Με την Ελλάδα να κατέχει την 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου, το Politico σε εκτενές ρεπορτάζ του εξηγεί τι πήγε λάθος και πόσο ρόλο έπαιξε σε αυτό η οικονομική κρίση και η πανδημία και αγγίζει το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Είναι όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα αποτέλεσμα μίας χρόνιας διάβρωσης της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα;
Αυτό συμπεραίνει σε εκτενές ρεπορτάζ του το Politico, ξεκινώντας με τις πρόσφατες αποκαλύψεις Γερμανών και Γάλλων δημοσιογράφων για τις βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, που “θάφτηκαν” από τα ελληνικά -φιλοκυβερνητικά- ΜΜΕ.
«Στην Ελλάδα, υπάρχουν δύο παράλληλα σύμπαντα των μέσων ενημέρωσης», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χρηστίδης, δημοσιογράφος στο Der Spiegel.
Η στιγμή απεικονίζει αυτό για το οποίο προειδοποιούν εδώ και χρόνια δημοσιογράφοι, αναλυτές μέσων ενημέρωσης, ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων και ερευνητές της ΕΕ. Η Ελλάδα, λένε, βλέπει τώρα τα ανησυχητικά, βίαια και καταπιεστικά αποτελέσματα μιας χρόνιας διάβρωσης της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα.
Όπως αναφέρει το Politico, είναι ένα πρόβλημα, που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία αποσταθεροποίησε τη χώρα, πόλωσε την πολιτική της και αφαίρεσε από τα μέσα ενημέρωσης τα κέρδη που τα βοηθούσαν να παραμείνουν ανεξάρτητα. Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έγιναν όλο και πιο κομματικοί. Οι απειλές, οι επιθέσεις και οι παρακολουθήσεις με στόχο δημοσιογράφους αυξήθηκαν.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου ο καθένας μπορεί να γράφει και να δημοσιεύει ό,τι θέλει για οποιονδήποτε, χωρίς καμία λογοκρισία και κανένα κυβερνητικό έλεγχο», είχε δηλώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρόσφατη συζήτηση, κρατώντας δύο πρωτοσέλιδα εφημερίδων με αρνητικά άρθρα για την κυβέρνηση.
Η πανδημία έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα, σημειώνει το Politico, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στη λίστα Πέτσα, λέγοντας πως “τους πρώτους μήνες της πανδημίας, με στόχο να βοηθήσει τα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση διέθεσε 20 εκατομμύρια ευρώ για μια εκστρατεία για τη δημόσια υγεία. Αλλά το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου είπε ότι αυτά τα κεφάλαια κατευθύνθηκαν δυσανάλογα σε μέσα ενημέρωσης που ήταν πρόθυμα να επαναλάβουν άκριτα την κυβερνητική γραμμή”.
Η παραίτηση της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρουστάλλη από την εφημερίδα “Το Βήμα”, κάνοντας λόγο για ασφυκτικές πιέσεις από το Μαξίμου, φιλοξενείται επίσης στο εκτενές ρεπορτάζ της ιστοσελίδας.
Μία δολοφονία και ένα σκάνδαλο κατασκοπείας
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από την ιστοσελίδα και στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021, κοντά στο σπίτι του. Η δολοφονία του παραμένει ανεξιχνίαστη και έχει γίνει σύμβολο των αυξανόμενων προβλημάτων για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται στο Politico.
Το αφιέρωμα όμως καταλήγει στο σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη που έχει προκαλέσει αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό και οδήγησε σε παραιτήσεις, ενώ αναφέρεται και στην υπόθεση του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο είχε αντιληφθεί από δημοσίευμα που διέρρευσε ότι η κυβέρνηση τον είχε κατασκοπεύσει. Η κυβέρνηση αρνήθηκε τον ισχυρισμό και τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν ελάχιστη σημασία σε αυτό.
Κλείνοντας, το Politico φιλοξενεί τη δήλωση του δημοσιογράφου Γιάννη Παλαιολόγου, ο οποίος ανέφεερε πως «όταν η κυβέρνηση είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητη από την εποπτεία των μέσων ενημέρωσης, τα αντανακλαστικά της αμβλύνονται και το κίνητρό της για κακή συμπεριφορά αυξάνεται. Θα ήταν καλό για εμάς να κάνουμε πράγματα που απαιτούν λίγο θάρρος τώρα, αντί να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη να δείξουμε μεγαλύτερο θάρρος στο μέλλον».
news247.gr
INTIME NEWS
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις