Η απόφαση της Κίνας να συμμετάσχει σε διεθνείς συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία αυτό το Σαββατοκύριακο με στόχο τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία σηματοδοτεί πιθανές αλλαγές στην προσέγγιση του Πεκίνου, αλλά όχι στροφή στην υποστήριξή της προς τη Μόσχα, λένε αναλυτές στο Reuters.
Ενώ το Πεκίνο αρνήθηκε να συμμετάσχει σε προηγούμενες συνομιλίες στη Δανία, που είναι χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, oi αναλυτές θεωρούν ότι αισθάνεται πολύ πιο άνετα να συμμετάσχει στην προσπάθεια που συντελείται στη Σαουδική Αραβία, ακόμη και αν η Ρωσία δεν είναι παρούσα, ενώ η παρούσα Ουκρανία προωθεί το δικό της σχέδιο.
Η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά έχει προσφέρει το δικό της ειρηνευτικό σχέδιο. Το Πεκίνο φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιες σκληρές πραγματικότητες καθώς η σύγκρουση παρατείνεται.
«Το Πεκίνο προσανατολίζεται περισσότερο προς τις ειρηνευτικές προσπάθειες, αλλά γνωρίζει επίσης ότι μια ειρηνευτική πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του Πεκίνου είναι απίθανο να χαιρετιστεί από τη Δύση», δήλωσε ο Yun Sun, διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο think tank Stimson Center στην Ουάσινγκτον. Και πρόσθεσε:
«Το Πεκίνο δεν θα θελήσει να απουσιάζει από άλλες αξιόπιστες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, των οποίων ηγούνται μη δυτικές χώρες».
Ο απεσταλμένος για την ειρήνη Λι Χούι συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους από περίπου 40 χώρες στην Τζέντα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, για συνομιλίες που οι Ουκρανοί και οι δυτικοί απεσταλμένοι ελπίζουν ότι θα σφυρηλατήσουν βασικές αρχές για μια ενδεχόμενη διευθέτηση για τον τερματισμό του πολέμου.
Η τελευταία κίνηση του Πεκίνου στην παγκόσμια διπλωματική σκηνή έρχεται καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παλεύει με μια σειρά από εσωτερικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανεξήγητης αντικατάστασης τον περασμένο μήνα του Κιν Γκανγκ ως υπουργού Εξωτερικών και της αντιμετώπισης των προβλημάτων της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Η Κίνα δεν συμμετείχε στις συνομιλίες στην Κοπεγχάγη στα τέλη Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι είχε προσκληθεί και είχε προτείνει το δικό της σχέδιο 12 σημείων για την ειρήνη.
Ένας «πολύπλοκος ελιγμός»
Το Πεκίνο έχει διατηρήσει στενούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς με τη Ρωσία από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή και έχει κατηγορήσει τις δυτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να παρατείνουν τη σύγκρουση παρέχοντας όπλα και υποστήριξη στην Ουκρανία.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε την εμπλοκή του Λι «σημαντική πρόοδο», σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Η Κίνα φλερτάρει τον πετρελαϊκό γίγαντα Σαουδική Αραβία, η οποία είναι μέρος του «αδέσμευτου» Παγκόσμιου Νότου, μιας ομάδας στην οποία η Κίνα επιθυμεί να ηγηθεί.
Η Ρωσία είναι τελικά «βέβαιο ότι θα ηττηθεί», δήλωσε ο μελετητής διεθνών σχέσεων Shen Dingli με έδρα τη Σαγκάη, οπότε η Κίνα πρέπει να αναζητήσει διεθνή συνεργασία, χωρίς να επιταχύνει την όποια κατάρρευση της Ρωσίας.
«Μπορούμε να διατυπώσουμε διαφορετικές απόψεις και μπορούμε επίσης να διατυπώσουμε κάποιες προτάσεις για να προωθήσουμε από κοινού την έγκαιρη και ορθή πολιτική διευθέτηση των προβλημάτων που βλέπουμε», δήλωσε ο Shen.
Ενώ η κίνηση της Κίνας ήταν καλή για την εικόνα της, ο αναλυτής Li Mingjiang με έδρα τη Σιγκαπούρη δήλωσε ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει να τελειοποιήσει τις θέσεις του.
Θέλει να κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις των άλλων και «πιθανότατα προσπαθεί επίσης να εξερευνήσει ένα χώρο προσαρμοστικότητας της ίδιας της Κίνας, την ευελιξία της ίδιας της Κίνας», δήλωσε ο Li, αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam.
Η εξέλιξη αυτή συμβαίνει καθώς ορισμένοι αναλυτές εντοπίζουν αυξανόμενη κινεζική ανησυχία για την παρατεταμένη φύση του πολέμου και τον πρόσφατο βομβαρδισμό από τη Ρωσία των ουκρανικών λιμανιών σιτηρών, αναστατώνοντας τις προηγουμένως προστατευμένες αποστολές από την παγκόσμια δύναμη των σιτηρών.
Ο Geng Shuang, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 26 Ιουλίου ότι η αντιπροσωπεία του ανησυχούσε βαθύτατα ότι δεν φαινόταν να υπάρχει τέλος στον πόλεμο.
«Τώρα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη για να ελιχθεί το Πεκίνο, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου επηρεάζει άμεσα τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της Κίνας», δήλωσε ο Moritz Rudolf, μελετητής στο Κέντρο Κίνας Paul Tsai της Νομικής Σχολής του Yale.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις