Αυξήσεις στο 95% των συνταξιούχων για το 2023 διαλαλεί η κυβέρνηση και μάλιστα άνω του 7%.

Ωστόσο, το σχετικό κονδύλι «εισοδηματικής πολιτικής» περιορίζεται σε 800 εκατ. (για αναπροσαρμογές συντήξεων), ενώ μια οριζόντια αύξηση 7% σε όλους τους συνταξιούχους απαιτεί κονδύλια άνω των 2 δισ. ευρώ.

Κατά συνέπια, το εν λόγω ποσό αρκεί για αυξήσεις το πολύ 2,7% (συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη 29 δις ευρώ).

Παράλληλα, υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι στους οποίους δεν έχει επανακαθοριστεί η σύνταξη, με αποτέλεσμα οι «απόμαχοι» να μην γνωρίζουν εάν θα πάρουν αύξηση. Πρόκειται γα περατώσεις είτε:

– Με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16), προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς, έτσι ώστε: α/ να λάβουν αναδρομικά, από 1/1/2019 και σε βάθος 5ετίας, τις διορθώσεις για καταβληθείσες εισφορές πέραν του συμβατικού 20% (εργατικές και εργοδοτικές) ή β/ να καταγραφεί η θετική προσωπική διαφορά (υπερβάλλον ποσό) ώστε να γνωρίζει ο δικαιούχος πόσα… περισσότερα λαμβάνει και ότι (έτσι) δεν θα πάρει αύξηση μέχρι εξαφανίσεως του εν λόγω ποσού.

Αυτός ο επανακαθορισμός έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 3,5 χρόνια!

Χαρακτηριστική περίπτωση σε αυτή την κατηγορία είναι οι συνταξιούχοι του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου (ΗΣΑΠ) οι οποίοι δεν γνωρίζουν εάν έχουν προσωπική διαφορά (σ.σ. τους οφείλει ο ΕΦΚΑ ή οι ίδιοι χρωστούν στο ασφαλιστικό Ταμείο…)

– Με τον νόμο Βρούτση (ν.4670/20) με τον οποίο βελτιώνεται εν τινι μέτρω το ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Κατά συνέπεια, πολλοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά (λαμβάνουν περισσότερα με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου), τελικά με τον νόμο Βρούτση μπορεί να έχουν εξαφανίσει την διαφορά. Κατά συνέπεια, να δικαιούνται –πλέον- αύξηση από το νέο χρόνο.

Εδώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν χιλιάδες ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες).

Διπλός επανακαθορισμός

– Σε κάθε περίπτωση, οι συντάξεις οι οποίες δεν επανακαθορίστηκαν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου (σ.σ. από το 2019), ακολούθως θα πρέπει να επανυπολογιστούν και με το νόμο Βρούτση (αναδρομικά από το 2020)…

Και όλα αυτά καθώς έχει καταρρεύσει λειτουργικά και διοικητικά, ελλείψει και προσωπικού, ο ΕΦΚΑ.

Τούτων δοθέντων, η… πρώτη εισοδηματική πολιτική από το 2008, αφού ενδιαμέσως είχαμε μόνο μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, έχει προκαλέσει πολλές εντάσεις και ενστάσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων οι οποίες διαμαρτύρονται ότι περισσότεροι από 6 στους 10 συνταξιούχους δεν θα λάβουν καμία αύξηση το 2023.

Δηλαδή, μετά τις ονομαστικές περικοπές, αλλά και τις απώλειες στο πραγματικό-διαθέσιμο εισόδημα από την ακραία ακρίβεια, δεν στηρίζονται οι αποδοχές των περισσοτέρων συνταξιούχων.

Φυσικά, στις «αυξήσεις» η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει:

i) το όφελος από την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία αφορά ένα πολύ μικρό αριθμό συνταξιούχων (καθαρές αποδοχές πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα) και για πολύ μικρά ποσά (π.χ. 6 ευρώ το μήνα για καθαρό ποσό σύνταξη 1.500 ευρώ!),

ii) τηn τέταρτη δόση από τα αναδρομικά σε… δόσεις του νόμου 4670/20 (ν. Βρούτση που βελτίωσε κάπως τα ποσοστά αναπλήρωσης για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης…)

Πάντως, εάν ήταν όντως βάσιμη η εξαγγελία του υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη, ότι δηλαδή το 95% των συνταξιούχων θα λάβει αύξηση το 2023, η κυβέρνηση δεν θα …τσιγκουνευόταν τα χρήματα για το υπόλοιπο 5%.

Ωστόσο, πρόκειται για τεράστια απόκλιση καθώς μια ενιαία αύξηση 7%, η οποία δεν προστατεύει το πραγματικό εισόδημα από την ασύστολη ακρίβεια (σ.σ. με μέσο ετήσιο πληθωρισμό στα τέλος της χρονιάς στο 10% και με ρυθμό 12% τον Σεπτέμβριο), απαιτούνται κονδύλια 2 δις ευρώ!

Κοντολογίς, το τάξιμο δεν χαλάει τα κυβερνητικά σχέδια για… πλεονασματικό προϋπολογισμό (περικοπή δαπανών) το 2023, εν μέσω ύφεσης και ακρίβειας (στασιμοπληθωρισμού).

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις