Με απόφαση του Πρωθυπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανατίθενται καθήκοντα Εθνικού Συντονιστή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων. Τη θέση του Εθνικού Συντονιστή προβλέπει τροπολογία που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Καθήκοντα Εθνικού Συντονιστή ανατίθενται σε πρόσωπο εγνωσμένου κύρους ή ιδιαίτερης εμπειρίας σε δράσεις αντιμετώπισης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων.
Ο Εθνικός Συντονιστής παρακολουθεί την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ή των σχετικών κυβερνητικών πολιτικών και εισηγείται την επικαιροποίησή τους, σε συνεργασία με την αρμόδια για την παρακολούθηση της υλοποίησης των κυβερνητικών πολιτικών Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Επίσης, συνεργάζεται με αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα και συντάσσει εξαμηνιαία έκθεση, όπου καταγράφεται η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και των σχετικών κυβερνητικών πολιτικών και διατυπώνονται προτάσεις βελτίωσης.
Για την άσκηση των καθηκόντων του ο Εθνικός Συντονιστής δεν λαμβάνει μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή εκτός των οδοιπορικών του. Ο Εθνικός Συντονιστής υποστηρίζεται κατά άσκηση των καθηκόντων του από την Προεδρία της Κυβέρνησης.
Στη θέσπιση του Συντονιστή που προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο κατά της κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Βουλή, λέγοντας πως θα παρακολουθεί την υλοποίηση του σχεδίου δράσης και θα συνεργάζεται και με όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα. Σχολιάζοντας την επικαιρότητα με τα όσα αποκαλύπτονται στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», υπογράμμισε πως «δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις αλλά αντιδρούμε και δίνουμε δυναμικές λύσεις. Οι θεσμικές μας παρεμβάσεις για την παιδική προστασία δεν ακολούθησαν αλλά προηγήθηκαν των εξελίξεων. Και μάλιστα παρά την έντονη αντίδραση κάποιων και εδώ στο Κοινοβούλιο σε παρεμβάσεις μας, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν κενό γράμμα αλλά θωράκισαν την Πολιτεία και τα παιδιά της με τα απαραίτητα εργαλεία για την άμεση και γρήγορη αντίδραση στην προστασία των ευάλωτων παιδιών».
«Θωρακίζουμε τις δομές κοινωνικής προστασίας-Προτεραιότητά μας οι ευάλωτοι και τα άτομα με αναπηρία»
«Εισάγουμε σημαντικές διατάξεις για τη θωράκιση της κοινωνικής προστασίας. Χορηγούμε εκ νέου ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για την άμβλυνση των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση και της γενικότερης κρίσης τιμών, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η υφυπουργός επισήμανε την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ευάλωτους και στα άτομα με αναπηρία λέγοντας ότι δεν αποδεικνύεται μόνον από αυτό το έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων που θα δοθεί αλλά και μέσα από τις νέες υπηρεσίες και τα προγράμματα που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο νόμου.
Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε διεξοδικά στις υπηρεσίες που θεσπίζονται για την πρώιμη παρέμβαση για τα άτομα με αναπηρία, στις υπηρεσίες της προσβασιμότητας κατ’ οίκων και σε χώρους εργασίας, στις υπηρεσίες για την επαγγελματική αναδοχή, στις υπηρεσίες της υποστηριζόμενης απασχόλησης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και στα εξασφαλισμένα νέα προγράμματα ύψους 75 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί.
Ειδικότερα, ανέφερε το σημαντικό ρόλο της πρώιμης παρέμβασης στα παιδιά έως 6 ετών, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ. Για το πρόγραμμα της προσβασιμότητας κατ’ οίκον και στην εργασία ατόμων με αναπηρία έχει διασφαλιστεί το ποσό των 20 εκατ. ευρώ και αφορά 5.000 άτομα με αναπηρία που μπορούν τα ίδια να αξιοποιήσουν μέσα από το πλαίσιο που δημιουργείται και τις ανάγκες του.
Υπογράμμισε «τη διαρκή αγωνία της κυβέρνησης για αποκατάσταση παιδιών που στερούνται το οικογενειακό τους περιβάλλον» λέγοντας ότι είναι κάτι για το οποίο «παλεύουμε εδώ και τριάμισι χρόνια και στηρίζεται στην αποϊδρυματοποίηση». Στην κατεύθυνση αυτή «φέρνουμε την επαγγελματική αναδοχή, όπου δυστυχώς υπήρχε ένα κενό πλαίσιο». Τώρα, σημείωσε η υφυπουργός, φέρνουμε και χρηματοδότηση ύψους 7 εκατ. ευρώ αλλά και εξορθολογίζουμε αυτό που υπάρχει για να μπορεί να λειτουργήσει και να είναι προς το συμφέρον των παιδιών των ιδρυμάτων. Για αυτό και καταργείται η προϋπόθεση της δικαστικής απόφασης για την τοποθέτηση ανηλίκου σε επαγγελματία ανάδοχο, ενώ διατηρούνται και αυξάνονται τα εχέγγυα εξυπηρέτησης του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού. Επίσης, καταργείται το θεραπευτικό σχέδιο που παρέπεμπε σε ιατρικό και φαρμακευτικό σχήμα, ενσωματώνεται ως συμπληρωματικό ατομικό οικογενειακό σχέδιο αποκατάστασης κάθε παιδιού. Στο πλαίσιο δε, της αποϊδρυματοποίησης, επεκτείνεται υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις η επαγγελματική αναδοχή και σε παιδιά που δεν έχουν αναπηρία. Περαιτέρω για την ενίσχυση της αποϊδρυματοποίησης εισάγονται διατάξεις ώστε και τα νοσοκομεία να μπορούν να συμπληρώνουν τα ατομικά σχέδια για οικογενειακή αποκατάσταση αλλά και να παρέχονται αμοιβές στους εκπαιδευτές των υποψήφιων γονέων και αναδόχων για να επιταχύνεται η διαδικασία.
Παράλληλα, είπε η υφυπουργός, με άλλες διατάξεις που εισάγονται, έχουμε ρυθμίσεις για τα ΚΕΠΑ, τη χρηματοδότηση κοινωνικών δομών όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που έμειναν κλειστοί λόγω των μέτρων για την πανδημία αλλά και τον καλύτερο εσωτερικό έλεγχο του ΟΠΕΚΑ. Σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, η κ. Μιχαηλίδου, παρουσιάζοντάς την, τόνισε πως ρυθμίζονται σημαντικά θέματα και υποστηρίζεται έμπρακτα με την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία με ίσους όρους στην αγορά εργασίας.
enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις