Από άκρο σε άκρο της Ελλάδας αυξάνονται σημαντικά οι αντιδράσεις στην εγκατάσταση νέων Αιολικών πάρκων. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας υπερκάλυψε το στόχο που είχε υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως φιλόδοξη “μπαταρία” της Ευρώπης για τη διείσδυση των ΑΠΕ και τη μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου”, στοχεύει σε αύξηση σχεδόν κατά 85% της παραγωγής ενέργειας ως το 2030. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σχεδόν όλη η Ελλάδα θα καλυφθεί με ανεμογεννήτριες, γεγονός που αποτυπώνεται και στα φιλόδοξα σχέδια των ολιγαρχικών ομίλων ενέργειας για την εγκατάσταση νέων Αιολικών, Παράκτιων Αιολικών, δημιουργία μονάδων(μπαταρίες) αποθήκευσης, αύξηση φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικά Πάρκα.
Η φρενήρης αδειοδότηση χωρίς κανένα όριο από την ελληνική κυβέρνηση προκαλεί αντιδράσεις σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας, όχι μόνο σε οικολογικές, περιβαλλοντολογικές οργανώσεις ή ακτιβιστές για το Κλίμα. Η υπερεκμετάλλευση του πλούσιου γεωφυσικού πλούτου της χώρας και η μετατροπή του σε άνυδρες ερημικές εκτάσεις παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας όχι για τις ανάγκες της χώρας αλλά για εξαγωγή προς τον πλούσιο Βορρά, προκαλεί σχεδόν ολοκληρωτική άρνηση και μπαίνει εμπόδιο στο φιλόδοξο κυβερνητικό στόχο που θέτει στο εθνικό σχέδιο (ΕΣΕΚ) ως το 2030.
Από την Κρήτη έως τον Εβρο, από την Ικαρία ως την Ήπειρο ξεσηκωμός
Σοβαρές αντιδράσεις φορέων, κατοίκων, δημοτικών συμβουλίων και περιβαλλοντολογικών οργανώσεων εντοπίζονται πλέον σε όλη την Ελλάδα. Η πρόσφατη καθολική άρνηση της τοπικής κοινωνίας και των δημοτικών περιφερειακών αρχών στην Πελοπόννησο για την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων, ειδικά στις ορεινές περιοχές της Μάνης και των βουνών της Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας, έλαβε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα. Συγκεντρώθηκαν 6.000 υπογραφές και όλοι οι τοπικοί φορείς, με εξαίρεση το δήμο Τρίπολης ο οποίος όμως έχει σχέσεις με την ενεργειακή εταιρεία και ψήφισε θετικά, ομόφωνα ζητούν την εγκατάλειψη της επένδυσης μαμούθ MORES (298,2 MW) και MORES II (155,4 MW) επειδή θα αλλοιώσει ανεπίστρεπτα το φυσικό κάλλος των βουνών της Μάνης.
Αρνητικές γνωμοδοτήσεις, ψηφίσματα, προσφυγές στη δικαιοσύνη, αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων μαζί με μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων, καταγράφεται πλέον στο σύνολο της χώρας.
Στην Ήπειρο η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε για την περικύκλωση της μοναδικής φυσικού κάλλους Βάλια Κάλντα. Η Ρυθμιστική Αρχή έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα 3 και 4 χιλιόμετρα από τα υπέροχα δάση ενώ σε δημόσια διαβούλευση τίθενται και νέες επενδύσεις. Συνολικά ζώνουν τον εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, την Ηγουμενίτσα και την Κόνιτσα περί τα νέα δέκα ενεργειακά σχέδια για Αιολικά Πάρκα, μονάδες αποθήκευσης, φωτοβολταϊκά αλλά και η υδροηλεκτρική μονάδα που προβλέπεται στο ρέμα Γοργοποτάμου, στην περιφέρεια της Κόνιτσας.
Στη Εύβοια η οποία διαθέτει τη εγαλύτερη εγκατεστημένη αιολική ισχύ πανελλαδικά, μετά τις φονικές πυρκαγιές οι κάτοικοι και οι δήμοι αντιδρούν μαζικά στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών. Για τη Νότια Εύβοια δεν προβλέπεται άλλη εγκατάσταση, μέχρι και στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος παραδέχθηκε πως η περιοχή “έχει υπερκορεστεί”. Σχεδιάζεται ωστόσο η εγκατάσταση νέων Αιολικών στην Κεντρική Εύβοια που κάηκε πριν δυο χρόνια αλλά και τη Βόρεια. Η εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών στα όρη Πυξαριάς και Ταναΐδα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες των Δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων και Μαντουδίου-Λίμνης-Άγιας Άννας. Η πρόβλεψη για το έργο 98 ανεμογεννητριών, ύψους έως 207 μέτρων και διαμέτρου πτερωτής έως 115 μέτρων, αφορά στην εγκατάσταση σε περιοχή Natura η οποία περιλαμβάνει τη «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» –που αποτελεί ταυτόχρονα και «Σημαντική Περιοχή για Πουλιά»–αλλά και τον βιότοπο «Όρος Πυξαριάς Ευβοίας».
Στη Θεσσαλία και τα Μετέωρα οι τοπικές κοινωνίες επίσης έχουν ξεσηκωθεί. Στη Θεσσαλία το επενδυτικό σχέδιο για εγκατάσταση 25 νέων γιγαντιαίων ανεμογεννητριών επιχειρηματικών ομίλων, συνολικής ισχύος 105 MW, σε 4 θέσεις στον ορεινό όγκο των Δήμων Αργιθέας Καρδίτσας και Πύλης Τρικάλων και των συνοδών έργων τους προκαλεί γενικευμένες αντιδράσεις. Στα Μετέωρα το σχέδιο προκάλεσε στην τοπική κοινωνία σόκ. Συλλογικότητες πολιτών μαζί με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στρέφονται κατά των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για αιολικό πάρκο στα Χάσια με την ονομασία «Ξηρόκαμπος» 54 MW αλλά και τα αιολικά Πάρκα στα χωριά Τρυγόνα, Πεύκη, Κορυδαλλός, Παναγία, Καλλιθέα, Κακοπλεύρι, Ξηρόκαμπος και Ορθοβούνι. Μόνη εξαίρεση ήταν το δασαρχείο Καλαμπάκας γνωμοδότησε θετικά για το έργο «Ξηρόκαμπος»
Στη Δυτική Μακεδονία όπου ήδη σε δεκάδες εκατοντάδες στρέμματα γεωργικής γης “φύτρωσαν” εκατοντάδες στρέμματα φωτοβολταϊκά ξεσηκώνονται πια αντιδράσεις για τα νέα σχέδια των Πάρκων φωτοβολταϊκών ειδικά λίμνη Πολυφύτου. Οι δήμοι και οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις σημειώνουν ότι θα υπάρξει σοβαρή διατάραξη της φυσικής ισορροπίας στην περιοχή. Τα προτεινόμενα έργα αναμένεται να καταλάβουν περί τα 11.500 στρέμματα στην επιφάνεια της λίμνης, αλλοιώντας οριστικά το φυσικό κάλλος της περιοχής.
Αρνηση για τα υπεράκτια Αιολικά
Η εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών είναι το νέο σχέδιο που έλαβε το κυβερνητικό πράσινο φως παρά τις ενστάσεις πολλών αρμοδίων φορέων. Η πιο πρόσφατη παρέμβαση είναι αυτή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η οποία πέταξε στο καλάθι των αχρήστων την αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για την εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη (το σχέδιο ΚΡΗΤΗ 1) και υπέγραψε να προχωρήσει το έργο. Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4 GW.
Η θεσμική άρνηση για τα υπεράκτια έρχεται από το δήμο Πάτρας για το σχέδιο στον Πατραϊκό Κόλπο όπου οι αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και οργανώσεων είναι καθολική. Προβλέπεται να εγκατασταθεί ένα γιγαντιαίο «υπεράκτιο» αιολικό πάρκο με πάνω από 50 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 695 MW πολύ κοντά στην ακτογραμμή. Σε απόσταση δηλαδή αναπνοής από κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης αλλά και κοντά σε υδατικά συστήματα, όπως τα Λιβάδια Ποσειδωνίας τα Πάρκα λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου. Μεγάλο μέρος της περιοχής αυτής γειτονεύει με χερσαίες περιοχές Natura και εφάπτεται ή υπερκαλύπτει ένα μέρος του Κορινθιακού που έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura. Οι φορείς ζητούν την ανάκληση των αδειών και την απόσυρση του γιγάντιου έργου.
Στον Έβρο καταγράφεται αντίδραση για το υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο στη Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη σε απόσταση ενός μιλίου. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι ύψους έως και 280 μέτρων με διάμετρο ρότορα 236 μέτρων, διπλάσιες δηλαδή από όσες είναι εγκατεστημένες σήμερα. Οι φορείς που αντιδρούν τονίζουν ότι είναι αδιανόητο να επιτραπεί η ανάπτυξη σε τόσο κοντινή απόσταση όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης απαγορεύονται σε λιγότερο από 12 μίλια. Οι περιοχές των αιολικών πάρκων είναι μέσα ή ακριβώς δίπλα σε περιοχές Natura και είναι βέβαιο πως θα εκτοπίσει οκτώ κατηγορίες θαλασσοπουλιών και τριάντα τέσσερις (34) κατηγορίες μεταναστευτικών πουλιών. Ο δήμος Σαμοθράκης είπε επίσης όχι λαμβάνοντας υπόψη του τις αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον για την αλιεία και τον τουρισμό.
Του Τάσου Σιδέρη
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις