Ανάλυση του Γιώργου Λακόπουλου: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδοκιμάσθηκε σε όλα, γιατί απλούστατα έχει αποτύχει σε όλα.

 

Τα νέα από τα εκλογικά αποτέλεσμα είναι άσχημα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

Στις συνελεύσεις και του τελευταίου σωματείου οσάκις απέχει πάνω από το 50% των μελών, δεν υπάρχει απαρτία.

Μόνο τα ελληνικά κόμματα παριστάνουν ότι έχουν πολιτική απαρτία, παρ’ ό,τι οι έξι στους δέκα ψηφοφόρους πήγαν να «κόψουν ρόδα μυρωμένα, κρίνους, ανθούς και πασχαλιές» που έλεγε ο Κώστας Βουτσάς στο «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης».

Οι κορυφαίοι της πολιτικής σκηνής που ψελλίζουν ότι καλούτσικα πήγαν, είναι σαν κάτι τηλεοπτικές περσόνες που κομπάζουν ότι έχουν 20% τηλεθέαση – και πρόκειται για το 20% των 60.000 τηλεοράσεων που είναι ανοιχτές εκείνη την ώρα.

Για την κυβέρνηση αυτό που συνέβη την Κυριακή είναι κόλαφος. Από τους 2.400.750 και 2.115.832 πολίτες που την ανέδειξαν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024, αντιστοίχως, της έμειναν μόλις 1.121.068.

Με απλά λόγια βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση εμπιστοσύνης. Η αντιπροσώπευση πολίτων στη Βουλή είναι αναντίστοιχη με το συσχετισμό στην εκλογική βάση. Θα έχουν ακούσει από κάποιον Μακρόν, τι ακολουθεί σ’ αυτές τις περιπτώσεις…

Η αξιωματική αντιπολίτευση, από θέατρο σκιών, εξέπεσε σε παρωδία – με νέα απώλεια δυνάμεων. Ο πολυτραγουδισμένος Κασσελάκης – με τον συμπαθή Τάιλερ και τον σκύλο τους – έπεισε για τις θαυματουργές του ιδιότητες μόλις 593.104 πολίτες. Από 930.013 που ψήφισαν το κόμμα του τον περσινό Ιούνιο και μακράν των 1.184.460 τον Μάιο.

Κυβερνώσα δύναμη με λιγότερο από 15% δεν τη λες. Εδώ υπάρχει κι ένα θέμα με τον Τσίπρα, αλλά ας κάνει πρώτα το συνέδριο του για τις Πρέσπες.

Το ΠΑΣΟΚ με κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο ψήφους, πολύ κάτω από το 2023, δεν μπορεί να διεκδικήσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Με τον Ανδρουλάκη στην ηγεσία δεν μπορεί να αποκτήσει δυναμική και η προσφυγή στην «άνοδο», με την ψευδή αποτίμηση των ποσοστών, είναι παρηγοριά στον άρρωστο.

Κατάρρευση: τα δυο πρώτα κόμματα, πέρασαν κάτω από τον πήχη των περασμένων ευρωεκλογών και τα δύο μεγαλύτερα αντιπολιτευόμενα κόμματα, αθροιστικά έχουν λιγότερη επιρροή, από την επιρροή της χειρότερης κυβέρνησης από τη Μεταπολίτευση.

Ο χειρότερος Πρωθυπουργός – ever, που λένε οι πιτσιρικάδες – τους παίζει κομπολόι, με πολλούς τρόπους τα έξι τελευταία χρόνια.

Από εκεί και κάτω, άστα να πάνε. Θερίζει ο αντιευρωπαϊσμός και κάνει πάρτι η ακροδεξιά, ο εθνικισμός και το κακό συναπάντημα. Η καθαρότητα θέσεων και προθέσεων – τουλάχιστον – του ενισχυμένου ΚΚΕ, δεν αλλάζει την ουσία.

Σ’ αυτό το σκηνικό η τραγική φιγούρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με απλά λόγια: αποδοκιμάσθηκε σε όλα! Γιατί απλούστατα έχει αποτύχει σε όλα. Έπεσε έξω – μαζί με τους δημοσκόπους – σε όσα έλεγε προεκλογικά.

Αυτά είναι τα καλά νέα: είναι πλέον Πρωθυπουργός προς αποδρομή. Κυβερνάει με μόλις το 12% του εκλογικού σώματος. Για τη ΝΔ είναι αρχηγός – φάντασμα.

Το έβλεπε το όνειρο με το θηρίο να έρχεται κατά πάνω του και απέφευγε να απαντήσει, όσες φορές ρωτήθηκε εσχάτως αν αυτός θα οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Κύριες και κύριοι προσδεθείτε και μην καπνίζετε: το σύστημα Μητσοτάκη μπαίνει σε περιοχή ισχυρών αναταράξεων, με τις ταυτότητες στα δόντια.

Αλλιώς: Το δελφινάριο της ΝΔ μόλις σήκωσε την αυλαία του – κι «έχουν να γίνουν κάτι στράκες», που έλεγε και η μακαρίτισσα Γεωργία Βασιλειάδου.

Τετέλεσται…

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις