Στρατηγική Μελέτη… αμέτρητων σελίδων και μόνο στα αγγλικά, εστάλη στις 13 Περιφέρειες για γνωμοδότηση

Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αρκείται μόνο στο να κάνει την Ελλάδα… Βουλγαρίαφτωχοποιώντας συστηματικά τους Έλληνες, όπως κατέδειξε πολύ ωμά η εμπεριστατωμένη ανάλυση των Financial Times, αλλά επιθυμεί να «γίνει» και Βουλγαρία, για να «διαχειριστεί» τα πυρηνικά και ραδιενεργά απόβλητά της!

Οι χιλιάδες σελίδες της «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας», είναι γραμμένες μόνο στα αγγλικά, με τη συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη να τίθεται σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 5 Μαρτίου, χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανένας, καθώς αυτό έγινε σχεδόν σιωπηρά!

Η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζουν ρητά ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν επί του θέματος όμορες χώρες που μπορεί να κινδυνεύσουν από τον τρόπο διαχείρισης που θα επιλεγεί.

Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, «Η μελέτη με τις οι πληροφορίες που αναφέρονται στην περιγραφή του σχεδίου και κάθε πληροφορία σχετικά με τις ενδεχόμενες διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό ή εξάλειψη των εν λόγω επιπτώσεων, είναι διαθέσιμα στον σύνδεσμο που βρίσκεται στο τέλος του κειμένου».

Επαναλαμβάνουμε ότι η μελέτη αναρτήθηκε μόνο στα αγγλικά (σε «ζιπαρισμένο» αρχείο) και έτσι εστάλη στις 13 Περιφέρειες της χώρας για γνωμοδότηση!

Απορίες προκαλεί και το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι οι απόψεις των ενδιαφερόμενων έπρεπε να σταλούν σε συγκεκριμένο email και όχι να διατυπωθούν δημόσια.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν από τις πρώτες που αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει θετικά, αλλά υπό όρους, ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ζήτησε από το ΥΠΕΝ «πρόσθετο χρόνο για διαβούλευση έως ότου μας προωθηθεί γνωμοδότηση από οιαδήποτε αρμόδια Αρχή ή Φορέα, που επίσης θα επιληφθεί του εν λόγω ζητήματος».

Αναμένονται προσεχώς και οι γνωμοδοτήσεις από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Μέχρι τότε,

  • μπορεί κάποιος να απαντήσει στο τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το θέμα και τι σημαίνει αυτό για τις Περιφέρειές μας;
  • Τι βάρος θα κληθούν να σηκώσουν και πώς θα γίνει η διαχείριση των «εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας»;

newsbreak.gr

*Στη φωτογραφία: Ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Κοζλοντούι

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις