Το δικαστήριο ακολούθησε την επιθυμία των παιδιών και έδωσε την αποκλειστική επιμέλεια στον πατέρα, χωρίς να ληφθούν υπόψη περιστατικά που αφορούσαν στη σχέση των δύο γονέων και σχετίζονται με σωματική βία και άρνηση καταβολής διατροφής.

Σε μία ιδιαίτερη απόφαση με την οποία δίνεται η αποκλειστική επιμέλεια στον πατέρα, λαμβάνοντας υπόψη σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα την επιθυμία των παιδιών, προχώρησε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Το δικαστήριο έκρινε πως θα πρέπει τα δύο παιδιά της οικογένειας να παραδοθούν στον πατέρα τους, αν και μέχρι εκείνη τη στιγμή έμεναν προσωρινά με τη μητέρα τους.

Με την υπ’ αριθμ. 620/2021 απόφαση προκύπτει ότι ο δικαστής προέταξε την άποψη των δύο παιδιών, ηλικίας 10 και 13 ετών, ως προς το γονέα που προτιμούν για να διαμείνουν μαζί και όχι τα περιστατικά που μεσολάβησαν κατά τη διάρκεια του γάμου, όπως η εξωσυζυγική σχέση, η σωματική βία ή και η άρνηση καταβολής διατροφής, που αναφέρονται.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι από την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε πως και οι δύο γονείς αγαπούν τα παιδιά τους και είναι σε θέση “να εξασφαλίσουν στα παιδιά περιβάλλον, που είναι απαραίτητο για την ψυχοσωματική ισορροπία τους, η οποία αποτελεί και το βασικότερο αξιολογικό κριτήριο για την ερμηνεία και εξειδίκευση της αόριστης νομικής έννοιας του “συμφέροντος του τέκνου”, με βάση το οποίο κρίνεται η ανάθεση της επιμέλειας”.

Ο δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου επέμεινε στην προσωπική επαφή που είχε με τα δύο παιδιά. “Κατά την επικοινωνία των τέκνων των διαδίκων με τον Δικαστή του παρόντος Δικαστηρίου, εξέφρασαν και τα δύο την επιθυμία τους να ανατεθεί η επιμέλεια τους στον πατέρα τους. Παρά την έλλειψη γνώσεων παιδοψυχολογίας ο υπογράφων την παρούσα απόφαση Δικαστής εκτιμά ότι η δήλωση των παιδιών στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ειλικρινής έκφραση της πραγματικής τους βούλησης. Τα ίδια κατέθεσαν ότι αγαπούν και τους δύο γονείς τους και ότι τα αγαπούν εξίσου αμφότεροι οι γονείς τους, πλην όμως δήλωσαν σταθερά και επίμονα την επιθυμία τους να διαμένουν με τον πατέρα τους. Σημειωτέον ότι έδειξαν καλή αντίληψη, ειλικρίνεια, αυθορμητισμό και το είδος εκείνο της ωριμότητας που συναντάται συχνά σε εκείνα τα παιδιά που έχουν βιώσει έντονες συγκρουσιακές καταστάσεις πριν από τον χωρισμό των γονιών τους. Υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, με κριτήριο το γενικό συμφέρον και μόνον των ανηλίκων τέκνων των διαδίκων, σωματικό, υλικό πνευματικό, ψυχικό και ηθικό, ενδείκνυται η ανάθεση της επιμέλειας των παιδιών στον πατέρα τους” επισημαίνει στην απόφαση, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην επίμαχη απόφαση.

Μάλιστα, το δικαστήριο όρισε απειλή χρηματικής ποινής ύψους 10.000 ευρώ, σε βάρος της μητέρας και προσωπική κράτηση διάρκειας 30 ημερών σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με την απόφαση και δεν παραδώσει τα παιδιά στον πατέρα. Παράλληλα, διατάσσει τη γυναίκα να εγκαταλείψει την οικογενειακή κατοικία που άλλωστε ανήκει στο σύζυγο, για να διαμείνουν εκεί ο τελευταίος και τα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφαση, ο πατέρας υποχρεούται να καταβάλει τη μηνιαία διατροφή που είχε οριστεί για τη μητέρα και για τα ανήλικα παιδιά τους, που δεν έδινε όταν εκείνη είχε την προσωρινή επιμέλεια.

Η εξωσυζυγική σχέση και η βία

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετά την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία της ανατέθηκε προσωρινά η επιμέλεια των παιδιών και της παραχωρήθηκε προσωρινά τη ρύθμιση η χρήση της οικογενειακής στέγης, ο πατέρας σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δόσεις του διακανονισμού για την εξόφληση οφειλής στη ΔΕΗ ύψους περίπου 7000 ευρώ, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ηλεκτροδότηση της οικογενειακής οικίας. Έκτοτε η μητέρα μετέβαινε στον χώρο, μόνο όσο διαρκούσε η ηλιοφάνεια και ασκούσε εκεί την επαγγελματική της δραστηριότητα, χρησιμοποιώντας συσκευές, που λειτουργούσαν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Τις υπόλοιπες ώρες και τα βράδια η ενάγουσα μετάβαινε με τα παιδιά στη γειτονική οικία των γονιών της, όπου και διανυκτέρευαν.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2005 ενώ 11 χρόνια αργότερα ξεκίνησαν τα προβλήματα. “Η έγγαμη συμβίωση κλονίστηκε ανεπανόρθωτα στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017 από αλλεπάλληλες εντάσεις και καυγάδες. Τον Μάρτιο είχαν ήδη αποφασίσει ότι ο γάμος τους θα λυθεί” αναφέρεται, επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές προχώρησαν σε σημαντικά λάθη.

Από τη μία αποδείχθηκε, κατά το δικαστήριο, ότι η μητέρα είχε συνάψει τα έτη 2009 με 2011 εξωσυζυγική σχέση, γεγονός που πληροφορήθηκε ο πατέρας το 2014, καθώς “διέρρευσαν στο διαδίκτυο σχετικές φωτογραφίες και για τον λόγο αυτό η γυναίκα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη σε βάρος των προσώπων, που η ίδια θεώρησε υπεύθυνους για την ανωτέρω διαρροή”.

Παρά ταύτα, ο σύζυγος αποφάσισε να μην ζητήσει τότε τη λύση του γάμου, πλην όμως η σχέση μεταξύ των συζύγων ουδέποτε αποκαταστάθηκε, αντίθετα καταγράφονται αλλεπάλληλοι καυγάδες, ύβρεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Όπως επισημαίνεται, ο σύζυγος “δεν είναι άμοιρος ευθυνών, διότι μετήλθε, σε τουλάχιστον έναν από τους καυγάδες με τη συζύγό του, σε σωματική βία, χτυπώντας την με τα χέρια του και προκαλώντας μώλωπες στο πρόσωπο της, ενώ γίνεται λόγος για “κοινή αιτιότητα αμφοτέρων των συζύγων”.

Αντωνία Ξυνού

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις