Μοιράσου το άρθρο

Ακριβώς αυτό το κόμμα αναζητούν οι πολίτες να πλαισιώσει τον Αλέξη Τσίπρα ως φυσικό επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης, στη μάχη των επόμενων εκλογών για προοδευτική κυβέρνηση.

Να αρχίσουμε με αναδρομή στα παλιά. Το 1989-‘90 ο Κώστας Μητσοτάκης με αθέμιτες μεθόδους και τη συνδρομή της τότε διαπλοκής, εκμεταλλεύθηκε το υπαρκτό σκάνδαλο Κοσκωτά για να υφαρπάξει την κυβέρνηση – και στη συνέχεια να σύρει την τότε Αριστερά – με επικεφαλής το ΚΚΕ – στην ποινική δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Δυο χρόνια αργότερα οι πολίτες της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας – της Β΄ Αθήνας – βρέθηκαν μπροστά στην κάλπη για να καλυφθεί η θέση του – αδίκως – κατηγορηθέντος Δημήτρη Τσοβόλα, στον οποίο επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και έχασε την έδρα του – αλλά ουδείς από τους υπόλοιπους υποψηφίους στο ίδιο ψηφοδέλτιο δέχθηκε να την καταλάβει…

Ήταν το μοιραίο λάθος του – τότε – Μητσοτάκη. Οι πολίτες βρήκαν κάλπη και ξέσπασαν εναντίον του – έναν χρόνο και κάτι μήνες πριν τον ανατρέψει ο Σαμαράς.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι η ΝΔ σε εκείνη την, τοπική, αλλά με γενική πολιτική σημασία αναμέτρηση, στήριξε τον… Βασίλη Λεβέντη!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Στην πρώτη κάλπη μετά την επικράτηση του συστήματος Μητσοτάκη – διαπλοκής το 2019, οι δημοκρατικοί πολίτες που δημιούργησαν την πολιτική αλλαγή του 2015, έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στον Αλέξη Τσίπρα και έστειλαν μήνυμα τέλους για τη σημερινή κυβέρνηση…

Οι συγκρίσεις με τις κάλπες για την ηγεσία και τη μετονομασία του ΚΙΝΑΛ που προηγήθηκαν είναι αβάσιμες και δεν αντέχουν στην κοινή λογική. Στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη ψήφισαν και οι «φίλοι» – δηλαδή όποιος ήθελε, ακόμη και οπαδοί άλλων κομμάτων.

Για την εκλογή Τσίπρα ψήφισαν μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όποιος έγινε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και είναι πλέον το κόμμα με τους περισσότερους εγγεγραμμένους στις οργανώσεις του.

Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία, ο επικεφαλής ενός κόμματος εξασφαλίζει σε κάλπη την υποστήριξη πολύ περισσοτέρων πολιτών από τα ως τότε μέλη του κόμματος, προσθέτοντας νέα μέλη .

Οι 60.000 εγγεγραμμένοι στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – από τους οποίους μόνο 40.000 μετείχαν στην εκλογή εκπροσώπων για το συνέδριο – έγιναν 172.000. Μέλη, όχι ψηφοφόροι.

Δεν είδαν φως και μπήκαν. Έβαλαν την υπογραφή τους για συνειδητή στράτευση από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να ηττηθεί το σύστημα Μητσοτάκη.

Μόνο όποιος δεν θέλει, δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό που έγινε στις 15 Μαΐου είναι τομή στην ιστορία του κόμματος που ανέτρεψε κάθε μεταπολιτευτική πρόβλεψη και έφερε την Αριστερά στην κυβέρνηση πριν από εφτά χρόνια – κυρίως χάρη στην επιρροή του επικεφαλής του στη Δημοκρατική Παράταξη

Πολίτες που αυτοτοποθετούνται στην Παράταξη και επί τρία χρόνια δεν έγιναν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – αποθαρρυνόμενοι στην πράξη από τις φράξιες του παλιού κομματικού μηχανισμού – το αποφάσισαν μέσα σε 15 μέρες.

Η ένταξή τους στις κομματικές οργανώσεις του δεν έγινε να για αναδείξουν τον Τσίπρα ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – που θα ήταν και χωρίς τη συμμετοχή τους – αλλά για να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση και να ενισχύσουν τον εν δυνάμει Πρωθυπουργό.

Είναι φαινόμενο που δείχνει ότι η κοινωνία αφυπνίζεται και κινητοποιείται για την πολιτική αλλαγή. Δείχνει όμως ότι αφυπνίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι θα επιβάλει αλλαγές στο κόμμα του, συνδέοντας με νόημα την ψηφοφορία με το 2019 και την εντολή του 32% .

Το μήνυμα στην κομματική γραφειοκρατία είναι σαφές. Αυτό που δεν έκαναν οι κομματικοί μηχανισμοί για τρία χρόνια το έκανε μόνος του σε μια μέρα: πάνω από 110.000 νέα μέλη.

Ήταν προσωπικός του θρίαμβος που τον οπλίζει με την ισχύ να επιβάλει τη μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγχρονο ριζοσπαστικό κόμμα πλειοψηφίας, με σύγκλιση Αριστεράς και Κεντροαριστεράς στην ίδια κυβερνώσα δύναμη αλλαγής.

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ότι βάζει μπροστά την πραγματική διεύρυνση και μετεξέλιξη ξεκαθάρισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι πια ένα άλλο κόμμα, μαζικό, λαϊκό, νεανικό, ένα σύγχρονο και ριζοσπαστικό».

Νέο κόμμα σημαίνει και νέα πρόσωπα στα όργανα και στα ψηφοδέλτια, νέες ιδέες και νέες πρακτικές στην καθημερινή δράση του.

Ακριβώς αυτό το κόμμα αναζητούν οι πολίτες να τον πλαισιώσει ως φυσικό επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης, στη μάχη των επόμενων εκλογών για προοδευτική κυβέρνηση.

ieidiseis.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις