Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, θα βρεθούν τον επόμενο μήνα για να δικαστούν, τρεις άνδρες Ρομά και μία ομόφυλή τους που είχαν έρθει πέρυσι στη Ρόδο αποκλειστικά για κλοπές και κατάφεραν μέσα σε μία ημέρα, να διαπράξουν συνολικά τέσσερις σε σπίτια σε χωριά της Ρόδου, από όπου αφαίρεσαν χρήματα και κοσμήματα, αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ!
Πρόκειται για τρεις άνδρες ηλικίας 46, 23 και 24 ετών και μία γυναίκα ηλικίας 31 ετών, οι οποίοι για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο το οποίο μάλιστα φρόντισαν να καθαρίσουν προτού το επιστρέψουν, ενώ μέρος των κοσμημάτων είχαν εντοπιστεί στο εσώρουχο της κοπέλας!
Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί στο τέλος Απριλίου 2024 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος και τις απολογίες τους, οι τρεις άνδρες Ρομά κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα, ενώ η 31χρονη είχε αφεθεί ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής της μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 31χρονη συνοδευόμενη από το συνήγορό της κ. Στέλιο Αλεξανδρή, αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως αυτές της αποδίδονται και είχε αναλύσει τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ένα από τα παιδιά της.
Όπως είχε πει η 31χρονη, γνωστοί και φίλοι γνώριζαν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και τότε την προσέγγισε ο 46χρονος ομόφυλός της ο οποίος και της είπε ότι θα πληρώσει τα εισιτήρια της ίδιας και του παιδιού της και θα της δώσει και 1000 ευρώ αρκεί να του μεταφέρει ένα τσαντάκι.
Η 31χρονη μητέρα εξήγησε ότι αντιλήφθηκε πως κάτι επιλήψιμο θα υπήρχε στο τσαντάκι, όμως η ανάγκη της για να φροντίσει την υγεία του παιδιού της την ανάγκασε να δεχθεί να το κάνει.
Από την πλευρά τους οι τρεις Ρομά, συνοδευόμενοι από τον συνήγορό τους κ. Γιάννη Καλογριδάκη κατά τις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται και συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο ο 46χρονος αποδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του, ισχυριζόμενος πως ήρθε στο νησί μας για άλλο σκοπό και τελικά εξαπατήθηκε και χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να ενοικιάσει το αυτοκίνητο για λογαριασμό άλλων ατόμων.
Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο Ρομά ηλικίας 23 και 24 ετών, εκείνοι είχαν δηλώσει πως δεν έχουν σχέση με την υπόθεση και πως στη Ρόδο είχαν έρθει αποκλειστικά και μόνο προς αναζήτηση εργασίας για τους θερινούς μήνες.
Η δίκη τους θα γίνει στις 12 Μαρτίου από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.
Το ταξίδι, οι «δουλειές» και οι συλλήψεις
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι τρεις άνδρες ήρθαν από την Αθήνα όπου διέμεναν, αεροπορικώς στη Ρόδο στις 25 Απριλίου 2024 και μετά από συνεννόηση που φέρονται να είχαν με την 31χρονη η οποία διέμενε στο νησί μας, αποκλειστικά για τη διάπραξη κλοπών.
Μάλιστα φρόντισαν να ενοικιάσουν και αυτοκίνητο το οποίο και χρησιμοποίησαν για τις μετακινήσεις τους στα χωριά της Ρόδου όπου βρίσκονταν τα σπίτια όπου θα «χτυπούσαν».
Από τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, οι Ρομά φέρονται να «δούλεψαν» στοχευμένα. Έτσι, χρησιμοποιώντας το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο πρωινές και μεσημεριανές ώρες στις 26 Απριλίου μετέβησαν στις περιοχές Μαλώνα, Σορωνή, Ιαλυσό και Ασκληπειό, και εκεί από αντίστοιχες μονοκατοικίες αφαίρεσαν χρήματα και χρυσαφικά σημαντικής αξίας.
Συγκεκριμένα:
• Στη Μαλώνα εισήλθαν σε σπίτι 58χρονου, αφού παραβίασαν πιθανότατα με λοστό την πόρτα της κουζίνας και αφαίρεσαν κοσμήματα και το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.
• Στη Σορωνή, παραβίασαν το παράθυρο κουζίνας μονοκατοικίας 61χρονου και αφαίρεσαν διάφορα χρυσαφικά, ενώ στην Ιαλυσό μπήκαν στο σπίτι 41χρονης αφού παραβίασαν την πόρτα της κουζίνας και αφαίρεσαν διάφορα χρυσαφικά.
Τέλος στις 27 Απριλίου πήγαν στο χωριό Ασκληπειό στη Ρόδο και αφού παραβίασαν την πόρτα κατοικίας 42χρονης αφαίρεσαν χρυσαφικά αξίας άνω των 60.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ και 300 δολάρια!

Οι δράστες, οι οποίοι είχαν μισθώσει το αυτοκίνητο για μία ημέρα (από τις 26 έως τις 27 Απριλίου 2024), το επέστρεψαν νωρίτερα (στις 26 Απριλίου) και αφού προηγουμένως το είχαν καθαρίσει με βιολογικό πλύσιμο προκειμένου να μην υπάρχουν στοιχεία δικά τους στο μέσο με το οποίο είχαν μετακινηθεί.
Στη συνέχεια, στις 27 Απριλίου 2024, οι τέσσερις Ρομά επιχείρησαν να διαφύγουν με τη «λεία» τους, από το νησί ακτοπλοϊκώς.
Ωστόσο δεν τα κατάφεραν, καθώς αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, τους εντόπισαν πριν την επιβίβασή τους σε πλοίο με προορισμό τον Πειραιά και τους ακινητοποίησαν. Μάλιστα στην κατοχή της 31χρονης βρέθηκαν, μέσα στο εσώρουχο της, πλήθος χρυσαφικών και 9.900 ευρώ.
Το χρηματικό ποσό, καθώς και μέρος των κλοπιμαίων που αναγνωρίστηκαν, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους δικαιούχους.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της σύστασης – συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (συμμορία) και διάπραξης διακεκριμένων κλοπών.
Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε, συμπεριλήφθηκε ακόμη ένα άτομο, συνεργός των συλληφθέντων, τα στοιχεία του οποίου ερευνώνται, ενώ φέρεται να συμμετείχε τουλάχιστον σε μία κλοπή και ήταν αυτό, που «έκοψε» τα εισιτήρια για τους τέσσερις Ρομά.
rodiaki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις