Παρά τις δύο διασπάσεις μέσα σε έναν χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει πολιτικά, έναντι των τμημάτων που αποχώρησαν και δημιούργησαν άλλα κόμματα.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιβιώνει το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, που τον καταγράφουν σε μονοψήφιο ποσοστό μεν, κοντά στο 10% δε, πολύ πιο πάνω από τη Νέα Αριστερά και το Κίνημα Δημοκρατίας.

Σε καθημερινή βάση σχεδόν η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι διαψεύστηκαν εκείνοι που διακήρυσσαν το προηγούμενο διάστημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε» ή ότι «έκλεισε ο ιστορικός του κύκλος», προκειμένου να αναδείξουν τη φθορά του και να διαμορφώσουν το έδαφος για υποδοχή δυσαρεστημένων. Όπως το εξέφρασε χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Καραμέρος, ο ΣΥΡΙΖΑ «έδειξε ότι έχει αντισώματα» και είναι «ανθεκτικός».

Βέβαια, το αν το στοίχημα αυτό θα το κερδίσει και στη μακρά πορεία, θα εξαρτηθεί και από το αν θα αποφύγει νέες περιδινήσεις και εσωτερικές συγκρούσεις και συνεπώς από το αν θα καταφέρει να λειτουργήσει συντεταγμένα, με «ενιαίο λόγο», όπως διακηρύσσει ο Σωκράτης Φάμελλος.

Όλο το προηγούμενο διάστημα φάνηκε ότι η ασθένεια των «προσωπικών στρατηγικών» έχει προσβάλει για τα καλά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι με ερωτηματικό πώς θα προχωρήσει η συμβίωση με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος αποδείχτηκε ισχυρός στη βάση και πατώντας στο αποτέλεσμα των εκλογών προβάλλει αξιώσεις, αν και σε επίπεδο στελεχών δεν φαίνεται να διαθέτει αντίστοιχα ισχυρό μηχανισμό.

«Κοινή η προσπάθεια»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας μια εικόνα αλλαγής κλίματος λόγω της νέας ηγεσίας και της διαδικασίας «επανεκκίνησης», διατρανώνει τη δέσμευσή του στην ενωτική πορεία από εδώ και πέρα. Μιλώντας την Τρίτη στον Νίκο Χατζηνικολάου επισήμανε αρκετές φορές ότι η προσπάθεια να ξαναμεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του είναι κοινή: «Έχω αναλάβει, όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι, όλο το στελεχικό δυναμικό, αυτή την πρωτοβουλία της επανεκκίνησης» είπε. Και σε άλλο σημείο ανέφερε πως «ξεκινάμε μια προσπάθεια, όλοι μαζί».

Στην «πρέσα» οι… μικροί

Με βάση λοιπόν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «ισχυρός» μεταξύ των τμημάτων των αλλεπάλληλων διασπάσεών του, αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει τη βάση των μικρότερων σχηματισμών για επιστροφή.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Αριστερά – για την οποία παγιώνεται η κακή δημοσκοπική εικόνα πολύ μακριά από το κοινοβουλευτικό κατώφλι του 3% – η «πίεση» διά των προσκλητηρίων συνεργασίας, συμπόρευσης, επανένωσης κ.ο.κ. θα στοχεύει και τους βουλευτές της και όχι μόνο τη βάση.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, άλλωστε, θέτοντας ως στόχο την ανάκτηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρακτικά, όχι μόνο συμβολικά, δείχνει να ποντάρει σε επιστροφή βουλευτών. Αν δεν υπάρξει και νέα αποχώρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα 26 βουλευτές, επομένως χρειάζεται τουλάχιστον έξι βουλευτές για να ξεπεράσει τον αριθμό των 31 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Από την Κουμουνδούρου αποκρούουν την αυστηρή κριτική της Νέας Αριστεράς για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και τον απολογισμό που ουδέποτε έκανε, με μια συλλογιστική ότι λάθη κάνουν και έκαναν όλοι, αλλά πλέον «δεν χωρούν μικροεγωισμοί, ούτε ηγεμονισμοί». «Χρειάζεται μία ισχυρή απάντηση, όχι όμως συναίνεση και μια διελκυστίνδα βολική για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» είπε χθες ο Γ. Καραμέρος.

Παράλληλα, με τη «συνεργασιολογία» και την κριτική περί συναίνεσης με τη Ν.Δ., θα συνεχίσει την προσπάθεια να αποσπάσει ψηφοφόρους από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, από έναν κόσμο στον οποίο το σενάριο περί της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων παραμένει ελκτικό. Είναι ανοιχτό το πώς θα εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια – αν το ΠΑΣΟΚ ισχυροποιηθεί, θα είναι και αυτό που θα θέτει τα διλήμματα στη βάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων.

Δημοσκοπήσεις και «ανθεκτικότητα»

Προς το παρόν, στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με ικανοποίηση δημοσκοπικές έρευνες, όπως οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB που παρουσιάστηκαν χθες από τον Real FM – ο ίδιος ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι δεν βιάζεται, εννοώντας ότι δεν περιμένει να αποτυπωθεί άμεσα η αλλαγή σελίδας του ΣΥΡΙΖΑ και δη με κάποια εκτίναξη.

Στην εν λόγω δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 8% στην πρόθεση ψήφου και 9,9% με αναγωγή (έναντι 14,2% και 17,5% που καταγράφει αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ). Η συσπείρωσή του, όπως είναι λογικό, είναι πολύ χαμηλή (46,2%), με μεγάλες διαρροές προς την αδιευκρίνιστη ψήφο (16,2%), το Κίνημα Δημοκρατίας του Στ. Κασσελάκη (14,3%) και προς τη Ν.Δ. (10,3%). Μόλις 2,4% χάνει προς τη Νέα Αριστερά.

Κατ’ αρχάς, ο Σωκράτης Φάμελλος φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και στο σύνολο των ψηφοφόρων. Ως θετική εξέλιξη βλέπει την εκλογή Φάμελλου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το 46,5% (9,5% σίγουρα και 37% μάλλον θετική εξέλιξη) του συνόλου των ερωτηθέντων και το 65,4% των ψηφοφόρων του κόμματος στις ευρωεκλογές (Ιούνιος 2024).

Επίσης, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές πιστεύουν σε ποσοστό 66,4% ότι ο Σωκράτης Φάμελλος μπορεί να διατηρήσει την ενότητα στο κόμμα, σε ποσοστό 67,6 % ότι μπορεί να αρθρώσει έναν νέο πειστικό πολιτικό λόγο με επιχειρήματα και προτάσεις, σε ποσοστό 63,2% ότι θα μπορέσει να ανασυγκροτήσει το κόμμα και να πείσει για το νέο ξεκίνημα, σε ποσοστό 59% ότι θα έχει μια ομαλή συνύπαρξη με τον Παύλο Πολάκη και σε ποσοστό 54,8% ότι θα επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προοπτική μελλοντικής εξουσίας. Πιο δύσπιστο εμφανίζεται το γενικό κοινό ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμβίωση με τον Παύλο Πολάκη (το 30,8% πιστεύει ότι ο Φάμελλος θα διασφαλίσει ομαλή συμβίωση), ενώ το 26,6% πιστεύει ότι ο νέος πρόεδρος μπορεί να επαναφέρει το κόμμα σε τροχιά εξουσίας.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις