Βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης οι τιμές στο ρεύμα. Εναλλακτικές προτάσεις εξετάζει η κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» για τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που αν συνεχιστούν, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αποτελέσουν το «παγόβουνο» στο οποίο θα προσκρούσει το κυβερνητικό σκάφος, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται πυρετωδώς, προκειμένου στην περίπτωση, που η Ευρώπη παραμείνει αδρανής, να θέσει πριν από τον Ιούνιο σε εφαρμογή ένα δικό της σχέδιο, το οποίο θα διασφαλίζει τη μείωση της τιμής που φτάνει στους καταναλωτές. Ημερομηνία ορόσημο θεωρείται η 18η Μαϊου, καθώς τότε θα δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν με αυτές υπάρχει ουσιαστική προοπτική για άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών, τότε η Αθήνα θα αναμένει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέσει σε εφαρμογή το δικό της πλάνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκας, έχει στείλει νέα επιστολή προς την Ε.Ε με την οποία επαναλαμβάνει την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού διατίμησης στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Αν η Ευρώπη δεν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει εθνικό σχέδιο προς την παραπάνω κατεύθυνση, το οποίο θα έχει εξάμηνη διάρκεια, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο και θα κοστίσει περίπου 4 δισ. ευρώ και θα στοχεύει στη μείωση της τιμής της κιλοβατώρας στη λιανική, στα επίπεδα του μέσου όρου του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Πώς θα μειωθεί το ρεύμα

Αυτό θα γίνει με την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Το κράτος θα επιδοτεί την διαφορά της τρέχουσας τιμής από την ανώτατη που θα ορίσει στους παραγωγούς ενέργειας, ώστε το ρεύμα στην τελική του τιμή να μειωθεί σημαντικά.

Αυτό που αναζητείται σε αυτή τη φάση, είναι η χρηματοδότηση υλοποίησης του σχεδίου, τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από ευρωπαϊκά δάνεια. Το project, ωστόσο, δεν είναι εύκολο, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίησή του είναι να μην κινδυνεύσει με εκτροχιασμό ο προϋπολογισμός. Και ήδη κατατέθηκε συμπληρωματικός.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, τα συναρμόδια υπουργεία θα καταθέσουν στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη εναλλακτικές προτάσεις για τη χρηματοδότηση του σχεδίου, προκειμένου όταν θα φανεί αν θα βγει ή όχι «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες, να είναι σε θέση η Αθήνα να το υλοποιήσει, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου. Ταυτοχρόνως, βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις επαφές με τους ηγέτες των χωρών του Νότου, επιμένοντας στην ανάγκη, τα περίπου 230 δις ευρώ, τα οποία παραμένουν αδιάθετα από το Ταμείο Ανάκαμψης, να δοθούν στα κράτη μέλη προκειμένου να μπορούν να στηρίξουν τις κοινωνίες από τις σκληρές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Νωρίτερα, εξάλλου, θα διεξαχθεί το Συνέδριο της ΝΔ ( το τριήμερο 6-8 Μαϊου) και το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί ήδη εξαγγελίες με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, προκειμένου να τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Και αυτό, διότι πλέον έχει γίνει πλήρως αντιληπτό στο Μέγαρο Μαξίμου ότι αν δεν υπάρξει ανακοπή του κύματος δυσαρέσκειας, τότε το πολιτικό κλίμα θα βαρύνει επικίνδυνα.

ieidiseis.gr

INTIME / AΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις