Δεν είναι μόνο ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει παραχωρήσει θεαματικά πολλές στρατιωτικές «διευκολύνσεις» στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ εντός ελληνικού εδάφους. Πλέον, όποια πέτρα κι’ αν σηκώσεις, σε πάμπολλους ελληνικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς κι’ αν βρεθεί κανείς, θα συναντήσεις Αμερικανούς στρατιωτικούς. Ακόμα και μέσα στους χώρους του υπουργείου Αμυνας και του Πενταγώνου, κυκλοφορούν σαν να είναι στο σπίτι τους. Στο μεταξύ, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τείνουν να μετατραπούν σε χωματερή παλιών -και συχνά άχρηστων- αμερικανικών όπλων.

Πρόσφατα, ο υφυπουργός Αμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ, Γιώργο Κωστίδη, βρέθηκε στις έδρες της Μεραρχίας Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) και της Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ), στην Καλαμαριά. Εκεί, μεταξύ των στρατιωτικών που του … παρέταξαν για τις συνήθεις χαιρετούρες, του μόστραραν και μια Αμερικάνα. Τι να κάνουν, να την κρύψουν την κοπέλα; Ε, δεν γινόταν να μην την χαιρετίσει με τον δέοντα, άλλωστε, υπερβάλλοντα σεβασμό, και να της επιδώσει τα σέβη του ο Ελληνας υφυπουργός (!).

Ο Γ. Κεφαλογιάννης πρόσφατα στη Β. Ελλάδα

Το Δόγμα «θα μας σώσει το ιππικό»

Τα τελευταία χρόνια, με τις λεόντιες ελληνο-αμερικανικές αμυντικές συμφωνίες (ονομαζόμενες «συμφωνίες για τις βάσεις») που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ικανοποιώντας σε υπερθετικό βαθμό τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, ακόμα και για πεντάχρονη ανανέωση των συμφωνιών (προηγουμένως, ήταν ενός έτους), παραχωρήθηκαν θεαματικές ποσοτικές και ποιοτικές στρατιωτικές διευκολύνσεις στις δυνάμεις των ΗΠΑ εντός του ελληνικού εδάφους.

Εκτός των ευρέως γνωστών «διευκολύνσεων», όπως στην Κρήτη και στην Αλεξανδρούπολη (από το λιμάνι της μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες οπλισμού προς την Ουκρανία), πάμπολλες ελληνικές στρατιωτικές βάσεις και στρατόπεδα που έχουν πλημμυρίσει με Αμερικανούς, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ.

Αμερικανοί εντός του ελληνικού υπουργείου Αμυνας

Το δόγμα – ψευδαίσθηση της κυβέρνησης ότι «θα μας σώσει το ιππικό, ό,τι και να γίνει με τους γείτονες», εκφράζεται ακόμα και στις μικρές λεπτομέρειες. Οπως, για παράδειγμα, την άνεση με την οποία κυκλοφορούν Αμερικανοί στρατιωτικοί ακόμα και στους χώρους του ελληνικού υπουργείου Αμυνας – Πενταγώνου. Σαν να είναι σπίτι τους!

«Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας»

Είναι αμφίβολο εάν μετά τον Εμφύλιο και τη μεταπολεμική περίοδο, και το περίφημο «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας» προς τον Αμερικανό στρατηγό, Βαν Φλιτ, σε παρουσίαση ελληνικού αγήματος, υπήρξαν ξανά τέτοιες εικόνες στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Δια πάσαν νόσον και ασθένεια των ελληνικών ΕΔ, για τον εκσυγχρονισμό τους, για τον εξοπλισμό τους, όλες τις λύσεις θα τις δώσει ο μπάρμπα Σαμ. Υπάρχει έλλειψη οπλικών συστημάτων; Θα μας δώσουν οι ΗΠΑ. Κι’ ας δίνουν ό,τι σαπάκια έχουν στις αποθήκες τους. Θέλουν εκσυγχρονισμό οι ελληνικές ΕΔ; Θα τον κάνουν οι Αμερικανοί «σύμβουλοι» και οι συνεκπαιδεύσεις. Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, ευαγγελίζεται την ριζοσπαστική «αλλαγή» των ΕΔ με την «ατζέντα 2030».

Ελληνας στρατιωτικός σε ρόλο φύλακα των αμερικανικών ελικοπτέρων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η -δυστυχώς, όχι σπάνια- δουλική στάση κυβέρνησης και στρατιωτικών ηγεσιών προς τις ΗΠΑ και τους εν Ελλάδι ευρισκόμενους στρατιωτικούς τους. Ουσιαστικά, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, από σχέση συνεργασίας έχει μετατραπεί σε σχέση υποτέλειας.

Για να μην μιλήσει κανείς για το πως έμπαινε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, συνοδεία σωματοφυλάκων – γοριλών, στο ελληνικό Πεντάγωνο, και πως εξακολουθούν να μπαίνουν στρατιωτικά στελέχη της πρεσβείας, σαν να ήταν σπίτι τους. Οι Αμερικανοί πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουν να κάνουν με ανεξάρτητο κράτος, και ότι θα μπουν όπου τους επιτρέψει η ελληνική πλευρά. Αλλά ποιος θα τους το μάθει αυτό. Αν η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος χώρας – μπανανίας, γιατί και αυτοί να μην θεωρούν ολόκληρη την Ελλάδα χωράφι τους;

Χωματερή των Αμερικανών οι ελληνικές ΕΔ

Υποτίθεται ότι ως αντάλλαγμα για τις ελληνικές στρατιωτικές «διευκολύνσεις» προς την αμερικανική πλευρά, οι ΗΠΑ θα έδιναν από τα αποθέματά τους κάποια όπλα που έχει ανάγκη η χώρα μας. Τόσο πριν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και μετά, ιδιαίτερα με την υπογραφή της ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, οι Αμερικανοί πρότειναν έναν μεγάλο κατάλογο με τέτοια όπλα. Ως επί το πλείστον μεταχειρισμένα από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Εθνοφρουρά τους, που τα έχουν αποσύρει.

Στο … αμερικανικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Κάποια από αυτά που εδόθησαν στις ελληνικές ΕΔ, με τις μετατροπές που έγιναν, με οικονομική επιβάρυνση της Ελλάδας, ήταν χρήσιμα. Πόσο μάλλον, σε μια περίοδο, κατά την οποία, παρά τις πανάκριβες εξοπλιστικές αγορές, για τα υπόλοιπα λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για βίδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, ήταν άχρηστα, ενώ το κόστος για να γίνουν επιχειρησιακά κατάλληλα ήταν μεγαλύτερο από το κέρδος.

Απορρίπτονται ως ασύμφορα

Προ εβδομάδων, το φως της δημοσιότητας είδαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ΓΕΣ ενημέρωσε την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ότι η αμερικανική προσφορά για Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), Bradley, κρίνεται ως «ασύμφορη» και απορρίπτεται. Προηγουμένως, Ελληνες ειδικοί είχαν ελέγξει την κατάσταση 62 μεταχειρισμένων Bradley, στις ΗΠΑ, όπου διαπίστωσαν σοβαρά προβλήματα και «κανιβαλισμό» τους. Αθλια ήταν, επίσης, και η κατάσταση άλλων 102 Bradley, τα οποία ελέγχθηκαν από τους Ελληνες ειδικούς.

Τα ΤΟΜΑ αυτά ήταν ό,τι είχε περισσέψει από αυτά που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, με τους Ρώσους να έχουν πλημμυρίσει το διαδίκτυο με φωτογραφίες σμπαραλιασμένων Bradley. Βέβαια, με τους ρυθμούς που καταστρέφονται τα συγκεκριμένα ΤΟΜΑ στην Ουκρανία, είναι άκρως αμφίβολο εάν θα μείνει κάτι -και- για την Ελλάδα.

Ρώσος πάνω σε Bradley, το οποίο φέρει παραλλαγή ερήμου. Πολλά τέτοια μεταφέρονται μέσω Αλεξανδρούπολης

Ο,τι απέμεινε στους Αμερικανούς, λοιπόν, ήθελαν να τα ξεφορτωθούν, δίνοντάς τα στην Ελλάδα. Το, δε, κόστος μεταφοράς τους στην Ελλάδα, των μεγάλων εργασιών για να γίνουν επιχειρησιακά ικανά, και βέβαια της συντήρησης τους, θα το επωμιζόταν η χώρα μας. Κάτι που κρίθηκε παντελώς ασύμφορο.

Να σημειωθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη υπάρχει κενό, μετά -και- την απόσυρση παλιών ρωσικής κατασκευής ΤΟΜΑ, προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, ενώ κάποια -επίσης μεταχειρισμένα- ελαφρά αμερικανικά μέσα που εστάλησαν εκεί, εκτιμάται ότι δεν είναι κατάλληλα όπλα. Η κυβέρνηση, ωστόσο, προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι, δείχνοντας ότι δήθεν ενισχύει την άμυνα των νησιών.

Πολλες οι … αμαρτίες

Πάντως, τα ίδια με τα Bradley έχουν συμβεί και με άλλα μεταχειρισμένα μέσα (π.χ. ελικόπτερα) που είχαν δώσει παλιότερα οι ΗΠΑ στις ελληνικές ΕΔ. Περισσότερα ξόδεψε η χώρα μας για να τα καταστήσει ικανά για αποστολές (μετά τον «κανιβαλισμό» των περισσοτέρων, για να μπουν ανταλλακτικά στα υπόλοιπα), παρά είχε κέρδος. Ουδείς, όμως, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία απολογήθηκε ή ανέλαβε τις ευθύνες του γι’ αυτά.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με φόντο ένα P3 Orion, στην ΕΑΒ

Ακομα και το πρόγραμμα του αμερικανικού κολοσσού, Lockheed Martin, για τον εκσυγχρονισμό των παμπάλειων ελληνικών, P3 Orion, το οποίο παρουσιάζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα και τεράστιες καθυστερήσεις, και έχουν εγερθεί αρκετά ερωτήματα ως προς την σκοπιμότητα του έργου, ήταν ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης που το … «ευλόγησε». Τσιμουδιά, όμως, όταν ομιλεί ο … Πιούροφόϊ. Τα ίδια, βέβαια, έκανε με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, κ.ο.κ.

«Δώρον» … άδωρον

Ενδιαφέρον είναι ότι τόσο τα Bradley, όσο και άλλα -δήθεν- «καλούδια», περιλαμβάνονταν στην … περίφημη επιστολή – φούσκα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονυ Μπλίνκεν, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 2024. Η κυβέρνηση προέβαλε την αμερικανική χειρονομία να δώσει μεταχειρισμένα -ή και άχρηστα- όπλα στην Ελλάδα ως την κορωνίδα της ελληνο-αμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας, και ότι αυτή θα έλυνε τα πάμπολλα προβλήματα στους εξοπλισμούς των ελληνικών ΕΔ.

Κι’ αυτό, παρ’ ότι οι ηγεσίες των τριών Οπλων ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικές απέναντι σε αυτά τα «δώρα» των … Δαναών. Να σημειωθεί πως η αμερικανική πλευρά ήθελε να ξεφορτωθεί, «σπρώχνοντάς» τες προς την Ελλάδα, μέχρι και τις -δήθεν- φρεγάτες LCS (μηχανότρατες τις χαρακτηρίζουν πολλοί), που οι ίδιοι οι Αμερικανοί απέσυραν ως ακατάλληλες. Κι’ όμως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πανηγύριζε.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις