Σκηνές από τον… μεγάλο αδελφό ζουν αυτό τον καιρό όσοι βρίσκονται στο Κατάρ. Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει μπει σε εφαρμογή το μεγαλύτερο σχέδιο παρακολούθησης πλήθους και μάλιστα με τη συγκετάθεσή του, έστω και χωρίς να το ξέρουν.
Δύο είναι τα μεγάλα «όπλα».
Το πρώτο: Οι 15.000 κάμερες (στη Ρωσία το 2018 ήταν μόλις 500) εξοπλισμένεςς με εργαλεία αναγνώρισης προσώπου σαρώνουν τα πάντα, όχι μόνο στα οκτώ γήπεδα που γίνονται οι αγώνες. Αρωγοί τους drone εφοδιασμένα με κάμερες υψηλής ανάλυσης και αναγνώρισης που μπορούν να βιντεοσκοπούν κάποιον όπου κι αν βρίσκεται!
Το δεύτερο: Οι εφαρμογές «Ehteraz» και «Hayya» στα κινητά των επισκεπτών. Επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύσουν τα εισιτήρια των αγώνων, να χρησιμοποιήσουν δωρεάν το μετρό σε όλη τη χώρα κ.ά.
Κάνουν μόνο αυτό; Μια σε βάθος ανάλυση των εφαρμογνών φέρνει στην επιφάνεια εντυπωσιακά ευρήματα. Και οι δύο χρησιμοποιούν Bluetooth και γεωγραφική τοποθεσία. Έχουν επίσης πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του τηλεφώνου στο οποίο είναι εγκατεστημένα και μπορούν να το απενεργοποίησουν!
Η ερευνήτρια Mona Naomi Lintvedt, από τη Νορβηγία, υποστηρίζει ότι «οι αρχές έχουν πρόσβαση σε όλα. Ο γεωγραφικός εντοπισμός επιτρέπει να γνωρίζουν εάν έχετε πιει σε εγκαταστάσεις όπου δεν επιτρέπεται. Η εφαρμογή μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιστορικό χρήσης Snapchat, TikTok, Grindr ή Tinder. Έτσι το κράτος μπορεί να γνωρίζει εάν κάνατε παράνομο σεξ, εάν έχετε συναντήσει ντόπιους εργάτες, αντιπάλους του καθεστώτος. Το τηλέφωνό σας θα κρατήσει τα ίχνη που του επιτρέψει ακόμη και να αναγνωρίσει τους συνομιλητές σας. »
Η δικηγόρος και μέλος της Διεθνούς Αμνηστείας Μέι Ρομάνος υποστηρίζει ότι «ανησυχούμε εδώ και αρκετά χρόνια για τα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα. Από το 2014 έχει απαγορευτεί με νόμο κάθε δημοσίευση που θεωρείται απειλή ή υπονομεύει τις κοινωνικές αξίες και τη γενική τάξη».
Η «καρδιά» του συστήματος παρακολούθησης βρίσκεται στο Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου Aspire στην Ντόχα. Όπου «Aspire», ασπίδα επί το ελληνικότερο, η όλη επιχείρηση παρακολούθησης.
Από αυτό το κέντρο μπορεί να ελέγθούν τα πάντα, εξ αποστάσεως, στα οκτώ στάδια. Από το άνοιγμα των θυρών και τη ρύθμιση της θερμοκρασία έως έναν προς έναν τους θεατές!
Τον Αύγουστο του 2020, το Πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa στη Ντόχα και το Qatar Computing Research Institute ξεκίνησαν έναν εθνικό διαγωνισμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Για αρκετούς μήνες, φοιτητές, ερευνητές, προγραμματιστές είχαν επικεντρωθεί σε τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί «για να ανταποκρίνονται σε μεγάλες προκλήσεις για το Εμιράτο. Ένας από αυτούς σκοπεύει να αναλύσει τα πλήθη και τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προκειμένου να εντοπίσει συγκεκριμένες απειλές ασφαλείας» σε πραγματικό χρόνο μέσω του δικτύου των καμερών παρακολούθησης. Κι αυτά δεν είναι εκτιμήσεις. Τα αναφέρει το ίδιο το Πανεπιστήμιο στην ιστοσελίδα του!
Τον περασμένο Ιούνιο το ιδιο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει ένα drone ικανό να μετράει τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν σε μια περιοχή, να ανιχνεύει μη φυσιολογικά συμβάντα και να αναγνωρίζει στοχευμένους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την αναγνώριση προσώπου!
«Το κράτος του Κατάρ χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο αυτόματης αναγνώρισης που προσδιορίζει όλους τους ανθρώπους με ανώμαλη συμπεριφορά σε σχέση με τη μάζα των ροών», αναφέρει ένας Γάλλος δημοσιογράφος που μπόρεσε να επισκεφθεί το κέντρο διοίκησης στη Ντόχα. Στη συνέχεια αναγνωρίζεται στο δίκτυο χρησιμοποιώντας την αναγνώριση προσώπου. Οι πλησιέστεροι φρουροί ειδοποιούνται με ηχητικό σήμα και SMS και στη συνέχεια υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση. »
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις