Τραβάει το σχοινί η Τουρκία στο Αιγαίο, με τις παραβιάσεις του ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) να αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο. Αιχμή της νέας στρατηγικής έντασης που φαίνεται πως επιδιώκει η Άγκυρα είναι οι παραβιάσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).
Των ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ, ΕΥΑΓ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ
Μόνο σε τρεις ημέρες, στις 10, 11 και 12 Μαΐου, σημειώθηκαν 93 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά UAVs τύπου ΑΝΚΑ. Δεν είναι μόνο η νέα μορφή στρατιωτικών προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και η αριθμητική και ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας.
Mόνο τον Απρίλιο του 2022 έγιναν 1.041 παραβιάσεις και 85 υπερπτήσεις, τη στιγμή που το 2021 σημειώθηκαν συνολικά 2.744 παραβιάσεις και 48 υπερπτήσεις. Ο Απρίλιος ήταν μήναςρεκόρ για την τουρκική προκλητικότητα. Στις 27 Απριλίου έσπασε το αρνητικό ρεκόρ και των ημερήσιων υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, με συνολικά 18 αεροσκάφη να πραγματοποιούν 42 υπερπτήσεις.
Η τελευταία φορά που η ελληνική αεράμυνα αντιμετώπισε μεγάλη μαζική παραβίαση του ΕΕΧ και υπερπτήσεις ήταν στις 14 Ιανουαρίου 2020, τότε που συνολικά 15 αεροσκάφη πέταξαν 27 φορές πάνω από ελληνικά νησιά. Ομως, τον φετινό Απρίλιο καταγράφηκαν και οι περισσότερες μηνιαίες υπερπτήσεις, σπάζοντας το αντίστοιχο του Απριλίου 2020, που ήταν 81. Η στρατηγική έντασης συνεχίζεται και τον Μάιο, με συνολικά 274 παραβιάσεις και μία υπερπτήση από UAV, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 12 Μαΐου. Συνολικά, από την αρχή του 2022 έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 116 υπερπτήσεις και 2.141 παραβιάσεις του ΕΕΧ.
Το «θερμό» 2020
Η καταγραφή των στοιχείων δείχνει ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή προκλήσεων από αέρος στο Αιγαίο. Η πρωτοφανής επιθετικότητα, με αλλεπάλληλες πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, πλαισιώνεται πλέον από τον νέο παράγοντα, που είναι τα UAVs τύπου ΑΝΚΑ. Από την αρχή του χρόνου έως τις 12 Μαΐου έχουν πετάξει συνολικά 111 φορές τουρκικά UAVs, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον «ακήρυχτο πόλεμο» του Αιγαίου. Μάλιστα, με αφορμή και την κατάπλευση του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, του τέταρτου κατά σειρά που αποκτά η Αγκυρα, η ελληνική στρατιωτική ηγεσία εκφράζει ανησυχία για επανάληψη του «θερμού» καλοκαιριού του 2020. Πράγματι, οι ομοιότητες είναι πολλές. Και το 2020, πριν ξεσπάσει η κρίση του «Oruc Reis», είχε προηγηθεί σωρεία τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από την Τουρκία, το τέταρτο γεωτρύπανο που αναμένεται να καταπλεύσει στις 19 Μαΐου δεν προορίζεται για τη Μαύρη Θάλασσα, όπως αρχικά είχε διαμηνύσει η Αγκυρα, αλλά για την ανατολική Μεσόγειο. Οπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, αφού το πλοίο προετοιμαστεί στο λιμάνι της Μερσίνας, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα κατευθυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο, στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν στόχος είναι η κυπριακή ή η ελληνική ΑΟΖ. Στρατιωτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν καταλαβαίνει από την πολιτική του κατευνασμού, αλλά επιμένει στις επεκτατικές της ορέξεις, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο περιβόητο «δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας».
Ισχυρές αναταράξεις προκαλεί το προσφυγικό
Το προσφυγικό είναι ο νέος «πονοκέφαλος» της Τουρκίας, αλλά και της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που καλείται να «τετραγωνίσει τον κύκλο», καθώς το αντιπροσφυγικό αίσθημα στη γειτονική χώρα αυξάνεται κατακόρυφα, αναγκάζοντας τον Τούρκο Πρόεδρο να αλλάξει πορεία και να μιλά για επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη Συρία. Στο πλαίσιο ενός εθνικιστικού αφηγήματος, με σκοπό να καθησυχάσει το αυξανόμενο αίσθημα ανασφάλειας, εθνικής και οικονομικής, το αντιπροσφυγικό αίσθημα στην Τουρκία εξελίσσεται σε ένα από τα καθοριστικά ζητήματα των επερχόμενων εκλογών, είτε αυτές είναι πρόωρες είτε διεξαχθούν κανονικά το καλοκαίρι του 2023.
Αναλυτές με τους οποίους συνομιλεί η Realnews στην Τουρκία εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη περίοδο η κυβέρνηση και ο Τούρκος Πρόεδρος θα προβούν σε όποιες κινήσεις κρίνουν ικανές να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους τους, ενώ σημειώνουν ότι το προτους πρόσφυγες να επιστρέφουν στη Συρία μετά από σχετική συμφωνία με τη χώρα, ενώ το 27,6% θα δεχόταν να επιστρέψουν οι Σύροι ακόμα και αναγκαστικά στη χώρα τους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι την τελευταία περίοδο στη γείτονα υπάρχουν πολλές εικασίες και φήμες για μια ενδεχόμενη συμφωνία της Αγκυρας με τη Δαμασκό, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνονται μέχρι τώρα.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews
enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις