Τα… «drones» του Φλώρου από τις πρώτες πρωινές ώρες βάλουν επί του διαδυκτιακού πεδίου κατά του αντί-drones «θόλου» α λα Ισραήλ που δήλωσε ότι θα φτιάξει ο Νίκος Δένδιας.
Για να αποδομήσουν το «όραμα» Δένδια ως ειδικοί αναλυτές του ΓΕΕΘΑ παραδίδουν μαθήματα και διορθώνουν με περίσσια κριτική διάθεση και έμμεσα υπονοούμενα τον υπουργό Άμυνας.
Σχολιάζουν και επικρίνουν:
- Τα «anti-drone» συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν τις επιχειρήσεις εχθρικών drones με μη καταστροφικές (soft kill) μεθόδους όπως ηλεκτρονικές παρεμβολές. Τέτοια συστήματα, σύμφωνα με τα εξαπτέρυγα Φλώρου , έχουν ήδη αναπτυχθεί στα ανατολικά της ελληνικής επικράτειας από το 2022, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης ολοκληρωμένου σχεδίου που εκπόνησε το ΓΕΕΘΑ (Στρατάρχης Φλώρος), όταν παρατηρήθηκε σοβαρή αύξηση των υπερπτήσεων από τουρκικά drones. Απομένει η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του σχεδίου, με την επέκταση της κάλυψης σε πρόσθετες περιοχές του ελλαδικού χώρου.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα αφού αγνοούν τα ρωσικά συστήματα για προφανείς λόγους διότι θελουν να τα προωθήσουν στην Ουκρανία , ενώ για τα δυτικού τύπου αντιαεροπορικά αν και υποστηρίζουν ότι δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστήριξης, ωστόσο παραδέχονται ότι παρέχουν αντιβαλλιστικές δυνατότητες, όπως αποδείχθηκε με τη βολή εκσυγχρονισμένων ελληνικών Κ/Β Hawk σε συνεργασία με Patriot κατά στόχου που προσομοίωνε βαλλιστικό πύραυλο, το 2021.
- Στην προσπάθεια τους να ακυρώσουν το αφήγημα Δένδια υποστηρίζουν ότι για την αναβάθμιση των ελληνικών αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστημάτων υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη του ΓΕΕΘΑ που εκπονήθηκε το 2020-2021 και εγκρίθηκε το 2021 από το ΣΑΓΕ επι ημερών Φλώρου. Η εν λόγω μελέτη του ΓΕΕΘΑ βασίζεται στις πλέον σύγχρονες μεθόδους εκτίμησης της απειλής (συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων) και προτείνει συγκεκριμένες επιλογές αναβάθμισης της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας, σε τρία επίπεδα κόστους (χαμηλό – μεσαίο – υψηλό) και με εναλλακτικές προτάσεις συστημάτων για την πολυστρωματική κάλυψη του ελλαδικού χώρου.
- Ορισμένα από τα συστήματα που προτείνει ο Φλώρος- λένε τα εξαπτέρυγα του- τα είδαμε πρόσφατα σε δράση στο Ισραήλ, ενώ άλλα ενσωματώνουν και ελληνική προστιθέμενη αξία. Και αν ολίγοις καταλήγουν στο συμπέρασμα : Εάν ο Δένδιας επιθυμεί να αναβαθμίσει την ελληνική αεράμυνα, δεν χρειάζεται να ανακαλύψει ξανά τον τροχό ούτε να αναμένει επί μήνες ή χρόνια για «επαναπροτεραιοποίηση», νέα μελέτη κλπ. Υπάρχει έτοιμη μελέτη Φλώρου – ΓΕΕΘΑ, που μπορεί να προωθηθεί άμεσα προς υλοποίηση – έστω και με «rebranding» σε πλαίσιο «ατζέντας Ενόπλων Δυνάμεων 2030».
Κ.Π.
ieidiseis.gr
ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις