Κάτω από την πίεση -και για προεκλογικούς λόγους- εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει μια νέα μικρή αύξηση το 2022!

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση στο θέμα του κατώτατου μισθού, μετά την αύξηση ψίχουλα που έδωσε για το …2022!

Η πίεση που υπάρχει στα λαϊκά στρώματα από το μεγάλο κύμα ακρίβειας, το οποίο οι αρμόδιοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να το υποβαθμίσουν, αλλά και το «success story» που καλλιεργείται για το ύψος της ανάπτυξης, αναγκάζουν την κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις ως προς την κατηγορηματική έως τώρα άρνησή της να επιτρέψει κάποια στοιχειώδη αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς εξ αρχής συμπορεύτηκε με τις θέσεις του ΣΕΒ στο θέμα!

Το γεγονός ότι το 2022 θα είναι πιθανότατα και εκλογικό έτος ενισχύει τις απόψεις που έχουν καλλιεργηθεί στο μέγαρο Μαξίμου για μια νέα μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενώ πιεστικά για την κυβέρνηση λειτουργεί και το γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία προχωρούν σε νέες αυξήσεις προκειμένου να ενισχύσουν το λαϊκό εισόδημα που πλήττεται από το κύμα ακρίβειας που επικρατεί και στις χώρες αυτές.

Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, δείχνει διαχρονικά μια αλλεργία στην αύξηση των μισθών, καθώς υιοθετεί ως πολιτικός χώρος την άποψη πως «οι μισθοί φταίνε για τον πληθωρισμό» -άποψη που διατύπωσε πρόσφατα εκ νέου υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Και αυτό, αν και οι μισθοί έχουν μειωθεί τη δεκαετία 2009-2019 περίπου 25%, ενώ οι τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες έχουν το ίδιο διάστημα αυξηθεί αισθητά, κατατρώγοντας το εισόδημα που απέμεινε στα λαϊκά στρώματα. Όπως δε σημειώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας, με άρθρο του στη στήλη OPINIONS του iEidiseis, η Ελλάδα (η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλαδή) είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία δεν προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού, ούτε καν ως αναγκαίου μέτρου στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας, για τα έτη 2020 και 2021. Υπενθυμίζεται ότι με τα δυο πρώτα μνημόνια, επί Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, πετσοκόφτηκε με νόμο ο κατώτατος μισθός, θεσπίστηκε –σε μια πράξη απόλυτης ντροπής- ο υποκατώτατος για τους νέους, ενώ καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να γυρίσουν σε συνθήκες …μεσαίωνα, αλλά και να πληρώσουν αυτοί –αν και δεν έφταιγαν- το κόστος της χρεοκοπίας της χώρας!

Η αύξηση «ένα κουλούρι την ημέρα» που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση για το 2022 (ούτε καν για το 2021) έχει ήδη εξανεμιστεί, πριν καν δοθεί και πριν ξεσπάσει το μεγάλο μέρος του κύματος ακρίβειας, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις που αναμένεται να υπογραφούν τους προσεχείς μήνες σε διαφόρους κλάδους ενδέχεται να εκθέσουν την κυβέρνηση για την «αύξηση κουλούρι» που έδωσε, ρίχνοντας τα βάρη ξανά στους εργαζόμενους, αλλά και αποκλείοντάς τους ουσιαστικά από την κατανομή της ανάπτυξης που υπάρχει!

Με την πλάτη στον τοίχο υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022, ώστε να εξυπηρετήσει και τις προεκλογικές της ανάγκες, καθώς έχει πλέον να αντιμετωπίσει και τη φθορά που υφίσταται. Οι πληροφορίες, όμως, του iEidiseis επιμένουν πως ακόμα και αν η απόφαση οριστικοποιηθεί, η αύξηση θα είναι και πάλι χαμηλή, ίσως το ένα κουλούρι γίνει …δύο!

ieidiseis.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις