Ο δρόμος της προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑΝέας Αριστεράς αποδεικνύεται δύσβατος, παρά τα όλο και πιο πυκνά προσκλητήρια που απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε όσα αναφέρει το τελευταίο διάστημα για τις συνεργασίες με αφετηρία την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μπαλάφα για «κοινοβουλευτική συμπόρευση, δημόσιο πολιτικό φόρουμ διαλόγου με τις δυνάμεις που συμφωνούν για μία προγραμματική συζήτηση, αλλά και κοινωνικές συνεργασίες σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία». Παρέλειψε πάντως το παρακάτω βήμα για «κοινό ψηφοδέλτιο» στο οποία αναφέρθηκε κατά την συνέντευξή του στην Dnews.

Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα είπε σε αυτή τη συνέντευξη, αναφερόμενος στην προοπτική της σύμπραξης με τη Νέα Αριστερά το έκανε με τρόπο που προκάλεσε την οργή της άλλης πλευράς.

Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή είπε τα εξής:

«Αν μιλάμε για συμφωνία κορυφής η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διαπραγμάτευση για θέσεις και οφίτσια, ευχαριστώ δεν θα πάρω. Το τελευταίο πράγμα που έχουμε ανάγκη είναι η επιστροφή ενός μηχανισμού μέσα στο κόμμα, που τόσο μας στοίχισε. Αν μιλάμε για μια ανιδιοτελή και χωρίς προϋποθέσεις επιστροφή μελών, τότε τους συγχωρούμε για το μεγάλο ατόπημα να αποχωρήσουν κρατώντας τις έδρες τους και καλώς να ορίσουν».

Η «συγχώρεση» Πολάκη βούτυρο στο ψωμί όσων διαφωνούν με τη συμπόρευση

Προφανώς, τα περί «συγχώρεσης» για το «μεγάλο ατόπημα», δεν διευκολύνουν την προσέγγιση και ειδικά όταν λέγονται από τον Παύλο Πολάκη τον οποίο η Νέα Αριστερά «δείχνει» ως βασικό υπαίτιο της διάσπασης και της αποχώρησής της, στο βαθμό που ήταν ο ίδιος ο οποίος προώθησε τον Κασσελάκη στην ηγεσία. Δεν ξεχνούν δε το λυσσώδες κλίμα που καλλιεργήθηκε σε βάρος των στελεχών της, (όταν εκείνη την περίοδο είχαν συσπειρωθεί γύρω από την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου κι εκείνη του Τσακαλώτου) με δική του ευθύνη. Και εν τέλει τον θεωρούν έναν από αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη σημερινή κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, είναι ένας από τους λόγους που ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την αυτοκριτική του και για την περίοδο Κασσελάκη και για όλη την προηγούμενη περίοδο.

Βάζοντας όρους για «ανιδιοτελή επιστροφή» μελών της Νέας Αριστεράς ώστε να τους συγχωρεθεί η αποχώρηση του 2023 ο Παύλος Πολάκης ουσιαστικά:

στερεί επιχειρήματα από την πλευρά εκείνη της Νέας Αριστεράς που επιθυμεί την προσέγγιση, αφού κανείς δε θέλει να μπει σε διάλογο με τέτοιους όρους

-«δικαιώνει» την πλευρά που τάσσεται κατά της συμπόρευσης ή επιστροφής, που θεωρεί ότι τα όσα λέει ο Πολάκης είναι η απόδειξη του ηγεμονικού και αλαζονικού τρόπου που συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τις συνεργασίες.

Οργισμένες αντιδράσεις

Αναμενόμενα η ομιλία Πολάκη στην Κεντρική Επιτροπή πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις από μέλη της Νέας Αριστεράς στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από το βράδυ του Σάββατο. Ήταν ενδεικτική δε η χθεσινή οργισμένη ανάρτηση του πρώην διευθυντή της Αυγής, Άγγελου Τσέκερη, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Νέα Αριστερά, αλλά δηλώνει υπέρμαχος της ενότητας:

«Κανένας Πολάκης δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει όρους συνεννόησης ή επιστροφής στον κόσμο και τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα αίσχη του 23» σημειώνει μεταξύ άλλων. «Ο Πολάκης είναι από τους βασικούς παράγοντες της τοξικότητας και της εχθροπάθειας στο εσωτερικό του παλιού ΣΥΡΙΖΑ. (…) Αυτή η κατάσταση είναι που έφερε στο προσκήνιο τον ανύπαρκτο πολιτικό απατεώνα Κασσελακηκατέστρεψε το πολιτικό κεφάλαιο που είχε απομείνει μετά την συντριβή του 2023 και έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 6% που είναι σήμερα».

Ο Παύλος Πολάκης προβάλλει διαρκώς το επιχείρημα ότι ο ίδιος, ίσως περισσότερο και από άλλους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την αυτοκριτική του για τον Κασσελάκη και ανέλαβε έμπρακτα την ευθύνη (με αφετηρία την αμφισβήτηση της ηγεσίας του και στη συνέχεια με την προσπάθεια εκδίωξής του). Επομένως θεωρεί ότι πλήρωσε το χρέος του. Όμως σε σχέση με αυτό το επιχείρημα πυρά υπήρξαν εκ των έσω όταν στην συνεδρίαση του Σαββάτου στην κόντρα που πυροδοτήθηκε μεταξύ του βουλευτή Χανίων και του Διονύση Τεμπονέρα, ο δεύτερος του αντέτεινε ότι ανάληψη ευθύνης θα σήμαινε να κάνει στην άκρη (υπαινισσόμενος ότι δε θα έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος).

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές ένα επιθετικό στυλ διεκδίκησης της συνεργασίας ακολουθεί και η ηγεσία, η οποία ζητά επιτακτικά από τους «πρώην συντρόφους» να μην καθυστερούν, αλλά να λάβουν άμεσα αποφάσεις, διαφορετικά «θα πρέπει να απολογηθούν στην κοινωνία». Διαμηνύεται δε με κάθε ευκαιρία ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει «χωρίς προϋποθέσεις και ανταλλάγματα» που δημιουργεί εντυπώσεις σε βάρος των στελεχών της Νέας Αριστεράς, ότι «παζαρεύουν» την επιστροφή τους.

Ωστόσο ο «ωμός» τρόπος του Παύλου Πολάκη και το «βεβαρημένο» ιστορικό που έχει στα μάτια των στελεχών της Νέας Αριστεράς επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα και μάλλον δυσχεραίνει τη συνεννόηση των δύο χώρων, παρά την επιταχύνει όπως ζητά ο Σωκράτης Φάμελλος.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις