Σοκ για καταναλωτές, κραδασμούς για τη βιομηχανία, μαζί με τριγμούς στην ενεργειακή αγορά και αυξανόμενη καθημερινά πολιτική πίεση στην κυβέρνηση, φέρνει η έναρξη της σεζόν θέρμανσης. Τα τιμολόγια Οκτωβρίου μεγάλου παίκτη στην λιανική του φυσικού αερίου, «κλειδωσαν» στα 9-9,5 λεπτά η κιλοβατώρα, έναντι 4,5 λεπτών, τέτοια εποχή περύσι, παραπέμποντας σε αυξήσεις 100%-110%.
Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, χωρίς να έχει καν ξεκινήσει ο χειμώνας, και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι τάσεις δείχνουν πως τις αυξήσεις 40% στα τιμολόγια Οκτωβρίου, πιθανώς να διαδεχθούν ανάλογες ανατιμήσεις και τον Νοέμβριο, καθώς στις ευρωπαϊκές αγορές η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σπάει το ένα ρεκόρο μετά το άλλο.
Στην αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η τιμή σήμερα ενισχύθηκε σε 204 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 178 ευρώ χθες, υπό το βάρος της ξέφρενης ανόδου του φυσικού αερίου, διεθνώς, που βρέθηκε χθες πρόσκαιρα στα 161 ευρώ.
Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει να αυξήσει την επιδότηση που είχε αναγγείλλει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη για 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα.
Οι πόροι αναζητούνται από διάφορες πηγές, του κρατικού προϋπολογισμού περιλαμβανομένου, δεδομένου ότι, με τόσο μεγάλες τιμές, από τη φορολογία του αερίου, του πετρελαίου και του ρεύματος, αλλά και από το ΦΠΑ, το δημόσιο εισπράτει πολλαπλάσια ποσά από ότι το προηγούμενο διάστημα με τις «φυσιολογικές» τιμές.
Στο ΥΠΕΝ, επιδίδονται καθημερινά σε ασκήσεις για τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστούν, με τα 200 εκατ ευρώ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης να μοιάζουν πλέον με ασπιρίνη, μπροστά στο ράλι των τιμών χονδρικής.
Το Συμβούλιο Υπουργών
Το θέμα ήταν το κεντρικό των συζητήσεων στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς ωστόσο τα πράγματα να προχωρήσουν σημαντικά.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι η μεγάλη άνοδος στο ενεργειακό κόστος, ειδικά στην τιμή του φυσικού αερίου, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται, όπως επισήμανε, για ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και επομένως θα πρέπει να ληφθούν κοινά αποδεκτές αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε..
Ο κ. Σκρέκας απευθυνόμενος στους ομολόγους του, πρότεινε τις εξής παρεμβάσεις:
– Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Αποθεματικό Σταθεροποίησης της Αγοράς, στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS). Με την ενεργοποίηση του αποθεματικού, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν επιπλέον έσοδα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων την επόμενη χειμερινή περίοδο.
– Να δημιουργηθεί μία εργαλειοθήκη την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση, προστατεύοντας τους πολίτες και θωρακίζοντας τις οικονομίες τους από αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον.
– Να αξιολογηθούν και να ληφθούν μέτρα για τις διαρθρωτικές αδυναμίες και ελλείψεις στις υποδομές ενέργειας, το ρυθμιστικό πλαίσιο και την οργάνωση της αγοράς, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα ανατιμήσεων. Στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής θα πρέπει να είναι η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των κρατών-μελών.
news247.gr
SHUTTERSTOCK
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις