Η ένταση της βροχόπτωσης θύμιζε εκείνη του 2007 – «Πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης

Με τις εικόνες της απόλυτης καταστροφής ήρθαν σε επαφή τα μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΠΕ Ροδόπης, μόλις κατέφτασαν στις περιοχές του ανατολικού τμήματος που επλήγησαν από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών. Τα σπίτια είχαν πλημμυρίσει και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο Τζαμί του Μαυροματίου και σε σχολικά κτίρια.

«Το φαινόμενο που έπληξε την περιοχή ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, η ανατολική Ροδόπη δοκιμάστηκε» τονίζει στο GRtimes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πληγείσες περιοχές. «Αναφορικά με την ένταση της βροχόπτωσης είναι χαρακτηριστικό να αναφέρω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από την Πολιτική Προστασία και τις επίσημες μετρήσεις στο Πολύαρνο στα δυτικά ορεινά της Ροδόπης, τα ύψη της βροχής έφτασαν τα 51.8 χιλιοστά, ενώ στον Κέχρο τα 170.2 χιλιοστά. Για να συναντήσουμε παρόμοιας έντασης φαινόμενο, θα πρέπει να γυρίσουμε στο 2007, όπου τότε φτάσαμε τα 208 χιλιοστά. Οι μεγάλες αυτές ροές από τα ορεινά, διαχύθηκαν στον Λίσσο ο οποίος υπερχείλισε, σπάζοντας τα αναχώματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αυτές οι περιοχές» συμπληρώνει.

Σκηνικό καταστροφής: Πλημμύρες και αποκλεισμένες περιοχές στον Έβρο | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων

«Όσα σπίτια βρίσκονταν κοντά στις κοίτες του ποταμού από το σπάσιμο των αναχωμάτων πλημμύρισαν και υπέστησαν ζημιές. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την δραστηριοποίηση όλων των φορέων, της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας που έσπευσαν στα σημεία όπου υπήρξε πρόβλημα και από τρία σπίτια απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο σημείο»

υπογραμμίζει ο κ. Τσαλικίδης και πρόσθεσε πως «υπάρχει ένας καλός συντονισμός ανάμεσα στους τρεις δημάρχους και την Περιφέρεια. Άμεσα με εισήγηση τους ζητήθηκε να μπουν τα χωριά και οι περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σήμερα ήρθαν και οι πρώτες κηρύξεις. Εμείς συνεχίζουμε την αυτοψία, γίνεται καταμέτρηση των ζημιών και από την άλλη εβδομάδα ελπίζω ότι θα γίνουν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που χρειάζονται έτσι ώστε να επιστρέψουμε στην φυσιολογική καθημερινότητα».

Σε ερώτηση για το αν θα ενισχυθούν σύντομα τα αντιπλημμυρικά έργα έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανάλογες εικόνες στο μέλλον, δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τσαλικίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο νόμο 4412/16 ο οποίος αφορά αναθέσεις μελετών και δημόσιες συμβάσεις, ένας νόμος «ο οποίος αποτελεί όλεθρο και πρέπει να αλλάξει άμεσα. Είναι τρομερές οι παθογένειες που έχει επιφέρει και η γραφειοκρατία που πρέπει να ξεπεραστεί. Ξέρετε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα των πολιτών και θα πρέπει να έχει εργαλεία για να αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο νόμος αυτός και οι αγκυλώσεις του θα πρέπει να ξεπεραστούν».

TV ΡΟΔΟΠΗ ΑΜΘ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ 29 ΑΤΟΜΑ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ 14 01 2021

Τέλος, αναφορικά με το που μεταφέρθηκαν οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια πλημμύρισαν και ως εκ τούτου δεν είναι προς το παρόν κατοικήσιμα τόνισε ότι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και των Δημάρχων, «οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν άμεσα σε ασφαλή σημεία, και τους παρέχεται ότι χρειάζεται, από τροφή και στέγη. Στο Λοφάριο άνοιξε μια σχολική μονάδα καθώς επίσης και ένας ναός στο Λοφάριο», ενώ για τα ζώα που χάθηκαν, «η Περιφέρεια μέσω ειδικού προγράμματος που υλοποιεί μεριμνά για περισυλλογή νεκρών ζώων και καταβάλλει αποζημίωση 25 ευρώ για κάθε νεκρό ενήλικο ζώο στους κτηνοτρόφους».

«Πρέπει να κάνουμε μεγάλα έργα και να δούμε την επόμενη ημέρα άμεσα, τώρα που τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο έντονα», κατέληξε ο κ. Τσαλικίδης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις