Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τα προτεινόμενα από τις τρεις πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι) πρόσωπα που θα αναλάβουν τα τρία κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναλαμβάνει για άλλα πέντε χρόνια Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, από τους Σοσιαλδημοκράτες, θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θητεία 2,5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης. Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, από τους Φιλελεύθερους, θα είναι η επόμενη Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για θητεία πέντε ετών.

Τα πρόσωπα εγκρίθηκαν με ειδική πλειοψηφία (σ.σ. τουλάχιστον 21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι ψήφισε κατά των υποψηφιοτήτων της Κάγια Κάλας και του Αντόνιο Κόστα, ενώ επέλεξε την αποχή στην ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Κομισιόν, ψήφισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ενώ η αποχή ήταν η επιλογή του στην ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της Κάγια Κάλας.

Μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουλίου, στην πρώτη Ολομέλεια της νέας Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο. Για την έγκρισή της χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

Το χρονικό

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν εάν τελικά θα στηρίξουν τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι περισσότεροι από αυτούς ωστόσο κατά την άφιξή τους είχαν την ανησυχία, αν η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα εκτροχιάσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Μελόνι έχει εκφράσει την απογοήτευσή της (και τον θυμό της) τις τελευταίες ημέρες επειδή αποκόπηκε από τη συζήτηση. Κατά την άφιξη, ορισμένοι ηγέτες – μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν την ακροδεξιά πρωθυπουργό ότι η γνώμη της έχει σημασία.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης η συζήτηση για τα κορυφαία αξιώματα ξεκίνησε.

Η Ουγγαρία δεν επιθυμούσε να στηρίξει μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ και η Τζόρτζια Μελόνι είχε πει ότι η επιλογή αυτών των προσώπων ήταν προαποφασισμένη.

Νωρίτερα, πάντως, η Γαλλία και η Γερμανία αιφνιδίασαν τους ηγέτες των άλλων κρατών στις Βρυξέλλες, καθώς με έγγραφό τους, την ώρα που ξεκινούσε η συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα, ζήτησαν από κοινού ένα ευρύ φάσμα τροπολογιών πάνω σε αυτήν για την επόμενη πενταετία.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Politico, για ένα έγγραφο που προετοιμαζόταν εδώ και μήνες από τον Σαρλ Μισέλ και συζητήθηκε μεταξύ αξιωματούχων των κρατών της ΕΕ. Ωστόσο, αυτή η κίνηση φέρεται να εξόργισε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, καθώς πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήραν τα δύο κράτη την τελευταία στιγμή, χωρίς προφανώς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι.

Το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα καλό μετά από αυτό, ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές στην ιστοσελίδα, λίγο πριν η κουβέντα πάει στο ζήτημα των τριών προσώπων που θ’ αναλάβουν τα υψηλότερα αξιώματα στην Ευρώπη.

Παρίσι και Βερολίνο πρότειναν μία σειρά από αλλαγές στην ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την ΕΕ  για τα επόμενα πέντε χρόνια:

Για την πολιτική για το κλίμα: «Θα επιδιώξουμε την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη της Πράσινης Συμφωνίας».

Για την άμυνα: «Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του»

Για την πολιτική ανταγωνισμού: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές ανταγωνισμού και να επιτρέψουμε τη σύσταση κοινοπραξιών και ενοποίησης σε βασικούς τομείς προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα».

Σχετικά με τη διεύρυνση: «Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθούν οι απαραίτητες εσωτερικές βάσεις και μεταρρυθμίσεις για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών της Ένωσης και την αντιμετώπιση βασικών ερωτημάτων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της, καθώς και την ικανότητά της να ενεργεί έναντι μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και όλο και πιο περίπλοκες προκλήσεις».

ΕΕ: Αναφορά στα κράτη-μέλη που απειλούνται, μετά τα μηνύματα κατά της Κύπρου του ηγέτη της Χεζμπολάχ

Οι ηγέτες της ΕΕ ξεκίνησαν το δείπνο τους με συζητήσεις για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, αναφορά στα κράτη-μέλη που απειλούνται, περιέχουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή μετά τα μηνύματα που εξαπέλυσε σε βάρος της Κύπρου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Όπως επισημαίνεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ που συμβάλλουν στην κλιμάκωση και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με τα κράτη μέλη της ΕΕ».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις