Αποχώρησαν η πρόεδρος της Ουγγαρίας και η υπουργός Δικαιοσύνης την επίμαχη περίοδο για απονομή χάρης σε καταδικασμένο υπόθεσης παιδεραστίας

Το δεύτερο μαύρο πρόβατο μετά την Ουγγαρία για την Ε.Ε. είναι πλέον η Ελλάδα στο κράτος δικαίου. Ομως, κρίνοντας από την ευθιξία και τις αντιδράσεις στις δυο χώρες, η Ελλάδα του Μητσοτάκη χτυπάει την πρωτιά.

  • Από τον
    Βασίλη Γαλούπη

Για μια σκανδαλώδη απόφαση η πρόεδρος της Ουγγαρίας παραιτήθηκε το Σάββατο. Το ίδιο και η υπουργός Δικαιοσύνης την επίμαχη περίοδο. Εκεί τουλάχιστον υπάρχει τσίπα.
Στην Ελλάδα οι οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη κατηγορούν ξανά και ξανά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για εξοργιστικό εμπαιγμό με στόχο την αποθάρρυνσή τους από το κυνήγι της αλήθειας για τους 57 νεκρούς.

Η Αδειλίνη και η πρόεδρος Αρείου Πάγου Κλάπα, όμως, είναι ακόμα εκεί. Στη θέση τους. Και βγάζουν… ανακοινώσεις θράσους. Το ίδιο στη θέση του στην Βουλή στρογγυλοκάθεται ο Κ. Αχ. Καραμανλής, όπως και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Μαρκόπουλος που ειρωνεύεται διαρκώς τις διαδικασίες. Δυστυχώς για όλους μας, ακόμα και η Ουγγαρία δεν έχει φτάσει σε τέτοια κατάντια χοντροπετσιάς.

Το σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση της προέδρου της Ουγγαρίας συνέβη τον περασμένο Απρίλιο, αλλά η κοινή γνώμη στη χώρα το έμαθε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο της περσινής επίσκεψης του Πάπα, η πρόεδρος της χώρας Καταλίν Νόβακ έδωσε χάρη σε 25 καταδικασμένα άτομα, τα ονόματα των οποίων δεν είχαν δημοσιοποιηθεί. Πριν από λίγες ημέρες, όμως, οι Ούγγροι έμαθαν ότι ανάμεσα σ’ αυτούς που η πρόεδρος δώρισε την ελευθερία είναι και κατάδικος που εμπλέκεται σε συγκάλυψη παιδεραστίας.

Πρόκειται για τον Εντρε Κόνια, αναπληρωτή διευθυντή κρατικού ορφανοτροφείου κοντά στη Βουδαπέστη, ο οποίος είχε φυλακιστεί για τρία χρόνια επειδή ανάγκαζε βιασμένα παιδιά να ανακαλούν τις καταθέσεις τους κατά του παιδόφιλου διευθυντή του ιδρύματος. Ο ίδιος ο διευθυντής έχει φυλακιστεί για οκτώ χρόνια για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος.

Αφού μαθεύτηκε σε ποιον είχε δώσει χάρη η πρόεδρος, ξέσπασαν διαδηλώσεις που ζητούσαν την παραίτησή της, όπως και η αντιπολίτευση. Η ίδια η Νόβακ αποφάσισε να το κάνει ξαφνικά προχθές Σάββατο, σε ζωντανή μετάδοση: «Εκανα ένα λάθος. Σήμερα σας απευθύνομαι για τελευταία φορά ως αρχηγός κράτους. Παραιτούμαι από πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε μιλώντας στην εθνική τηλεόραση: «Εδωσα μια χάρη που προκάλεσε σύγχυση και αναταραχή σε πολλούς ανθρώπους, αλλά το έκανα με την πεποίθηση ότι ο καταδικασμένος άνδρας δεν εκμεταλλεύτηκε ο ίδιος τα παιδιά».

Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα που «μπορεί να ένιωσαν ότι δεν τα υπερασπίστηκα. Το λάθος μου ήταν ότι η χάρη και η έλλειψη συλλογισμού συνέβαλαν στην πρόκληση αμφιβολιών σχετικά με τη μηδενική ανοχή που ισχύει για την παιδεραστία».

Η Νόβακ έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ουγγαρίας το 2022. Αν και στη συγκεκριμένη χώρα ο ρόλος είναι, όπως και στην Ελλάδα, περισσότερο εθιμοτυπικός παρά ουσιαστικός, η Νόβακ ήταν από τις δημοφιλέστερους πολιτικούς στο Fidesz, το κυβερνών κόμμα του Ορμπαν. Προηγουμένως είχε διατελέσει υπουργός Οικογενείας.

Για την ίδια υπόθεση, αμέσως μετά τη Νόβακ παραιτήθηκε και η Γιούντιτ Βάργκα, η οποία ήταν υπουργός Δικαιοσύνης όταν δόθηκε η χάρη και συνυπέγραψε την απόφαση. Είχε το πόστο του υπουργείου μέχρι τον Ιούνιο 2023. Η Βάργκα, που θα έμπαινε επικεφαλής της λίστας του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική.

Η υπόθεση της χάρης που απένειμε η πρόεδρος σε καταδικασμένο συνεργό υπόθεσης παιδεραστίας σόκαρε τη χώρα κι έπληξε την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος Fidesz. Οι χάρες που δόθηκαν με την επίσκεψη του Πάπα είχαν σκοπό να συμβολίσουν την υποστήριξη των καθολικών αξιών από την πλευρά της Ουγγαρίας, αλλά το ζήτημα κατέληξε να γυρίσει μπούμερανγκ, υπονομεύοντας τον θεμελιώδη λίθο της κυβέρνησης Ορμπαν που έχει δεσμευτεί πολιτικά για την υπεράσπιση των παιδιών από κακοποιητές.

Την Πέμπτη, αμέσως αφότου δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, η κυβέρνηση πρότεινε τροποποίηση του Συντάγματος της Ουγγαρίας για να αποτρέψει τη μελλοντική χορήγηση χάρης σε οποιονδήποτε καταδικαστεί σε σχέση με εγκλήματα κατά παιδιών. «Για τους παιδόφιλους δεν υπάρχει έλεος!» είπε ο Ορμπαν. Πρόκειται ουσιαστικά για κυβερνητική προσπάθεια να διορθώσει γρήγορα και να θωρακίσει άμεσα την εικόνα της από τυχόν κατηγορίες περί ανοχής σκανδάλων, αλλά, αν συγκριθεί με τα στάνταρντ της ελληνικής κυβέρνησης, η διαφορά είναι χαοτική.

Τα έργα και οι ημέρες του Μαξίμου, αντίθετα με την αντίδραση της Ουγγαρίας, θα μπορούσαν και να αποτελούν ένα χρονοδιάγραμμα από σκάνδαλο σε σκάνδαλο, μόνο που γι’ αυτά ούτε παραιτήσεις υπήρξαν ούτε φιλοτιμήθηκε ποτέ κανείς να εγκαταλείψει την δημόσια σφαίρα ούτε ασχολήθηκε σοβαρά κανένας εισαγγελέας.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αγνοεί, ακόμα και να συγκαλύπτει τα σκάνδαλα, που αν τα απαριθμήσει κανείς, φτιάχνουν ολόκληρο αρχείο. Η κλίμακα και η συχνότητα αυτής της τακτικής δείχνει πως, όποτε μαθαίνεται ότι κάτι πολύ σάπιο συμβαίνει μέσα στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είναι πάντα απρόθυμος να κάνει κάτι γι’ αυτό. Το ίδιο και η Δικαιοσύνη, όπως διαπιστώνει ξεκάθαρα και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός έχει αναγάγει σε χαρακτηριστικό του κυβερνητικού του στιλ να αγνοεί τα θύματα, όπως των τραγωδιών ή τον υποκλοπών, και να προστατεύει τους δράστες των σκανδάλων. Τυπικό του Μητσοτάκη ήταν το κουκούλωμα για χάρη του Κώστα Αχ. Καραμανλή μετά τα Τέμπη. Ετσι μπόρεσε ο συγκεκριμένος πρώην υπουργός, κοροϊδεύοντας φθηνά την κοινή γνώμη, να παραιτηθεί για λίγες μέρες ώστε να επανέλθει με την πανοπλία της βουλευτικής ασυλίας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στο Στζέγκεντ της Ουγγαρίας το 1977. Σπούδασε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και στη συνέχεια με υποτροφία στο Παρίσι. Αρχισε την καριέρα της το 2001 σε υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Διέκοψε για έξι χρόνια, ανατρέφοντας τα παιδιά της, και επέστρεψε ως σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών. Εγινε επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου στο υπουργείο Ανθρωπίνων Ικανοτήτων. Το 2020-21 διετέλεσε υπουργός Οικογένειας.

Τον Μάιο 2022 έγινε η νεότερη και η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος της Ουγγαρίας. Παρέμεινε στη θέση μέχρι προχθές, Σάββατο, όταν η παραίτησή της έγινε δεκτή από το ουγγρικό Κοινοβούλιο.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις