Σήμερα στην Άγκυρα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα «καυτά» θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι.

Με ορθάνοικτα δύο «μέτωπα» στα βαλκανικά «πλευρά» της χώρας, την προκλητική στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, που εμφανίζεται απρόθυμη να τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών και τις απρόβλεπτες ενέργειες του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα για τη συνάντηση που θα έχει νωρίς το απόγευμα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα σε ένα κλίμα που επιεικώς χαρακτηρίζεται εύθραυστο μετά τις συνεχόμενες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου.

Oι δύο ηγέτες, επέλεξαν να στείλουν τα μηνύματά τους χθες με ταυτόχρονες συνεντεύξεις: Ο Κ. Μητσοτάκης στην τουρκική Miliyet και ο Τούρκος πρόεδρος στην Καθημερινή της Κυριακής. Και αν λάβει κανείς υπόψη το περιεχόμενο της τελευταίας, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι το τοπίο που αναδεικνύει ο κ. Ερντογάν, είναι γεμάτο «νάρκες». Χαρακτηριστικά, δηλώνει ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συζητήσουν τα θέματα κυριαρχίας με μία προοπτική που απέχει από τα τετελεσμένα, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα υποστηρίζει πως τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως «πακέτο». Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο για μια ενεργειακή πλατφόρμα που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία να επιτύχει στην περιοχή, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, μαζί με την επισήμανση ότι «λύνοντας τα προβλήματα, να εδραιώσουμε την φιλία μας και να ανεβάσουμε το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων σε ένα πρωτοφανές για την ιστορία επίπεδο».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στην τουρκική Miliyet, δήλωσε «πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία», προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση να χτίζουμε διαρκώς περισσότερες γέφυρες μεταξύ των λαών μας», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν ως ευκαιρία αποτίμησης της προόδου στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, αλλά και επανάληψης της δέσμευσης για τη βελτίωσή τους, ενώ δείχνει και πάλι στην ηγεσία του εξ’ ανατολών γείτονα την οδό του διεθνούς δικαίου.

«Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί ακόμη και σε περιόδους έντασης. Ήμουν πάντα συνεπής σε αυτό και έχω προσωπικά υποστηρίξει αυτή την προσέγγιση από την αρχή της πρώτης μου θητείας. Θα συνεχίσω να το πράττω», επισημαίνει. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας, αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον. Η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Και θα ήθελα να επαναλάβω ότι είμαστε γείτονες, όχι εχθροί», προσθέτει.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει ενώπιον του Τούρκου προέδρου τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί, ενώ θα απαντήσει και για το θέμα των θαλασσίων πάρκων. Κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, είναι έτοιμος να απαντήσει και στη νέα πρόκληση Ερντογάν που επιμένει σε συζήτηση και ζητημάτων κυριαρχίας.

Η παραμονή του πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα διαρκέσει συνολικά περίπου 4 ώρες. Μετά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις αλλά δεν θα δεχθούν ερωτήσεις από εκπροσώπους των ΜΜΕ, όπως έγινε και κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία πραγματοποιείται σε μία συγκυρία που αιφνιδίως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση δύο «μετώπων» στα βόρεια σύνορά της: Τη βαριά πρόκληση «με το καλημέρα» της ανόδου στην εξουσία της εθνικίστριας νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία κατά την τελετή ορκωμοσίας αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», παραβιάζοντας κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών και την προεκλογική ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα στο Γαλάτσι, η οποία προκάλεσε πυρ ομαδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης.

Το «μέτωπο» με τη Βόρεια Μακεδονία, μάλιστα, προβληματίζει πολύ, καθώς άπαντες περιμένουν κλιμάκωση από τη νέα ηγεσία της χώρας, η οποία, για τους περισσότερους θα «πατήσει» και πάνω στην αδράνεια που επέδειξε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση για την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, υπό την απειλή «ξεσηκωμού» της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ αλλά και των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

ieidiseis.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις