Ανατολίτικο παζάρι με τις ΗΠΑ, επιχείρησε να ανοίξει ο Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι τυχαία ότι επέλεξε να κάνει κάτι τέτοιο ευρισκόμενος προ ημερών στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη

Ούτε λίγο ούτε πολύ, με λεονταρισμούς και λεκτικές κορώνες, απευθυνόμενος στην Ουάσιγκτον, άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την Τουρκία για το Αφγανιστάν, τώρα, με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και την επέλαση των Ταλιμπάν, και, ως εκ τούτου, πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια για τις εξαγγελίες του και την ωμή καταπάτηση των αποφάσεων του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Να σημειωθεί, πάντως, πως η αμερικανική πλευρά διαρρέει την ενόχλησή της διότι η Αγκυρα «αγνόησε» την Ουάσιγκτον.

Κατά λόμπι

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ο Τ.Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι σε λόμπι στις ΗΠΑ.

Ως γνωστόν, Αμερικανοί γερουσιαστές, όπως μεταξύ άλλων ο Μπόμπ Μενέντεζ, έχουν υποβάλλει πρόταση για σκληρές πολιτικές έναντι του Ερντογάν και για το Κυπριακό. Εκτιμάται ότι οι επιθετικές αναφορές του «στοχοποιούν» και το εβραϊκό και κυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ.

«Το κλίμα ενότητας και αδελφοσύνης που επιδεικνύουμε εμείς εδώ ενοχλεί κάποιους που βρίσκονται στην Αμερική. Ορισμένοι, συνεργαζόμενοι με κάποιους στην Αμερική, προσπαθούν ξανά να προκαλέσουν αναταραχή. Καλούμε εκείνους που για χρόνια κοιτάζουν το Κυπριακό μόνο από την άποψη ενός συγκεκριμένου λόμπι να δουν την πραγματικότητα στο νησί».

Το Αφγανιστάν

Τώρα, έχοντας ως διαπραγματευτικό (;) χαρτί του το Αφγανιστάν, αποφάσισε να το ρίξει και αυτό στο τραπέζι των αρκετά ταραγμένων αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.

Ο ίδιος, μάλιστα, είπε πως ως Τουρκία «έχουμε σταθεί δίπλα στους Αφγανούς αδελφούς μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» που «βρίσκονται στο Αφγανιστάν για πάνω από 20 χρόνια».

Απορίας άξιον είναι, βέβαια, πως, ενώ την ίδια στιγμή αφήνει να φανεί ότι είναι οι Δυτικοί αυτές οι «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», τόσα χρόνια οι τουρκικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν συνεργάζονταν μαζί τους ως μέρος της δύναμης του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι τουρκικές δυνάμεις τόσα χρόνια που βρίσκονται στο Αφγανιστάν δεν έχουν ρίξει ούτε μια ντουφεκιά, ενώ άκρως ενδιαφέρον είναι το παζάρι που επιχειρεί τώρα να κάνει ο Τ.Ερντογάν με αφορμή την φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, με την αποχώρηση των Αμερικανών.

Κάτι που φωτίζει δεόντως, σε άρθρο του στο Law & Order, ο Δημήτρης Παντελάτος, υποπτέραρχος ε.α., ο οποίος μάλιστα ήταν διοικητής του Διεθνή Αερολιμένα της Καμπούλ το 2010, όταν η χώρα μας ήταν το επικεφαλής έθνος στην αποστολή της ISAF που ανέλαβε το ΝΑΤΟ σύμφωνα με σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ.

Η Διαχείριση του Διεθνή Aερολιμένα της Καμπούλ από την Τουρκία – Το Δένδρο και το Δάσος 
Παζάρι

Αν και ακόμα,η παραμένει άγνωστο εάν τελικώς η Τουρκία θα αναλάβει, και υπό ποίους όρους, το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Τ.Ερντογάν άρχισε κιόλας τα δημόσια παζάρια.

«Τώρα είμαστε σε μια νέα φάση», είπε. «Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες. Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν, αλλά εμείς λειτουργούμε ήδη το αεροδρόμιο της Καμπούλ για πάνω από 20 χρόνια. Μας ζήτησαν να συνεχίσουμε να το λειτουργούμε. Είμαστε θετικοί επί του παρόντος, αλλά έχουμε ορισμένες προϋποθέσεις για τις ΗΠΑ.

-Οι ΗΠΑ θα μας στηρίζουν όσον αφορά τη διπλωματία και τις διπλωματικές σχέσεις.

-Θα κινητοποιήσουν τις υλικοτεχνικές δυνατότητές τους για εμάς, θα παραδώσουν όποιες υλικοτεχνικές υποδομές έχουν στην Τουρκία.

-Επειδή σίγουρα θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα από οικονομικής και διοικητικής άποψης, θα παράσχουν στην Τουρκία την απαραίτητη υποστήριξη.

Εάν υλοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, εμείς, ως Τουρκία, σκεφτόμαστε να αναλάβουμε τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ».

Κοντολογίς, εκτός των διπλωματικών και γεωπολιτικών ανταλλαγμάτων, ο Τ.Ερντογάν ζητάει και χρήματα. Κάτι που, όπως ευρέως είναι γνωστό, του έχουν κιόλας δοθεί, αφού το ΝΑΤΟ έχει εγκρίνει τα σχετικά κονδύλια.

Τέλος, «πουλάει» τον ρόλο της «θρησκευτικής γέφυρας», λέγοντας ότι «οι Ταλιμπάν έχουν κάποιες ανησυχίες», αλλά «τους είναι ευκολότερο να συνομιλήσουν με την Τουρκία παρά με τις ΗΠΑ, δεδομένης της θρησκείας τους».