Τα ασυμμάζευτα επιχειρεί να συμμαζέψει τώρα η κυβέρνηση, μετά το σάλο που προκάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, ο οποίος παρουσίασε ένα έγγραφο, υποτίθεται του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις για την εμπλοκή της υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στην προεκλογική σύγκρουση, αλλά και για την αυθεντικότητα του εγγράφου, ο κ. Σκέρτσος «εξαφανίστηκε» από το προσκήνιο και απάντηση ανέλαβε να δώσει ο πολιτικός προϊστάμενος του ΓΛΚ Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ουσιαστικά όμως, με την απάντηση που έδωσε ο κ. Σκυλακάκης, παραδέχεται ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο, που να κοστολογεί τα μέτρα, τα οποία εξήγγειλε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να δηλώσει κάτι τέτοιο, όταν δεν είναι στις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών η αξιολόγηση των εκλογικών προγραμμάτων, που παρουσιάζουν τα κόμματα;
Ο κ. Σκυλακάκης δηλώνει ότι «η κοστολόγηση βασίζεται σε στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, που συλλέχθηκαν από διαφορετικές Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν σε ενιαίο πίνακα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».
Από τα λεγόμενα του κ. Σκυλακάκη, συνάγεται ότι δεν υπάρχει «έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», όπως διατυμπάνιζε ο κ. Σκέρτσος για να προσδώσει θεσμική αξιοπιστία στους ισχυρισμούς του, αλλά προκύπτει ότι κάποιος ή κάποιοι – προφανώς κομματικά στελέχη της ΝΔ – συνέλεξαν στοιχεία από τις επίσημες πηγές (Κρατικός Προϋπολογισμός), έκαναν τους δικούς τους υπολογισμούς, με το δικό τους τρόπο και διαμόρφωσαν έναν πίνακα με οικονομικά μεγέθη, τον οποίο περιφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα τηλεοπτικά πάνελ, δίνοντάς του ένα δήθεν «αντικειμενικό, τεχνοκρατικό» μανδύα.
Δεν πρόκειται δηλαδή για τα κλασσικά, μπρουτάλ fake news, αλλά για πιο… ραφιναρισμένα και πιο σικάτα.
Προκειμένου να δικαιολογήσει τη χονδροειδή προπαγάνδα, ο κ. Σκυλακάκης μπερδεύει, προφανώς σκόπιμα, δύο διαφορετικά πράγματα:
- Από τη μία την ποσοτικοποίηση που οφείλει να κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, επί των προτάσεων νόμου που καταθέτουν τα κόμματα στη Βουλή. Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται από αυτή την έκθεση ποσοτικοποίησης, ώστε να αξιολογηθεί με βάση και το εάν είναι συμβατή με τον προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται τη συγκεκριμένη περίοδο.
- Και από την άλλη τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, που όμως έχουν μία άλλη λογική, καθώς αφορούν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής. Και ούτε το ΓΛΚ, ούτε η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής έχουν κάποια αρμοδιότητα να εξετάσουν.
Για να στρέψει αλλού τη συζήτηση και όχι στην ιδιότυπη στρεψοδικία, που επιχείρησε ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνει ότι έχει ζητήσει από την Κυριακή (σημείωση: μετά το «έγγραφο» του κυβερνητικού εκπροσώπου), «να πραγματοποιηθεί μια δημόσια συνάντηση, στην οποία να συζητηθεί εξαντλητικά και αναλυτικά, με βάση όλα τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αναμένω την ανταπόκριση».
Την ώρα δηλαδή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται τον ουσιαστικό και απευθείας διάλογο στα debate, ο κ. Σκυλακάκης, καταθέτει μία νεφελώδη και μάλλον υποκριτική πρόταση για δημόσια συζήτηση μεταξύ των κομμάτων. Προφανώς για να διασκεδαστεί η ρετσινιά περί fake news, που άφησε στην κυβέρνηση η άκομψη προπαγανδιστική προσπάθεια του κ. Σκέρτσου.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις