Η απάντηση Πολάκη σε Αχτσιόγλου δείχνει πως «θα χυθεί αίμα» έως την Κυριακή το βράδυ, οπότε θα τεθεί το θέμα της ενότητας.

«Φιλί της ζωής» χαρακτηρίζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ η πολύ μεγάλη – και απρόσμενη – συμμετοχή στη μάχη για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, όμως, παρά τον ενθουσιασμό, τα δύσκολα ξεκινούν τώρα!

Η σύγκρουση των δυο διεκδικητών της ηγεσίας αναμένεται μετωπική και σε τίποτε δεν θα θυμίζει το σχετικά πολιτισμένο διάλογο που πραγματοποιούνταν μέχρι τις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Η απάντηση του Παύλου Πολάκη στην Έφη Αχτσιόγλου πυροδοτεί περαιτέρω την εσωκομματική ένταση και προϊδεάζει για μια πολύ δύσκολη εβδομάδα και, πιθανόν, μια ακόμα δυσκολότερη κατάσταση το βράδυ της Κυριακής, οπότε και θα αναδειχθεί ο νικητής και θα διακυβευτεί το θέμα της ενότητας.

Το μεγάλο ερώτημα, βεβαίως, είναι αν μπορεί να αντιστραφεί το αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο. Ιστορικά συνέβη κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης για την τωρινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με τα γνωστά γεγονότα, αν και προηγούνταν με υπολογίσιμη διαφορά, έχασε τελικά την αναμέτρηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπορεί αυτό να επαναληφθεί;

Κατά κοινή ομολογία κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, λόγω της διαφοράς των δυο – με τον πρώτο, μάλιστα, να είναι κοντά στο 50% – , της έλλειψης εφεδρειών και, κυρίως, του πολιτικού ρεύματος που έχει δημιουργηθεί υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη και που, εν μέρει, αποτελεί και έμπρακτη αμφισβήτηση του κατεστημένου πολιτικού προσωπικού της Κουμουνδούρου.

Το ενδιαφέρον, πάντως, επικεντρώνεται στα 70.000 περίπου μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν αυτή την Κυριακή, αλλά έχουν κάθε δικαίωμα να ψηφίσουν τη δεύτερη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις πληροφορίες μας, διαθέτει 177.000 περίπου μέλη. Με δεδομένο ότι την Κυριακή προσήλθαν στην εσωκομματική κάλπη 146.635 μέλη και εξ αυτών τα 40.000 περίπου αποτελούν νέα μέλη, σημαίνει ότι τα 70.000 μέλη δεν πήγαν να ψηφίσουν. Η στήλη δεν γνωρίζει αν τα μέλη αυτά υπάρχουν ή είναι στα χαρτιά, αλλά και τα μισά να υπάρχουν, αν αποφασίσουν να προσέλθουν στην κάλπη, δίνουν νέο ενδιαφέρον στην ψηφοφορία μεταξύ των δυο.

Εκτίμηση της στήλης είναι ότι δεν υπάρχουν εφεδρείες για την αλλαγή του αποτελέσματος, όπως προέκυψε το βράδυ της Κυριακής. Λογικά, οι ψηφοφόροι που ανήκουν στην «Ομπρέλα» θα ψηφίσουν την Αχτσιόγλου, όμως ο Νίκος Παππάς ακόμα και αν ήθελε (που μάλλον δεν θέλει) να συμπορευτεί με την «κόκκινη Έφη» δεν θα τον ακολουθούσαν οι ψηφοφόροι του – τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Συνεπώς, σε μεγάλο βαθμό, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται πρωτίστως στα μέλη που δεν πήγαν να ψηφίσουν και τα οποία – σύμφωνα με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας στα μέσα Αυγούστου – έχουν το δικαίωμα να το πράξουν στον δεύτερο γύρο.

Ακόμα και αντιστροφή της σειράς να μπορεί να σημειωθεί, πάντως θα ήταν οριακή και ο κίνδυνος διάσπασης θα παρέμενε μεγάλος. Ανασχετικός παράγοντας για τη διάσπαση είναι τα 147.000 μέλη που προσήλθαν να ψηφίσουν και τα οποία δεν μπορείς να αγνοήσεις, όπως και το χέρι συνεργασίας που θα απλώσει ή δεν θα απλώσει ο νικητής στους ηττημένους. Και φυσικά και ο Αλέξης Τσίπρας που αποτελεί τον εγγυητή των διαδικασιών και της ενότητας του κόμματος.

ieidiseis.gr

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις