πρόσληψη σε κυπριακή εταιρεία μέσω πλαστών εγγράφων εργοδότησης, (γ) Η πληρωμή στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις εισφορών (εργοδοτουμένου) τουλάχιστον ενός μηνός, και (δ) Η ετοιμασία πλαστών εγγράφων (δήλωση εργοδότη, βεβαίωση λογαριασμού κοινής ωφελείας) και η αίτηση στην Υπηρεσία Μετανάστευσης προς έκδοση Άδειας Παραμονής στη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκδίδετο εντός μιας εβδομάδας και ακολουθούσε, την επόμενη εβδομάδα, η εξασφάλιση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) μέσω διαδικτυακής εγγραφής στο TAXISnet. Σε δεύτερο στάδιο (και έναντι αμοιβής (€200 συν Φ.Π.Α.) γινόταν η αίτηση ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού επ’ ονόματι του ενδιαφερόμενου, ο οποίος αποκτούσε πρόσβαση μέσω διαδικτύου».

Το Εφετείο αποφάσισε να ανατρέψει την ποινή που επιβλήθηκε πρωτοδίκως και να καταλήξει στις εξής ποινές:

• Στην κατηγορία για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος καμμιά ποινή.
• Στις 50 κατηγορίες για πλαστογραφία επίσημου εγγράφου φυλάκιση 3 ετών σε κάθε κατηγορία.
• Στις 71 κατηγορίες για κυκλοφορία πλαστογραφημένου επίσημου εγγράφου, φυλάκιση 3 ετών σε κάθε κατηγορία.
• Στις 22 κατηγορίες για πρόκληση άλλου δια ψευδών παραστάσεων να πιστοποιήσει επίσημο έγγραφο φυλάκιση 3 ετών σε κάθε κατηγορία.
• Στις 2 κατηγορίες για απόπειρα πρόκλησης άλλου δια ψευδών παραστάσεων να πιστοποιήσει επίσημο έγγραφο φυλάκιση 2 ετών σε κάθε κατηγορία.
• Στις 55 κατηγορίες για πλαστογραφία εγγράφου φυλάκιση 10 μηνών σε κάθε κατηγορία.
• Στην κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες φυλάκιση 3 ετών.
• Στις 47 κατηγορίες για εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις φυλάκιση 10 μηνών σε κάθε κατηγορία.

Οι ποινές συντρέχουν και ως εκ τούτου ο 41χρονος θα εκτίσει ποινή φυλάκισης τριών ετών που είναι και η υψηλότερη από τις επιβληθείσες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις