«Δεν υπάρχει υπόθεση Μπελέρη» για τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, όπως ο ίδιος επανέλαβε σε συνέντευξη διαρκείας 45 λεπτών που έδωσε στον φιλοκυβερνητικό δημοσιογράφο, Μπλέντι Φεφζίου (Bledi Fevziu), στον τηλεοπτικό σταθμό, TV Klan, στην Αθήνα, μετά τη συγκέντρωση αλβανικής καταγωγής πολιτών που ζουν στην Ελλάδα.

Οπως και στην ομιλία του στο κλειστό Γαλατσίου, έτσι και στη συνέντευξή του, ο Ε. Ράμα συνεχίζει να απευθύνεται προσβλητικά για την Ελλάδα. Ωστόσο, εκθειάζει τον Ελληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο, όπως λέγει, έχει πολύ καλές σχέσεις, ενώ επικρίνει την Ελλάδα διότι, όπως υποστηρίζει, αυτή είναι που επιδιώκει την σύγκρουση με την Αλβανία (!).
Τελικώς, πέφτει χοντρό «δούλεμα» και «μυστική διπλωματία». Είναι, δε, απορίας άξιον πως υπό αυτές τις συνθήκες, η Αθήνα έδωσε άδεια στον αμετανόητο Ράμα να έλθει στην Ελλάδα. Για να προσβάλλει τη χώρα, μέσα στην ίδια την Αθήνα, και να κάνει αλυτρωτικά, μεγαλοϊδετικά κηρύγματα;

Δυστυχώς, η εικόνα που αποπνέει η Ελλάδα αυτές τις ημέρες στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής (ελληνο-τουρκικά, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) και των εθνικών θεμάτων είναι επιεικώς απογοητευτική.

Αναλυτικότερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι:

-«Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο πιο ανοιχτός και ο πιο διατεθειμένος που εγώ έχω συναντήσει αυτά τα 10 χρονιά».

-«Οι σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Μητσοτάκη, είναι οι πιο παραγωγικές που είχαμε ποτέ».

-«Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις μου με Μητσοτάκη είναι πολύ καλές».

-«Για εμάς δεν υπάρχει υπόθεση με αυτό το όνομα (σ.σ. «υπόθεση Μπελέρη». Δεν υφίσταται. Αυτή είναι μια ελληνική υπόθεση».

-«Η ελληνική πλευρά χειρίστηκε την υπόθεση (σ.σ. Μπελέρη) για εσωτερική κατανάλωση».

-Για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις τα τελευταία 33 χρόνια: «Οι σχέσεις μας ήταν οι καλύτερες δυνατές, διότι δυστυχώς η αλβανική πολιτική και το αλβανικό κράτος είχε κατεβάσει τα παντελόνια στην πολιτική της Ελλάδας».

-«Μιλάμε συνεχώς» με τον Κ.Μητσοτάκη.

-«Δεν είμαστε σε καμία κατάσταση σύγκρουσης (σ.σ. με την Ελλάδα), όσον αφορά εμάς (σ.σ. την Αλβανία). Εγώ την αντιλαμβάνομαι ως μια διένεξη επινοημένη και διαιωνιζόμενη από την ελληνική πλευρά που την εκλαμβάνει ως σύγκρουση. Αλλά εμείς δεν είμαστε σε σύγκρουση».

Διθύραμβοι για Μητσοτάκη

Ενδιαφέρον έχουν ορισμένα σημεία της στιχομυθίας δημοσιογράφου – Ράμα,κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ράμα: Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολύ καλές.

Δημοσιογράφος: Ήταν πολύ καλές…

Ράμα: Σε προσωπικό επίπεδο, οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές.

Δημοσιογράφος: Εγώ μιλώ για τον πρωθυπουργό της Αλβανίας και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Ράμα: Ως προς τους θεσμικούς ρόλους, είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και είναι γνωστό ποιο είναι το αδιέξοδο…

Δημοσιογράφος: Η υπόθεση Μπελέρη

Ράμα: Ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική πλευρά διάβασε αυτή την υπόθεση και την έχει χειριστεί στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης, για εσωτερική κατανάλωση, είναι δεδομένος και αποτυπώνεται στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω, ωστόσο, είναι ότι είχαμε ένα υπόγειο ρεύμα σε αυτές τις σχέσεις όταν τα πράγματα πήγαιναν κανονικά.

Δημοσιογράφος: Όταν ήρθατε για την έκθεση των έργων σας στην Αθήνα, δίπλα σας ήταν ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Δένδιας, ήσασταν ο «σταρ», ενώ σήμερα δεν ήσασταν καλοδεχούμενος.

Ράμα: Μου φτάνει και μου περισσεύει που ήμουν ο «σταρ» των Αλβανών της Ελλάδας.

«Υπόθεση Μπελέρη»

Δημοσιογράφος: Και πώς θα επιλυθεί η υπόθεση Μπελέρη;

Ράμα: Για εμάς δεν υπάρχει υπόθεση με αυτό το όνομα. Δεν υφίσταται. Αυτή είναι μια ελληνική υπόθεση.

Πιστεύω ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για επίλυση. Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο πιο ανοιχτός και ο πιο διατεθειμένος που εγώ έχω συναντήσει αυτά τα 10 χρονιά.

«Επινοημένη διένεξη» με ελληνική ευθύνη

Δημοσιογράφος: Υπήρξαν εντάσεις στο παρελθόν, το 1993 το 1997, στις αρχές του 2000 στη συνέχεια είχαμε καλές σχέσεις. Τι συνέβη με τις διμερείς σχέσεις σε αυτά τα 33 χρόνια;

Ράμα: Οι σχέσεις μας ήταν οι καλύτερες δυνατές, διότι δυστυχώς η αλβανική πολιτική και το αλβανικό κράτος είχε κατεβάσει τα παντελόνια στην πολιτική της Ελλάδας.

Δημοσιογράφος: Σήμερα είμαστε σε κατάσταση σύγκρουσης.

Ράμα: Δεν είμαστε σε καμμία κατάσταση σύγκρουσης, όσον αφορά εμάς. Εγώ την αντιλαμβάνομαι ως μια διένεξη επινοημένη και διαιωνιζόμενη από την ελληνική πλευρά που την εκλαμβάνει ως σύγκρουση. Αλλά εμείς δεν είμαστε σε σύγκρουση.

Δημοσιογράφος: Μιλάτε με τον Μητσοτάκη;

Ράμα: Μιλάμε συνεχώς.

Δημοσιογράφος: Απευθείας με τον ίδιο;

Ράμα: Βεβαίως

ΑΟΖ και μετανάστες

Οσον αφορά τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Ράμα είπε:

«Κοινά ζητήματα επιζητούν επίλυση. Τα ζητήματα που γνωρίζουμε ως διμερή, το ζήτημα του εμπόλεμου είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, το γνωρίζουμε εμείς, το γνωρίζουν οι Έλληνες. Ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών.

Το ζήτημα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της αποδοχής των Αλβανών ως ισότιμων πολιτών και της χορήγησης των απαραίτητων εγγράφων είναι ένα θέμα που το γνωρίζουμε και για να πούμε την αλήθεια έγινε ένα βήμα μπροστά στο συγκεκριμένο ζήτημα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πιστεύω ότι πολύ σύντομα οι Αλβανοί της Ελλάδας –όχι οι μετανάστες στην Ελλάδα, δεν είναι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα, είναι Αλβανοί της Ελλάδας– θα πάρουν αυτό που περιμένουν. Υπό αυτή την έννοια, ένα εκκρεμές ζήτημα είναι μια κοινή υπόθεση. Τα υπόλοιπα θέματα που η μία πλευρά μονομερώς δημιουργεί δεν είναι ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν διμερώς.

Οι Αλβανοί στην Ελλάδα είναι οικονομική δύναμη. Δεν μπορεί να υπάρξει η ελληνική οικονομία χωρίς τους Αλβανούς.

(…) Οι σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Μητσοτάκη, είναι οι πιο παραγωγικές που είχαμε ποτέ. Για τη συμφωνία για τις συντάξεις (σ.σ. των Αλβανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα) έχει ξεκινήσει η διαδικασία, συγκροτήσαμε τις ομάδες εργασίας. Ποτέ οι Έλληνες δεν είχαν δεχθεί να καθίσουν στο τραπέζι για το θέμα των συντάξεων. Τώρα κάθισαν στο τραπέζι, συζητούν. Ως προς τα έγγραφα διαμονής, σύντομα θα υλοποιηθεί για την άδεια παραμονής και την ιθαγένεια ως ένα φυσικό δικαίωμα πολιτογράφησης».

neostrategy.gr

photo:ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις