Η Τουρκία παρήγγειλε το σύστημα S-400 το 2017 και το παρέλαβε το 2019. Ωστόσο, η μονάδα αυτή δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, παρόλο που η παραγγελία και μόνο κόστισε στην Τουρκία τη συνεργασία της με το πρόγραμμα F-35 κι όχι μόνο… Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει ακόμη και κυρώσεις στην Τουρκία ή απειλεί με ακόμη αυστηρότερες, εάν τους ενεργοποιήσει.

 

Πού βρίσκεται όμως το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα;

Η τελευταία φορά που εθεάθησαν οι S-400 ήταν τον Οκτώβριο του 2020 κατά τη διάρκεια δοκιμής βολής στο πεδίο αεροπορικών βολών Σινώπης. Έκτοτε, η κατάσταση των S-400 είναι άγνωστη. Εκτιμάται ότι επί του παρόντος βρίσκονται αποθηκευμένοι στη Διοίκηση του αεροδρομίου Murted (πρώην 4η Κύρια Βάση Ακιντζί πολεμικών αεροσκαφών).

 

Οι S-400 μπορεί να πάνε Ινδία

Ο Σερχάτ Γκιουβέντς, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, σε άρθρο του στο medyascope, υποστηρίζει ότι υπάρχουν σκέψεις να δώσει η Άγκυρα τους S-400 στην Ινδία.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Άγκυρα δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τους S-400 χωρίς να διακινδυνεύσει να κάψει όλες τις γέφυρες με τις ΗΠΑ. Αυτό που έχουμε, λοιπόν, είναι μια νεκρή επένδυση. Στο παρελθόν είχαν εξεταστεί διάφορες επιλογές για να απαλλαγούμε από αυτούς τους πυραύλους, οι οποίοι δεν συμβάλλουν στην άμυνα της Τουρκίας και έχουν μετατραπεί σε οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό βάρος. Μια σειρά από εναλλακτικές τοποθεσίες ανάπτυξης θα ήταν από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι την ‘ΤΔΒΚ’, από το Κατάρ μέχρι τη Σομαλία. Αλλά η Ρωσία ήταν απίθανο να επιτρέψει στην Τουρκία να μεταφέρει τους S-400 της σε μια τρίτη χώρα. Όλα άλλαξαν με την απόπειρα εισβολής στην Ουκρανία», σημειώνει ο Τούρκος καθηγητής πανεπιστήμιου.

«Το Reuters ανέφερε ότι η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για παράδοση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ινδία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μεταξύ των όπλων και του εξοπλισμού που ανέμενε να παραλάβει η ινδική πολεμική αεροπορία από τη Ρωσία ήταν και το σύστημα αεράμυνας S-400 Triumf.

Ενώ η Τουρκία έχει υποστεί την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών για την παραγγελία των S-400 και κυρώσεις CAATSA, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει, από την άλλη πλευρά, ότι η Ινδία δεν θα υποστεί κυρώσεις για την παραγγελία των S-400. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ινδία είναι μια χώρα την οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν να τραβήξουν στο πλευρό τους στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα. Η επιβολή κυρώσεων για την παραγγελία των S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια της Ινδίας σε πρώιμο στάδιο.

Σε αυτό το σημείο, η μεταφορά των S-400 στην Ινδία μπορεί να έχει καταστεί μια επιλογή που πρέπει να εξεταστεί. Εάν γίνει ορθή διαχείριση της διαδικασίας, πολλά τρυγόνια μπορούν να χτυπηθούν με ένα σμπάρο: Πρώτον, η Τουρκία θα απαλλαγεί από τους S-400 και τα προβλήματα που δημιουργούν. Η Ρωσία θα εκπληρώσει εν μέρει τη δέσμευσή της έναντι της Ινδίας. Επιπλέον, το σύστημα αυτό δεν θα πέσει σε καμία περίπτωση στα χέρια μιας χώρας όπου θα μπορούσε να υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι πιθανές πολιτικές και οικονομικές επιπλοκές που συνδέονται με αυτή την επιλογή είναι οι εξής: Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Ινδία για τους S-400, ενδέχεται να αντιδράσουν, αλλά η αντίδραση αυτή θα είναι μικρότερη από την αντίδραση στην ενεργοποίηση των S-400 στο τουρκικό έδαφος», υποστηρίζει ο Σερχάτ Γκιουβέντς.

Τέλος, η απόφαση για το πώς και από ποιον θα πληρωθούν οι S-400 της Τουρκίας θα απαιτήσει σκληρές διαπραγματεύσεις. Δεδομένου ότι το σύστημα της Τουρκίας αγοράστηκε με ρωσική πίστωση, ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη ανεξόφλητες δόσεις. Η Ινδία, επίσης, έχει πιθανώς πληρώσει ή εξακολουθεί να πληρώνει για συστήματα που δεν έχει ακόμη παραλάβει. Ο προσδιορισμός του ποιος είναι πιστωτής και ποιος οφειλέτης μπορεί να είναι δύσκολος για τα μέρη. Ωστόσο, όσο ισχυρότερη είναι η πολιτική βούληση των μερών σχετικά με τη μεταφορά των τουρκικών S-400 στην Ινδία, τόσο πιο επιδέξιος θα είναι ο συμψηφισμός.

Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

ethnos.gr

Ap Photos

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις