Ο πρωθυπουργός βιάζεται να δείξει καλή θέληση στο ΝΑΤΟ, μπλέκοντας την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες

Οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

 

Παίζοντας «ρωσική ρουλέτα» με τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε χθες να στείλει όπλα στην Ουκρανία, πρώτος αυτός απ’ όλους τους ηγέτες της Δύσης κι ενώ όλες οι χώρες, ακόμα και οι πιο ισχυρές, περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και μετά να αποφασίσουν την αποστολή οπλικής βοήθειας.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός έσπευσε να δώσει διαπιστευτήρια… πρωτοπαλίκαρου στο ΝΑΤΟ, στους Αμερικανούς και γενικότερα στις χώρες της Δύσης, αντί να επιδιώξει -λόγω των παραδοσιακών σχέσεων της χώρας μας με τη Μόσχα, αλλά και της παρουσίας της πολυπληθούς και ισχυρής ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία- τον ρόλο του διαμεσολαβητή, στην προσπάθεια για άμεση παύση των εχθροπραξιών και εξεύρεση διπλωματικής λύσης, που θα πρόσφερε στη χώρα περισσότερα οφέλη και θα ενίσχυε τη διεθνή της παρουσία.

Έναν ρόλο που επιδιώκει να παίξει ο Ταγίπ Ερντογάν, ενισχύοντας τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, κι ενώ η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου συνεχίζεται χωρίς συνέπειες και χωρίς κυρώσεις από τους συμμάχους και εταίρους της χώρας μας. Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πρωτοστατεί τις τελευταίες ημέρες και με δηλώσεις και με αποφάσεις και με ενέργειες, τη στιγμή που άλλες χώρες σιωπούν ή δείχνουν να περιμένουν τις έμπρακτες κινήσεις των χωρών της Δύσης.

Το ερώτημα, επομένως, είναι γιατί έσπευσε να στείλει οπλικό υλικό και ποιοι παράγοντες πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση, εμπλέκοντας μονομερώς τη χώρα μας σε μια πολεμική σύγκρουση, αντί να στείλει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια; Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε την Ελλάδα στη μέση μιας εμπόλεμης κατάστασης, χωρίς κανένα συμφέρον για την πατρίδα μας, ενώ θα έπρεπε να έχει ως βασική του προτεραιότητα την προστασία των Ελλήνων της ανατολικής Ουκρανίας;

Η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, πάντως, δεν είναι πειστική, το αντίθετο. Αναφέρει ότι «η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας αμυντικό υλικό με δύο C-130, τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία».

Μαζί με το αμυντικό υλικό, η Ελλάδα στέλνει και ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Η αποστολή όπλων και ανθρωπιστικής βοήθειας αποφασίστηκε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα.

 

Οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Οργισμένες αντιδράσεις προκαλεί η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επισημαίνουν πως η χώρα αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, και καλούν την κυβέρνηση να ρίξει το βάρος της στη διπλωματία.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως η Ελλάδα θα πρέπει, «στον βαθμό που της αναλογεί και χωρίς μικρομεγαλισμούς, να διαδραματίσει έναν παρόμοιο ρόλο υπέρ της ειρήνης και της διπλωματίας και κατά του πολέμου. Οι νεκροί Ελληνες ομογενείς αναδεικνύουν την ανάγκη για ακόμα πιο ενεργή παρόμοια εμπλοκή στο Ουκρανικό». Όπως ανέφερε, μάλιστα, «εάν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση, θα στέλναμε πολλαπλάσιο ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία, αντί για στρατιωτικό εξοπλισμό».

Το Κίνημα Αλλαγής απέφυγε να πάρει σαφή θέση, όσον αφορά την αποστολή του πολεμικού υλικού, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναφέρει, πάντως, με δήλωσή του αναφορικώς με τις εξελίξεις πως «ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση να επιταχύνει τις αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον» και πως «στις κρίσιμες αυτές στιγμές αναδεικνύεται η ανάγκη ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών».

Το ΚΚΕ υποστήριξε πως «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων, ούτε μπορούν ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα, όπως γίνεται με τις στρατιωτικές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβίκειο».

Σκληρή υπήρξε και η αντίδραση της Ελληνικής Λύσης, που κατήγγειλε πως η κυβέρνηση επιλέγει την ευθεία, μονομερή εμπλοκή σε μια πολεμική σύγκρουση, «εκθέτοντας τους ομογενείς μας σε κίνδυνο, διχάζοντας παράλληλα τον ελληνικό λαό και επιτρέποντας, μάλιστα, στον Ερντογάν και στην Τουρκία να εμφανίζονται ως “ειρηνοποιοί”». Ξεκαθάρισε, επιπλέον, πως η χώρα μας θα έπρεπε να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για άμεση παύση των εχθροπραξιών και να διαμεσολαβήσει προκειμένου να βρεθεί διπλωματική λύση.

Οσο για το ΜέΡΑ25, κατηγόρησε τον «πολεμοκάπηλο», όπως τον αποκάλεσε, πρωθυπουργό πως «βάζει σε κίνδυνο τον λαό και τη χώρα», τονίζοντας πως η χώρα μας δεν πρέπει να παράσχει καμία απολύτως πολεμική – στρατιωτική συνδρομή στον πόλεμο στην Ουκρανία.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις