Το βασικό συστατικό για την καύσιμη ύλη των πυρκαγιών, που ξεσπάνε μαζικά κάθε 24ωρο, είναι η κυβερνητική απραξία. Αφού αυτή εξασφαλίστηκε άφθονη, το μόνο που χρειάζεται κάθε φορά είναι μια σπίθα για να εξελιχθεί σε καταστροφική πυρκαγιά.

Από το καλοκαίρι του 2021, που καταγράφηκε η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή σε ολόκληρη την Ιστορία της Ελλάδας, πέρασαν τρία και πλέον χρόνια. Το περιβάλλον, ο βασικός ρυθμιστής του κλίματος στο οποίο ζούμε, είχε τότε υποστεί τέτοια τεράστια και μαζική βλάβη, που βρεθήκαμε στο σημείο καμπής. Το πρόβλημα έπρεπε να αντιμετωπιστεί τότε. Αλλά δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Η κυβέρνηση είχε ένα παράθυρο τριών ολόκληρων χρόνων για να λάβει σοβαρά μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης. Δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα. Επέλεξε να κάνει μόνο επικοινωνιακές, όσο και υποκριτικές, εξαγγελίες. Το πληρώσαμε πέρυσι. Ηδη το πληρώνουμε και αυτό το καλοκαίρι. Δυστυχώς…

Με την απροθυμία και, εν τέλει, αδιαφορία της να φερθεί υπεύθυνα, η κυβέρνηση κατέστησε τις πυρκαγιές ένα έγκλημα προαποφασισμένο. Το καλοκαίρι του 2023, δύο χρόνια μετά το ολοκαύτωμα του 2021, σημειώθηκε ακόμα πιο αδιανόητη καταστροφή. Η Ελλάδα έγινε μακράν η πρώτη χώρα σε καμένα στρέμματα σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Το κάλπικο αφήγημα περί κλιματικής κρίσης, που χτυπά περισσότερο απ’ όλους την… Ελλάδα, ήταν στάχτη στα μάτια των πολιτών.

Σύμφωνα με τους αδιαμφισβήτητους αριθμούς, ποτέ άλλοτε δεν έχει συμβεί τέτοια απανθρακοποίηση του περιβάλλοντος με τέτοια συχνότητα όσο στην τελευταία πενταετία. Της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, δηλαδή.

Ο πρωθυπουργός μιλά συχνά για «πράσινη ατζέντα», αλλά εκ του αποτελέσματος απέδειξε ότι ενδιαφέρεται μόνο για εφήμερες «πράσινες» μπίζνες. Τίποτε δεν καταστρέφει το κλίμα τόσο άμεσα και ριζικά όσο ο αφανισμός των δασών.

Παρά ταύτα, από τις καμένες εκτάσεις κηρύσσεται αναδασωτέο μόνο ένα μηδαμινό ποσοστό. Ελάχιστα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης απορροφούνται για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, την αγορά κατάλληλων εναέριων μέσων και την προστασία του τελευταίου πρασίνου που μας απέμεινε. Οι τελευταίες φωτιές μάς υπενθυμίζουν ήδη ότι και φέτος δεν υπήρξε καμία μερίμνα. Τα δάση μας παραμένουν γυμνά, αναμένοντας την καρβουνοποίηση. Χιλιάδες οικισμοί, χωριά και πόλεις ανά τη χώρα απειλούνται με το που ανεβαίνουν λίγο τα μποφόρ.

Ακόμα και ύστερα από τόσες τραγωδίες, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως αρπαχτή για οικοδομικά συμφέροντα. Οσο το δημόσιο χρήμα κατασπαταλάται γι’ άλλους σκοπούς, που δεν ωφελούν την κοινωνία, οι δήμοι λαμβάνουν ψίχουλα για την πυροπροστασία.

Στο εξής, η ζυγαριά έχει γείρει. Κάθε φωτιά που θα ξεσπά δεν θα καταστρέφει μόνο το κλίμα και την εικόνα της Ελλάδας. Θα τα μεταμορφώνει με μόνιμο τρόπο. Η βουλιμία για μπίζνες ξεπερνά πια την ικανότητα της φύσης να ξαναδημιουργείται.

Φέτος, μετά τα ιστορικά ολοκαυτώματα του 2021 και του 2023, ο πρώτος αφόρητος καύσωνας ξέσπασε νωρίτερα από ποτέ. Και ήδη μετράμε τα πρώτα αποκαΐδια μιας εγκληματικής υποκρισίας.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις