Προβλέπεται υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών και των POS με το TAXISnet αλλά και παροχή αναλυτικών στοιχείων από τους παρόχους (τράπεζες κ.λπ.) στην ΑΑΔΕ

Νέο διπλό μπλόκο της ΑΑΔΕ στις πληρωμές μέσω των τερματικών POS επιβάλλει το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και παρόχους πληρωμών.

Παρά την επέκταση των πληρωμών με POS και τις αυξημένες δυνατότητες διασταυρώσεων με τις δηλώσεις ΦΠΑ που παρέχουν, η ΑΑΔΕ ανακάλυψε «τρύπες» στην όλη διαδικασία, οι οποίες επιτρέπουν τη διεξαγωγή φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω μεταφορών του αντιτίμου μέσω τραπεζικών λογαριασμών παρείχε τη διασφάλιση στην Εφορία ότι η συναλλαγή δηλώνεται από τον επιτηδευματία, καθώς μπορεί να διασταυρωθεί με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή με τα δεδομένα που διαβιβάζονται στο MyDATA.

Με το νομοσχέδιο επιχειρούνται δύο παρεμβάσεις:

·        Η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών και των POS με το TAXISnet.

·        Η παροχή αναλυτικών στοιχείων από τους παρόχους πληρωμών (τράπεζες κ.λπ.) στην ΑΑΔΕ.

Ασύνδετες ταμειακές με ΑΑΔΕ

Ιδιαίτερα τσουχτερά είναι τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που, ενώ υποχρεούνται να χρησιμοποιούν POS για τις πληρωμές που δέχονται και παράλληλα αυτά να είναι συνδεδεμένα με την ΑΑΔΕ, εντούτοις αμελούν τη σχετική υποχρέωση. Το νομοσχέδιο προβλέπει, συγκεκριμένα, την υποχρέωση διασύνδεσης των τερματικών Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σημείο Πώλησης (ΕFT/POS) με τη Φορολογική Διοίκηση.

Τα τερματικά Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σημείο Πώλησης (Electronic Funds Transfer at the Point of Sale, EFT/POS)», ημεδαπής και αλλοδαπής, που χρησιμοποιούν οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις πρέπει να διασυνδέονται υποχρεωτικά και να παρέχουν στην ΑΑΔΕ τις καθοριζόμενες πληροφορίες συναλλαγών που εκτελούνται μέσω αυτών, είτε μέσω διασύνδεσής τους με Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (ΦΗΜ) είτε απευθείας με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Σε κάθε επιχείρηση που έχει υποχρέωση χρήσης τερματικών Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σημείο Πώλησης, ως δικαιούχος πληρωμής, και παραβαίνει τις υποχρεώσεις διασύνδεσης των τερματικών αυτών με τη Φορολογική Διοίκηση θα επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, ανά φορολογικό έτος.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις