Για μία σειρά φλεγόντων ζητημάτων μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις αλλαγές στις σχολικές εκδρομές, το πλαίσιο των οποίων βρίσκεται υπό συζήτηση. Έκανε, ακόμη, λόγο στις καταγγελίες περιστατικών ενδοσχολικής βίας στην πλατφόρμα stop-bullying. Τοποθετήθηκε για τις επικείμενες διαγραφές περίπου 300.000 φοιτητών, αριθμό, που αντιστοιχεί περίπου στο μισό του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού και στο πως ο μεγάλος αριθμός αιώνιων φοιτητών επηρεάζει το ακαδημαϊκό προφίλ και τις διεθνείς κατατάξεις των πανεπιστημίων – «Η πρώτη αίσθηση είναι ότι, μιλάμε για 300.000 διαγραφές φοιτητών. Θα δούμε τον αριθμό στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς» και σχετικά με τις μετεγγραφές, πρόσθεσε: «Θέμα ημερών οι μεταγραφές των φοιτητών».

Σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές εστίες, ο υπουργός εξήγησε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί ο διπλασιασμός της δυναμικότητας των κλινών ενώ έκανε μνεία και στην αναγκαία αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων, η οποία – αν και ανήκει στην αρμοδιότητα των δήμων – υποστηρίζεται και από το κράτος, με βάση το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου». Ο κ.Πιερρακάκης σχολίασε, επίσης, το πρόσφατο περιστατικό στη Βουλιαγμένη, όταν μαθητές μέθυσαν εξαιτίας κατανάλωσης νοθευμένων ποτών. «Δυστυχώς το σχολείο δεν γνωρίζει αυτό που γίνεται, διότι η διαμεσολάβηση γίνεται μεταξύ των ιδιοκτητών και του 15μελούς. Παροτρύνω τους γονείς, αν μαθαίνουν πως γίνεται κάτι τέτοιο, να απευθύνονται στις αρμόδιες Αρχές», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Ως προς τις ευθύνες δε, ο ίδιος υπογράμμισε: «το σχολείο ρυθμίζει τα θέματα μέσα στο σχολείο. Είμαστε σε συνεργασία όλοι φορείς. Όλα τα θέματα, όπως αυτά της βίας, θέλουν συνεργασία και συντονισμό των φορέων».

Σχετικά με τις εκδρομές και το bullying

Ένα νέο πλαίσιο, που θα διέπει τις σχολικές εκδρομές προανήγγειλε ο υπουργός: «Φτιάχνουμε πλαίσιο για τις εκδρομές. Το πλαίσιο για τη σχολική λειτουργία αγκαλιάστηκε από τη σχολική κοινότητα. Πολύ σύντομα θα υπάρχει νέο πλαίσιο για τις εκδρομές, κι έκανε λόγο για εργαλεία που θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς». Ο ίδιος τόνισε ότι προς το παρόν βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Μάλιστα, επεσήμανε ότι «το πλαίσιο πρέπει να δώσει εργαλεία στους εκπαιδευτικούς για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους» ενώ όπως είπε, πρόκειται για ένα αίτημα των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Κλείσιμο

Σχετικά με το θέμα της ενδοσχολικής βίας, ο ίδιος ανέφερε πως στην πλατφόρμα, που πρόσφατα δημιουργήθηκε από το υπουργείο, έχουν δηλωθεί 624 περιστατικά, «κυρίως από γονείς. Κάποια περιστατικά τα χειρίζεται το σχολείο, αν είναι πιο «πάνω» το περιστατικό, τότε πάει πιο πάνω, στην Περιφέρεια».

Σχετικά με τα σχολικά κτήρια

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα, κρινόμαστε στο αν τα αναγνωρίζουμε και στο πόσο γρήγορα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ένα από αυτά είναι τα προβλήματα με τα σχολικά κτήρια. Τυπικά η ευθύνη για τα σχολικά κτήρια ανήκει στους Δήμους, όμως κι εμείς σαν Κράτος, δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Για αυτό και ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση για το πρόγραμμα ανακαίνισης των σχολικών κτηρίων «Μαριέττα Γιαννάκου», με προϋπολογισμό 250.000 εκατομμύρια. Θα έχουμε και ιδιώτες δωρητές, έχουμε έναν δωρητή που θα φτιάξει όλη την Γκράβα. Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια», δήλωσε ο κ.Πιερρακάκης, καταλήγοντας: «Θα είναι μεγάλη και θα αφορά την ανακαίνιση όλης της σχολικής μονάδας».

Σχετικά με τις φοιτητικές εστίες

Για το θέμα των φοιτητικών εστιών, ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε: «Ο αριθμός των κλινών το 2019 ήταν γύρω στις 9.000 κλίνες. Τώρα τις διπλασιάζουμε, γίνεται η μεγαλύτερη επένδυση σε φοιτητικές εστίες. Δίνονται μεγαλύτερη δυνατότητα διαχείρισης στα πανεπιστήμια. Αυτό προέβλεπε το νομοσχέδιο για την παιδεία: περισσότερα στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων». Όπως μάλιστα πρόσθεσε, προγραμματίζεται η ανέγερση των νέων εστιών με στόχο τον διπλασιασμό των κλινών, που θα γίνει το 2027- 2028. Συγκεκριμένα, οι προσφερόμενες κλίνες από 10.000 θα είναι 20.000.

Σχετικά με τις διαγραφές φοιτητών

Για το ζήτημα των ‘αιώνιων’ φοιτητών, ο κ.Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι υπάρχουν «πολύ αναλυτικές προβλέψεις», βάσει των οποίων δικαιολογείται παράταση των σπουδών – έως και τα διπλάσια χρόνια για ιατρικούς, επαγγελματικούς λόγους αλλά και για αθλητές. «Αυτές είναι οι τρεις κατηγορίες στις οποίες μπορείς ακόμα και να διπλασιάσεις τον χρόνο των σπουδών σου», ανέφερε, για να προσθέσει πως «η διαφορά με τα ξένα ΑΕΙ είναι ότι πληρώνουν και διακόπτουν τις σπουδές τους, όταν σταματούν».

Στο ερώτημα σχετικά με τον τρόπο που τυχόν επηρεάζονται τα πανεπιστήμια από τον αριθμό των αιώνιων φοιτητών, καθώς οι ίδιοι δεν απολαμβάνουν κάποιων προνομίων, ο υπουργός εξήγησε ότι, «ο αριθμός των φοιτητών επιδρά στην αξιολόγηση των ΑΕΙ στις διεθνής κατατάξεις. Αλλά, δίνεται και το λάθος μήνυμα. Είναι θέμα το οποίο συμβολίζει μία κουλτούρα. Τα πανεπιστήμιά μας δεν πρέπει να εκπέμπουν χαλαρότητα, αλλά δυναμισμό».

Τέλος, αναφερόμενος στον αριθμό των λιμναζόντων φοιτητών, ο υπουργός είπε: «Η πρώτη αίσθηση είναι ότι, μιλάμε για 300.000 φοιτητές, σε σύνολο διπλάσιων. Θα δούμε τον αριθμό στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς». «Ήλθε η ώρα το θέμα να λυθεί για τους αιωνίους», υπογράμμισε αναφερόμενος στο νόμο, που έχει ψηφισθεί εδώ και δύο χρόνια και είναι «πληρέστατος».

Σχετικά με τις σχολικές δραστηριότητες

Ο κ.Πιερρακάκης έκανε, τέλος, αναφορά στις επιπλέον σχολικές δραστηριότητες εντός της σχολικής κοινότητας, εξηγώντας πως οι μαθητές θα παίρνουν ένα χαρτί της προσφοράς τους και των δυνατοτήτων τους. Ως παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων, ανέδειξε δενδροφύτευση και την αιμοδοσία.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις