Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου εισάγεται τον επόμενο μήνα η υπόθεση της Μαγνησιακής Πίστης καθώς ο Εισαγγελέας του ανώτατου ακυρωτικού Δικαστηρίου συνέταξε έκθεση αναιρέσεως κατά της απόφασης150/2020 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η συζήτηση της αίτησης αναίρεσης έχει οριστεί στο ακροατήριο του Αρείου Πάγου (ποινικό τμήμα) την 16 Φεβρουαρίου 2021 ημέρα Τρίτη και ώρα 9.30 π.μ.

Στην διαδικασία στην οποία έχουν κληθεί και οι 23 κατηγορούμενοι, θα εξεταστεί από το Δικαστήριο η Εισαγγελική πρόταση περί αντισυνταγματικότητας της διάταξης του Ποινικού Κώδικα με την οποία η κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών κατέστη από αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα, κατ΄ έγκληση διωκόμενο.

Με δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, τα οποία εκδόθηκαν με αφορμή τη δίκη για την ATEbank και μια εισαγγελική κρίση στη δίκη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κρίθηκε πως οι αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα τον Νοέμβριο του 2019 ως προς την ποινική μεταχείριση της κακουργηματικής απιστίας των τραπεζικών στελεχών είναι Αντισυνταγματικές.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με δύο διαφορετικές συνθέσεις στις 17 και 18 Ιουλίου 2020 έκρινε ανεφάρμοστη τη διάταξη της ευνοϊκής μεταχείρισης των τραπεζικών στελεχών που κατηγορούνται για απιστία, κρίνοντάς πως με αυτή παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, καθώς ό,τι ισχύει για όλα τα στελέχη, ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων που κατηγορούνται για απιστία, θα πρέπει να ισχύει και για τους τραπεζίτες.

Υπενθυμίζεται πως με την τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα τραπεζικά στελέχη μπορούν να διωχθούν για κακουργηματική απιστία μόνον εάν οι ίδιες οι τράπεζες υποβάλουν έγκληση σε βάρος τους.

Οι δικαστές έκριναν παράλληλα ως Αντισυνταγματική και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου 2020 που έδωσε στις διοικήσεις των τραπεζών νομικό πρόσχημα να κλείσουν χωρίς εγκλήσεις υποθέσεις για τις οποίες είχαν ασκηθεί εισαγγελικές διώξεις και ενώ τα δικαστήρια ήταν σε υποχρεωτική αργία.

Στην περίπτωση του πιστωτικού συνεταιρισμού «Μαγνησιακή Πίστη», θα έπρεπε η Διοίκησή του, με μέλη της μεταξύ των 23 κατηγορουμένων, στην πλειονότητά τους μέλη παλαιότερων διοικήσεων, να αποφασίσει την κατάθεση έγκλησης για κακουργηματική απιστία, δηλαδή το μέλος της Διοίκησης να υποβάλει έγκληση κατά του εαυτού του ως κατηγορούμενου…

«Η διάταξη του άρθρου 405 παρ. 1 β’ ΠΚ τόσο αυτοτελώς κρινόμενη όσο και σε συνδυασμό με το τεσσαρακοστό έκτο άρθρο της ΠΝΠ της 13.4.2020 (κυρώθηκε με τον Ν. 4690/2020) είναι αντισυνταγματική (ως παραβιάζουσα τις αρχές της ισότητας, ως περιορίζουσα αδικαιολόγητα το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, αλλά και ως υποκρύπτουσα συγκαλυμμένη αμνηστία) και για τον λόγο αυτό ανεφάρμοστη», με περαιτέρω αποτέλεσμα να μην εξαλείφει από μόνη της η μη υποβολή έγκλησης ή δήλωσης συνέχισης της διαδικασίας το αξιόποινο έγκλημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων, αναφέρει χαρακτηριστικά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (2165/2020, που εκδόθηκε στις 17/7).

Όμως και το δεύτερο βούλευμα του Συμβουλίου (2147/2020), με ίδια ημερομηνία έκδοσης και διαφορετική σύνθεση, κατέληξε στο ίδιο κατηγορηματικό συμπέρασμα.

Η υπόθεση εδώ αφορούσε μεν αρχικά κακουργηματική δίωξη για απιστία σε βάρος τραπεζικών στελεχών αλλά στη συνέχεια οι δικαστές διαπίστωσαν και ενδείξεις ποινικών ευθυνών της ανώνυμης εταιρείας που είχε αναλάβει την ειδική εκκαθάριση της τράπεζας μετά τον διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή».

Σύμφωνα με το Συμβούλιο η διάταξη περί αναγκαιότητας έγκλησης για την ποινική δίωξη κακουργηματικής απιστίας επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα «καθίσταται ανεφάρμοστη λόγω της αντίθεσής της στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», ενώ το επιχείρημα περί «διασφάλισης της απρόσκοπτης, άνευ ποινικών εκκρεμοτήτων οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα ως ουσιώδους πυλώνα του εθνικού οικονομικού συστήματος» δεν μπορεί να θεωρηθεί «λόγος εγκείμενος στο κοινωνικό ή εθνικό συμφέρον, καθώς σύμφωνα με την κοινή πείρα και λογική οι τράπεζες και οι αυτές εν γένει επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν αποτελούν συνιστώσα της εθνικής οικονομίας πιο σημαντική από τις μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ή από τις ναυτιλιακές, ή τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών με χιλιάδες εργαζόμενους, ή από τις ευμεγέθεις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ)».

Και σε μια ακόμη πιο αιχμηρή διατύπωση οι δικαστές επισημαίνουν ότι με τις επίμαχες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και της ΠΝΠ προωθείται η «απαγορευμένη/συγκαλυμμένη αμνήστευση ποινικών αδικημάτων για μια συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων κατά παράβαση των άρθρων 26 και 47 του Συντάγματος», που προβλέπουν αμνηστία μόνο για πολιτικά εγκλήματα.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο Άρειος Πάγος δεχθεί την Εισαγγελική πρόταση, πιθανότατα θα αναπέμψει την υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας για να δικάσει με διαφορετική σύνθεση.

Η υπόθεση της “Μαγνησιακής Πίστης”

Παραλήψεις, υπερβάσεις, παραβάσεις Κανονισμού και πολλές ζημίες καταγράφονται στα κατηγορητήρια 23 μελών διαφόρων διοικήσεων της «Μαγνησιακής Πίστης» αλλά και στην έκθεση διαχειριστικού ελέγχου.
Τα όσα περιγράφονται στη δικογραφία συνθέτουν ένα τεράστιο παζλ στο οποίο εμπλέκονται τοπικά ΜΜΕ, πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, συνεταιρισμοί κ.α.
Οι καταγγελίες, ακόμη και από συνεταιριστές στους οποίους μετά από αίτησή τους δεν επέστρεφαν τις μερίδες που είχαν πληρώσει, οι ασφράγιστες επιταγές χιλιάδων ευρώ, τα μοναδικά πρακτικά ΔΣ περί προσωπικών εγγυήσεων κ.α, διερευνήθηκαν εξονυχιστικά και ο Αντιεισαγγελέας Εφετών εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας να παραπεμφθούν οι 23 κατηγορούμενοι με το Συμβούλιο να εκδίδει παραπεμπτικό βούλευμα.

Δομικό στοιχείο της δικογραφίας, αποτελεί η έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που έγινε το 2013 με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κατόπιν παραγγελίες του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Αναφέρει η έκθεση:

Αντικείμενο ελέγχου:
Έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στον πιστωτικό συνεταιρισμό «Μαγνησιακή Πίστη» για τον οποίο υπάρχουν καταγγελίες για κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση.
Για την διενέργεια του ελέγχου η Ελεγκτική Ομάδα (ΕΟ) μετέβη στην έδρα του ελεγχόμενου φορέα προκειμένου να παραλάβει τα απαραίτητα για τον έλεγχο στοιχεία. Κατά την διάρκεια του ως άνω ελέγχου οι Ελεγκτές συγκέντρωσαν από την Μαγνησιακή Πίστη (ΜΠ) διάφορα έγγραφα τα οποία αναφέρονται παρακάτω στο Κεφάλαιο Β Διαπιστώσεις.
Το επίμαχο χρονικό διάστημα για το οποίο έγιναν οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση στη ΜΠ αφορά τα έτη 2011 και 2012 εντούτοις τα στοιχεία τα οποία συνέλεξε η ΕΟ προκειμένου να διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη επεκτείνονται από την ίδρυση της ΜΠ ήτοι το 1994 έως τον Ιούνιο του 2013. Τα οικονομικά στοιχεία, ισολογισμοί και αποτελέσματα χρήσης τα οποία ζητήθηκαν από την ΜΠ και ελήφθησαν από την ΕΟ αφορούν το χρονικό διάστημα από το έτος 2006 έως και το 2012 και απεικονίζουν την οικονομική κατάσταση της ΜΠ καθ όλη τη διάρκεια των ανωτέρω ετών έως και σήμερα.

Β. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
1) Από τον έλεγχο των στοιχείων που μας προσκομίσθηκαν ύστερα από γραπτό αίτημα της ΕΟ προέκυψε ότι από την ίδρυση του Πιστωτικού Συνεταιρισμού (ΠΣ) μέχρι 31/12/2012 χορηγήθηκαν δάνεια – διευκολύνσεις ποσού 1.237.148,75 ευρώ σε εταίρους της ΜΠ, χωρίς καμία εγγύηση στην πλειονότητά τους, πέραν των επιταγών τις οποίες προεξοφλούσε, χωρίς την λήψη καμίας ασφάλειας και καμίας μεθοδολογίας στην χορήγηση δανείων ενώ δεν έχουν σχηματισθεί ανάλογες προβλέψεις για κάλυψη ενδεχόμενης ζημίας που θα προκύψει από τη μη είσπραξή τους.
2) Από τον έλεγχο των καταστάσεων μεταχρονολογημένων επιταγών βρέθηκαν 3 επιταγές συνολικού ποσού 14.700,00 ευρώ οι οποίες δεν σφραγίστηκαν όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν ακάλυπτες και εξακολουθούν έως σήμερα να παραμένουν ασφράγιστες.
Επίσης βρέθηκαν 204 σφραγισμένες επιταγές, από τις οποίες επιταγές έχει εισπραχθεί ποσό 139.163,946 ενώ ποσό 829.332,626 (844.032,626 – 14.700,006) παραμένει ανεξόφλητο.
3. Προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται από τη ΜΠ κάποιο σύστημα εσωτερικού ελέγχου, προσκομίσθηκε από το λογιστήριο του ΠΣ Κανονισμός Λειτουργίας Τμήματος Ταμειακών Διευκολύνσεων ο οποίος ψηφίστηκε από το ΔΣ στις 06/07/2011. Κατά συνέπεια από την ίδρυση του Συνεταιρισμού έως την 06/07/2011 δεν λειτουργούσε οποιοσδήποτε Κανονισμός Λειτουργίας Τμήματος Ταμειακών Διευκολύνσεων.
Στο σημείο αυτό, ενώ στα άρθρα 5 και 6 του Κανονισμού υπάρχουν κανόνες ορίου πληρωμών-ανά επιταγή αλλά και κανόνες ορίου πληρωμών ανά εκδότη επιταγής σας επισυνάπτουμε αναλυτική κατάσταση ταμειακών διευκολύνσεων και επιταγών από την 06/07/2011 έως σήμερα 22-7-2013 από όπου προκύπτει ότι ουδέποτε εφαρμόστηκε τόσο όσον αφορά το όριο πληρωμών ανά επιταγή, ανώτατο όριο 5.000,00 ευρώ τόσο και ανά εκδότη, ανώτατο όριο 10,000,00 ευρώ.
Μάλιστα μέχρι και τον μήνα Ιούνιο του έτους 2013 χορηγήθηκαν ταμειακές διευκολύνσεις κατά παράβαση των, ανωτέρω άρθρων του Κανονισμού Λειτουργίας Τμήματος Ταμειακών Διευκολύνσεων.
4) Η ΜΠ ως πιστωτικός συνεταιρισμός., υπάγεται στις διατάξεις του Ν.1667/1986 όπου στο αρθ. 2 παρ. 7 αναφέρεται ότι συνέταιρος μπορεί να αποχωρήσει από το συνεταιρισμό με γραπτή του δήλωση που υποβάλλεται στο ΔΣ τρεις μήνες τουλάχιστον πριν από το τέλος της οικονομικής χρήσης ενώ ο ελάχιστος χρόνος παραμονής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 χρόνια.
Από τον έλεγχο των αιτήσεων επιστροφής μερίδων των εταίρων προέκυψε ότι δεν τηρείται αυτή η διάταξη (επισυνάπτεται λίστα αιτήσεων επιστροφής μεριδίων ετών 2011,2012, 2013 από όπου διαφαίνεται ότι ενώ εκκρεμούσαν αιτήσεις επιστροφής μεριδίων οι οποίες είχαν γίνει προγενέστερα και ακόμη και σήμερα δεν έχουν τακτοποιηθεί, άλλες αιτήσεις μεταγενέστερες ικανοποιήθηκαν.
5) Το ΔΣ στις 25/04/2013 έλαβε απόφαση για πάγωμα επιστροφών μερίδων στους εταίρους του άνω των 600,00€ εκτός και αν υφίσταται πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας σε αυτούς.
Η ΕΟ προέβη σε γραπτό ερώτημα προς τη ΜΠ σχετικά με το αν υπάρχει νομική τεκμηρίωση πίσω από την απόφαση αυτή του ΔΣ και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι υπάρχει προφορική εντολή από την ΕΣΤΕ.
6) Το ΕΣ κατά την περίοδο των καταγγελιών τα έτη 2011 και 2012 δεν συνεδρίαζε κάθε μήνα όπως ορίζει το καταστατικό στο άρθρο 32. Το ΕΣ δεν συνεδρίασε τους μήνες 08, 10, 11, 12/2011, 01/2012 (επισυνάπτονται αντίγραφα συνεδριάσεων εποπτικού συμβουλίου τα οποία ζητήθηκαν και από τα οποία απουσιάζουν οι αναφερόμενοι μήνες.)

myvolos.net

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις