Έχοντας θέσει θέμα ηγεσίας στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης, ο Παύλος Πολάκης δείχνει μέχρι στιγμής ότι θα επιμείνει στην στάση του ενώ από την άλλη ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.

Μάλιστα, σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην Κρήτη όπου θα έχει συνάντηση με τα μέλη της Νομαρχιακής Χανίων, την περιφέρεια του Παύλου Πολάκη, κάνοντας προφανώς μια πρώτη σφυγμομέτρηση του κλίματος στο πιο ισχυρό δείγμα της πολακικής βάσης. Με άρθρο του στο Βήμα εν τω μεταξύ, δείχνει να εκκινεί ατύπως προεκλογική εκστρατεία, μιλώντας για την ανάγκη να μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον τον όρο Σύγχρονη Αριστερά, παρουσιάζοντας κάποιους βασικούς πυλώνες του πολιτικού του προγράμματος (αντιμετώπιση των ανισοτήτων, θεσμική εξυγίανση και Δικαιοσύνη, κοινωνικό κράτος, κλπ).

Σε αυτό το περιβάλλον, κάποιοι ήδη προετοιμάζονται και κινούνται με το εκτιμώντας ότι οι κάλπες είναι πλέον πολύ πιθανές. Ανάρτηση του Νικόλα Φαραντούρη, με βίντεο από τις Πρέσπες (απ’ όπου εμφανίζεται να λέει πως στέλνει μήνυμα «ενότητας», «εξωστρέφειας» και «αντεπίθεσης») εκλαμβάνεται ως εκκίνηση του χορού των υποψηφιοτήτων, για το σενάριο που τελικά οδηγηθούν τα πράγματα σε νέες εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του κόμματος.

Στα όργανα παραπέμπει ο Πολάκης – Κομβική η υπόθεση Λινού

Ο Παύλος Πολάκης με δήλωσή του  στο Documento παρέπεμψε για την επόμενη κίνησή του στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν κάνει πίσω. «Οι αναγκαιότητες είναι αδήριτες και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον λαό» σημειώνει προσθέτοντας πως «ό,τι χρειάζεται να γίνει, θα γίνει συντεταγμένα και στα Όργανα».

Ο ίδιος τεντώνει ακόμη περισσότερο το θέμα της Αθηνάς Λινού, την οποία, σε ανάρτησή του σχετικά με το τηλεφώνημα που όπως λέει έλαβε από εκείνη, την χαρακτηρίζει «άτιμη» και «διεφθαρμένη» και επιμένει να αξιώνει από την ηγεσία τον πειθαρχικό της έλεγχο, την οποία καταγγέλλει ότι δεν επέδειξε αντανακλαστικά στις καταγγελίες του. Επιπλέον σημειώνει – στην εν λόγω δήλωσή του – ότι τα στοιχεία της υπόθεσής της θα πρέπει να πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Οικονομικό Εισαγγελέα.

Η υπόθεση Λινού είναι, μπορεί να πει κανείς, το ένα από τα δύο μέτωπα της εβδομάδας που μπορούν να κρίνουν τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται, μετά τις καταγγελίες του βουλευτή Χανίων, 184 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας ενώ και ο Στέφανος Κασσελάκης στην ανάρτηση της Πέμπτης, έχει τονίσει ότι «το θέμα Λινού είναι ανοιχτό», κι ότι το ερευνά προσωπικά και θα αποφασίσει νηφάλια. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν επίσης ότι με την επιστροφή της από τις ΗΠΑ η Αθηνά Λινού έχει κληθεί από το γραφείο Προέδρου να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Η ίδια αποκάλυψε ότι απέστειλε όλα τα οικονομικά στοιχεία –  400 και πλέον σελίδες – στον διευθυντή του γραφείου του Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, με τον Πολάκη να αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της ότι το Ινστιτούτο Πρόληψις ελέγχεται ετησίως από ορκωτούς λογιστές, καθώς προκύπτει από την ιστοσελίδα του ότι δεν έχουν γίνει έλεγχοι τα έτη 2021, 2022 και 2023.

Μένει να φανεί πώς θα χειριστεί η ηγεσία την υπόθεση αυτή και αν συνιστά τελικώς μοχλό διαπραγμάτευσης με τον Πολάκη, ή αν ο κρητικός βουλευτής είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ανεξαρτήτως της έκβασής της.

Η έδρα του Ηλιόπουλου, η Τσαπανίδου και η επαπειλούμενη σύγκρουση με Τσίπρα

Το άλλο μέτωπο είναι αυτό της έδρας Επικρατείας, καθώς την Τετάρτη όπου τίθεται σε ισχύ η Ολομέλεια μετά τις θερινές διακοπές, αναμένεται ο πρόεδρος της Βουλής να προχωρήσει στο τυπικό της ανακοίνωσης της παραίτησης του Όθωνα Ηλιόπουλου. Ακολούθως θα ερωτηθεί η πρώτη επιλαχούσα Πόπη Τσαπανίδου αν αποδέχεται την έδρα. Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες εκτιμάται ως επικρατέστερο ενδεχόμενο η Πόπη Τσαπανίδου να αποδεχτεί την έδρα. Θεωρείται δε ιδιαίτερα βοηθητική η προαναγγελία της Ζωρζέττας Λάλη, 8ης επιλαχούσας, ότι θα αποδεχτεί την έδρα ενώ όμως η ίδια ανήκει πλέον στην Νέα Αριστερά. Επομένως, ο απώτερος κίνδυνος να χαθεί τελείως η έδρα, δίνει το επιχείρημα στην Πόπη Τσαπανίδου να την δεχτεί. Επιπλέον, μέσα στο πολιτικό κλίμα που επικρατεί με τον Κασσελάκη αμφισβητούμενο από τον άλλοτε νούμερο ένα υποστηρικτή, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την ισχύ να επιβάλει τη βούλησή της.

Εκεί, και με δεδομένο ότι η Πόπη Τσαπανίδου θεωρείται της επιρροής Τσίπρα, είναι κρίσιμο το πώς θα αντιδράσει η ηγεσία, αν δηλαδή θα τραβήξει το σχοινί, χρεώνοντας στον πρώην πρωθυπουργό ότι εμπόδισε τον Κασσελάκη να  μπει στη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση θα σημαίνει ότι πάει κατ’ ουσίαν ένα βήμα πιο πέρα τη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα, αναβαθμίζοντας την πρόκληση και προς τα στελέχη της επιρροής του στο εσωτερικό του κόμματος δηλαδή τα 8 μέλη της ΠΓ που αποτελούν και τον πυρήνα της ομάδας των 87, δηλαδή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Οι 87 σε αναμονή

Η ομάδα αυτή, ενώ επί της ουσίας αμφισβητεί εφ’ όλης της ύλης τον Στέφανο Κασσελάκη, μέχρι στιγμής δεν κάνει κίνηση ανοιχτής και ευθείας αμφισβήτησης, ελλείψει συνεκτικού σχεδιασμού και ηγετικού προσώπου που θα μπορούσε να βγει απέναντι στον Κασσελάκη.

Η ομάδα αυτή κινείται στη γραμμή ότι θέμα ηγεσίας τίθεται εκ των πραγμάτων, όπως αναφέρει και η Κατερίνα Νοτοπούλου (εκ των «8») με συνέντευξή τη στην Εφσυν, καθώς το έθεσε ο Παύλος Πολάκης αλλά και ο ίδιος ο Κασσελάκης με τις τελευταίες αναρτήσεις του. Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο Χρήστος Σπίρτζης προτρέπει τον Κασσελάκη να παραιτηθεί. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα και αυτή η πλευρά θα κληθεί συνολικά να ανοίξει τα χαρτιά της.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις