Τα προβληματικά σημεία στις έρευνες της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές σε Ύδρα, Νάξο και Κορωπί – Συνολικά 100 άτομα έχουν συλληφθεί από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου για εμπρησμούς
Ερωτήματα για την ορθότητα ορισμένων από τις έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό των αιτίων πυρκαγιών και της σύλληψης των εμπρηστών προκύπτουν από τα πρόσφατα συμβάντα σε Βάρης – Κορωπίου, Υδρα και Νάξο.
Συγκεκριμένα, οι αναφορές για «εμπρηστή με μπιτόνι» που φερόταν να εικονίζεται σε βίντεο στο Κορωπί δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, στη Νάξο μετά τη σύλληψη ατόμου ως υπεύθυνου για την καταστροφή η ευθύνη ανελήφθη από άλλο πρόσωπο, ενώ επιφυλάξεις εκφράζονται από λιμενικούς και νομικούς και για την εσπευσμένη σύλληψη 13 μελών του πληρώματος θαλαμηγού για φωτιά σε δασική περιοχή στην Υδρα.
Στο κατηγορητήριο για την τελευταία, μάλιστα, γίνεται αναφορά σε πρόκληση πυρκαγιάς από ρίψη βεγγαλικών, χωρίς, όμως, κάτι τέτοιο να αναφέρεται ρητώς από τους αυτόπτες μάρτυρες, ενώ δεν έχουν εντοπισθεί σχετικά ευρήματα ούτε στη θαλαμηγό αλλά ούτε και στο πευκοδάσος του νησιού. Ολα τα παραπάνω, δε, έρχονται σε συνέχεια παλαιότερων λανθασμένων χειρισμών σε πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη, στη Θάσο, στη Μεσσηνία και αλλού.
Προβλήματα
Από τις αρχές της αντιπυρικής περιόδου και ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των αξιωματικών της Πυροσβεστικής και κυρίως της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχουν συλληφθεί συνολικά 100 άτομα, εκ των οποίων 67 για εμπρησμούς εξ αμελείας και 33 για σκόπιμους. Πρόκειται για τα αποτελέσματα ερευνών που θεωρείται ότι συμβάλλουν στον περιορισμό των πυρκαγιών και των επακόλουθων καταστροφών. Ομως, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται ορισμένες προβληματικές αναφορές για το περιεχόμενο και τα ευρήματά τους.
Αρχικά, υπήρξαν οι δημόσιες αναφορές του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια – πιθανότατα κατόπιν ενημέρωσής του από αξιωματικούς – για τον εντοπισμό εμπρηστή με μπιτόνι στη φωτιά που είχε ξεσπάσει πριν από μία εβδομάδα σε πρανές της λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου που, μάλιστα, έχει καταγραφεί σε οπτικό υλικό. Ωστόσο, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι το βίντεο – από κάμερα παρακείμενης εταιρείας – αφορούσε στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς. Ακολούθησε ο εντοπισμός από αστυνομικούς, σε άλλο σημείο, ενός ιδιώτη που κουβαλούσε βενζίνη και ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με την πυρκαγιά, ενώ στην πορεία προέκυψε οπτικό υλικό από τη δράση ενός – μη ταυτοποιημένου – νεαρού εμπρηστή που προκάλεσε μικρές φωτιές αλλά σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από το σημείο που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στη Βάρης – Κορωπίου.
Αντίστοιχες δεύτερες… σκέψεις προέκυψαν και για τη σύλληψη, στις 19 Ιουνίου, ιδιώτη στη Νάξο για πυρκαγιά μικρής έκτασης. Ομως, σύμφωνα με αναφορές νομικών, στη διάρκεια του Αυτοφώρου εμφανίστηκε άλλο άτομο στο δικαστήριο που παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν ο πραγματικός υπεύθυνος για τη φωτιά, με το δικαστήριο να ζητά την επαναδιερεύνηση της υπόθεσης.
Στη θαλαμηγό
Τέλος, κατόπιν ενεργειών της αρμόδιας υπηρεσίας της Πυροσβεστικής συνελήφθησαν τα 13 μέλη τους πληρώματος ενοικιαζόμενης θαλαμηγού στην οποία επέβαιναν 10 ιδιώτες (επτά από το Καζακστάν, δύο από την Πολωνία και ένας από τη Βρετανία) ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην ερημική δασική περιοχή Μπίστι, στην Υδρα, τις βραδινές ώρες της 21ης Ιουνίου. Οι κατηγορούμενοι, εντούτοις, αρνούνται κάθε σχέση με την πυρκαγιά, ενώ σχετικές επιφυλάξεις φέρεται να έχουν εκφράσει και αξιωματικοί του Λιμενικού. Αλλωστε, ως βασικό επιβαρυντικό στοιχείο θεωρήθηκε το γεγονός ότι κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς βρισκόταν μόνο η συγκεκριμένη θαλαμηγός.
Παράλληλα, κρίσιμο στοιχείο θεωρήθηκε η μαρτυρία δύο μελών πληρώματος παραπλέοντος σκάφους, βάσει της οποίας, πριν απ’ τη φωτιά άκουσαν 15-20 κρότους (σ.σ. χωρίς να έχουν δει κάτι συγκεκριμένο) σαν ρίψη πυροτεχνημάτων, αλλά και ότι είδαν μία λέμβο της εν λόγω θαλαμηγού να κινείται δύο-τρεις φορές μέχρι την ακτή. Ωστόσο, και οι δυο αυτόπτες σημείωσαν: «Ουδέποτε είδαμε βεγγαλικά ή πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται από κάποιο σκάφος προς την ακτή». Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι αντιτείνουν ότι «η θαλαμηγός βρισκόταν σε απόσταση 400 μέτρων από την ακτή και βάσει νόμου η ζώνη κινδύνου για τη χρήση πυροτεχνημάτων είναι τα 300 μέτρα». Εξάλλου, προσθέτουν, «δεν υπάρχουν ευρήματα που να επιβεβαιώνουν τη ρίψη βεγγαλικών, ενώ και το ναυλοσύμφωνο που υπέγραψαν οι επιβάτες από το Καζακστάν με την ιδιοκτήτρια του σκάφους δεν μνημονεύει οτιδήποτε για εορτασμό με χρήση πυροτεχνημάτων ή κάτι παρεμφερές».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μεταξύ των 10 επιβατών της θαλαμηγού ήταν και πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Καζακστάν, μεγιστάνας του πετρελαίου και στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου για τον οποίο είχαν διατυπωθεί υπόνοιες σε μέσα ενημέρωσης για ξέπλυμα χρήματος.
in.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις