Η κυβέρνηση επιχείρησε να παρουσιάσει την επαναφορά των τριετιών σαν μια μεγάλη και.. ευγενική παροχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Η αλήθεια, όμως, και στην προκειμένη είναι διαφορετική. Η 2η φορά κυβέρνηση Μητσοτάκη με μια… μονοκονδυλιά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη ετοιμάζεται να διαγράψει 11 χρόνια προϋπηρεσίας σε βάρος τουλάχιστον 600.000 μισθωτών, οι οποίοι για να συμπληρώσουν τριετίες, θα πρέπει να αρχίσουν να μετρούν τον χρόνο απασχόλησης που θα έχουν από το… 2024 και μετά!

Ο χρόνος εργασίας τους από το 2012 μέχρι σήμερα θα ακυρωθεί σαν να μην υπήρξε ποτέ, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να προωθήσει σχετική νομοθετική διάταξη, η οποία, πριν ακόμη διαμορφωθεί, μοιάζει σίγουρο ότι θα αποτελέσει αντικείμενο δικαστικών διενέξεων.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τις δηλώσεις που έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, αναλύοντας τη σχετική «εξαγγελία» του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο (μιας, δήθεν, εξαγγελίας, αφού η κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει σχετική διάταξη που υφίσταται από το 2012, όταν και με τις ψήφους της ΝΔ ανεστάλησαν οι τριετίες και μειώθηκαν κατά 22% οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα). Συγκεκριμένα, σε εφαρμογή των νόμων του 2ου μνημονίου, στη σχετική εγκύκλιο Στρατινάκη της εποχής εκείνης, οριζόταν ότι από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά, «και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%, αναστέλλεται η εφαρμογή όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, Υπουργικών Αποφάσεων ή διοικητικών πράξεων κανονιστικού χαρακτήρα, που προβλέπουν αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, δηλαδή των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας κλπ.».

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, οι διατάξεις για τη χορήγηση τριετιών αναστέλλονταν. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα επανέρχονταν οι τριετίες, η προϋπηρεσία όσων δούλευαν αυτά τα χρόνια, θα συνυπολογιζόταν για την προσαύξηση των κατώτατων μισθών τους, από εδώ και στο εξής, χωρίς να δικαιούνται αναδρομικά..

Όμως, η 2η φορά κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται, με βάση τις διευκρινιστικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, ότι θα ακυρώσει προϋπηρεσία έως και 11 ετών σε βάρος περίπου 600.000 μισθωτών, αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό και τα κατώτατα ημερομίσθια του ιδιωτικού τομέα.

Τι σημαίνει αυτό; Βάσει της εγκυκλίου Στρατινάκη, του 2012, από τη στιγμή που επανέρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε ισχύ οι διατάξεις για τις τριετίες που τελούσαν σε αναστολή, κανονικά θα έπρεπε να συνυπολογιστεί η όποια προϋπηρεσία τους. Έτσι, από τις αρχές του επόμενου χρόνου, όσοι είχαν συμπληρώσει από το ’12 μέχρι το τέλος του 2023, μια, δύο ή τρεις τριετίες, θα έπρεπε να δουν τον μισθό τους αναπροσαρμοσμένο κατά 10% για κάθε συμπληρωμένη τριετία (χωρίς να δικαιούνται ποσά αναδρομικά) με βάση τον χρόνο εργασίας που ήδη έχουν κάνει.

Τι ΔΕΝ θα ισχύσει με τις τριετίες

Όμως, τελικά, δεν θα ισχύσει αυτή η πρόβλεψη! Από τις δηλώσεις Γεωργιάδη προκύπτει ότι, οι διατάξεις για τις τριετίες επανέρχονται μεν, αλλά ο χρόνος προϋπηρεσίας ακυρώνεται… Διαγράφεται.

Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που άρχισε να δουλεύει από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι σήμερα, δεν θα δει τον μισθό του να προσαυξάνεται αν και ήδη έχει προϋπηρεσία 11 ετών! Η προϋπηρεσία του για το υπό εξέταση χρονικό διάστημα δεν θα ληφθεί υπόψη, παρά το γεγονός ότι έχει καταβάλλει εισφορές για την εργασία του. Θα μπορέσει να συμπληρώσει τριετίες από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά! Δηλαδή, μετά το 2031… που θα έχει δουλέψει 19 χρόνια, θα δικαιωθεί επιδόματα 3 τριετιών (το μέγιστο που προβλέπει ο νόμος) για… 9 έτη προϋπηρεσία

Απίστευτο; Ναι. Κι όμως αληθινό. Και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση «καταργεί» 11 χρόνια προϋπηρεσίας, παρουσιάζει τη, δήθεν, εξαγγελία του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου ως… μεγάλη παροχή. Φασκελοκουκούλωστα!

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις