Και … χαλαρά τον πήγε τον Ελληνα πρωθυπουργό, στη συνέντευξή του, στο τηλεοπτικό δίκτυο, CNN, η Κριστιάν Αμανπούρ. Φαντάσου και να τον «πήγαινε» σκληρά, όπως αυτή ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει. Παρά ταύτα, οι ερωτήσεις της, ειδικά στο Μεταναστευτικό ήταν κανονικό σφάξιμο με το μπαμπάκι. Ο, δε, πρωθυπουργός μάλλον απαντούσε αλλα αντί άλλων, προσποιούμενος, σε αρκετές περιπτώσεις, την πάπια.

Εάν, πάντως, διεθνώς βλέπουν την Ελλάδα ως «νεκροταφείο» μεταναστών – προσφύγων, και το εκφράζει μάλιστα αυτό η μεγάλη κυρία της διεθνούς τηλεοπτικής δημοσιογραφίας, αντιλαμβάνεται κανείς την διεθνή εικόνα της χώρας μας. Ανεξαρτήτως τι αναφέρουν και γράφουν εδώ τα embedded ΜΜΕ.

Ακολουθεί ένα μικρό μάθημα δημοσιογραφικών ερωτήσεων (από αυτές που αποφεύγουν να κάνουν στον πρωθυπουργό τα ελληνικά ΜΜΕ):

 

Christiane Amanpour: Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, επειδή αυτό είναι ένα ατέρμονο ζήτημα για εσάς, για το οποίο σας ρωτούν συνέχεια καθώς είναι τραγικό. Χθες, άλλοι τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοιχτά των ακτών σας, κοντά στο νησί της Σάμου. Πέντε διασώθηκαν κι άλλοι 25 έχουν εντοπιστεί στην ακτή. Το Λιμενικό σας Σώμα έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί πως φέρεται να εξαναγκάζει ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα ύδατά σας και να τους αναγκάζει να ξαναβγαίνουν στα ανοιχτά, διώχνοντάς τους από την Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε, πέρυσι, οι «New York Times» δημοσίευσαν μια μεγάλη, σημαντική έρευνα με πλάνα από βάρκες που αφήνονταν να πλέουν ακυβέρνητα από το Λιμενικό Σώμα. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει ανησυχητικά συχνά. Αναρωτιέμαι πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε αυτό ενώ προσπαθείτε να διατηρήσετε ταυτόχρονα τόσο μια ελεγκτική όσο και μια ανθρωπιστική στάση.

Τι να απαντήσεις, όταν σε «πυροβολούν» στο δόξα πατρί! Εν πάση περιπτώσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το γνωστό … ποίημα ότι το Λιμενικό σώζει και δεν κάνει push backs. Πως την πετσόκοψες έτσι ρε μεγάλε;!

C. Amanpour: Πρόκειται, προφανώς, για ένα ζήτημα (σ.σ. θάνατοι μεταναστών – προσφύγων) που απασχολεί πολλούς Ευρωπαίους και, φυσικά, τις ΗΠΑ. Ποιο είναι το αποτέλεσμα ορισμένων από αυτές τις έρευνες; Έχουν ολοκληρωθεί;

Και δίδεται η εξής απάντηση – δράμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Όχι ακόμα (…).

C. Amanpour: Επιτρέψτε μου να επιστρέψω στον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστινίων, στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Ο Υπουργός Εξωτερικών σας δήλωσε χθες: «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική πίεση στο Ισραήλ. Είμαστε φίλοι του Ισραήλ, είμαστε στρατηγικοί εταίροι του Ισραήλ και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί τους». Εντάξει, πώς ακριβώς μπορεί αυτό να «δουλέψει»; Θέλω να πω, δεν υπάρχει καμία επιρροή, σωστά; Ποιος νομίζετε ότι μπορεί τελικά να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ; Εάν πιστεύετε ότι θα έπρεπε.

Εν ψυχρώ εκτέλεση αυτό το … «άν πιστεύετε ότι θα έπρεπε»!

Και τι απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης; (…) Μου φαίνεται ότι είναι και προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιτύχει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. (…) Επισημαίνω όμως ότι είμαστε καλός φίλος του Ισραήλ και πιστεύω ότι οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες μεταξύ τους.

Αστα, πρόεδρε, αν ήμουν στη θέση σου, καλύτερα να ανοιγε η γη να με καταπιεί.

 

C. Amanpour: Τέλος, εντελώς άσχετο, αλλά σημαντικό για εσάς και τον λαό σας και τους Βρετανούς, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα…

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, την … διορθώνει ο Κ. Μητσοτάκης.

Christiane Amanpour: Τα Γλυπτά. Προφανώς, είχατε πολλές συζητήσεις με τον George Osborne, την εποχή που είχε αναλάβει διαπραγματευτής. Τι συμβαίνει; Πού βρισκόμαστε; Είστε αισιόδοξος;

Κ. Μητσοτάκης: Είμαι αισιόδοξος.

C. Amanpour: Σε τι χρονικό ορίζοντα;

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το έχω πει, περιμέναμε 200 χρόνια (!), αλλά υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος και είναι σίγουρα πολύ ψηλά στην προσωπική μου ατζέντα.

Κάποιος να του κάνει κατεπειγόντως μαθήματα τι να λέει!

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού εδώ.

neostrategy.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις