Απίστευτο παζάρι και τυχοδιωκτικές προτάσεις αποκαλύπτονται καθημερνά για τις κρυφές διαπραγματεύσεις Μαξίμου – Βρετανικού Μουσείου.

Στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα συνεχίζει να αναφέρεται εκτενώς ο Διεθνής Τύπος, κάνοντας μάλιστα λόγο για πιθανό «παζάρι» μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Βρετανικής Telegraph, έχει τεθεί στο τραπέζι η πρόταση τα ελληνικά μουσεία να στείλουν άλλους θησαυρούς ως «εγγύηση» για τα Μάρμαρα.

Ωστόσο, οι αναφορές σχετικά με μια πιθανή «πολιτιστική ανταλλαγή» δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από το μουσείο.

Επίσης, δεν είναι σαφές εάν η συμμετοχή σε μια πολιτιστική ανταλλαγή θα σήμαινε ότι τα ελληνικά μουσεία θα έστελναν αντικείμενα στο Λονδίνο αντί για τα μάρμαρα. Ακόμα, υπάρχουν μόνο μερικά επιλεγμένα κομμάτια που θα επιστραφούν, όπως είχε αποκαλυφθεί πριν μερικές ημέρες από τον Διεθνή Τύπο.

Η ισχύουσα νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου δε, καθιστά δύσκολη την επιστροφή αντικειμένων από συλλογές μουσείων στις χώρες καταγωγής τους, κανόνας που αποτέλεσε «αγκάθι» στις πάγιες προσπάθειες της Ελλάδας να επαναφέρει τα Γλυπτά στην Αθήνα.

Ο βρετανικός Τύπος τις τελευταίες μέρες, αποκαλύπτει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία η οποία κρύβει δύο τουλάχιστον προβληματικά σημεία για τη χώρα μας, γεννώντας σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης γύρω από το μείζον αυτό θέμα.

Πρώτον, όπως προκύπτει από δημοσίευμα του Guardian, γίνεται λόγος για κάποια… τμήματα των Γλυπτών και όχι για την επιστροφή τους στο σύνολό τους. Για κάποια κομμάτια από τα Γλυπτά και όχι για το σύνολο των κλοπιμαίων.

Δεύτερον, αν αληθεύουν όσα πληροφορούμαστε (από τους ξένους!) και τελικά οι δύο πλευρές καταλήξουν στην εν λόγω συμφωνία, φέρεται πως θα αφορά τελικά σε δανεισμό των Μαρμάρων, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγνώριζε οριστικά και αμετάκλητα ότι τα Γλυπτά… δεν της ανήκουν, αλλά είναι νόμιμη ιδιοκτησία των Βρετανών.

Όπως αναφέρει η Telegraph, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα μουσεία να δικαιολογήσουν την ιδιοκτησία αντικειμένων που έχουν κλαπεί από χώρες κατά την εποχή της αποικιοκρατίας. Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, παραμένει ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.

Ακόμα μία «λεπτομέρεια» που ήρθε στο φως σχετικά με το θέμα των Γλυπτών, είναι ότι το μουσείο θα ανακοινώσει σύντομα ένα από καιρό σχεδιασμένο πλάνο εκσυγχρονισμού ύψους 1 δισ. λιρών που ονομάζεται Rosetta Project, στο οποίο θα υπάρξει μια «πλήρης επανασχεδιασμός» του μουσείου και μια σημαντική ανακαίνιση πολλών από τις γκαλερί του.

Η πτέρυγα του Παρθενώνα, που βρίσκεται σε κακή κατάσταση επισκευής εδώ και αρκετό καιρό, αναμένεται να τεθούν σε προτεραιότητα για ανακαίνιση, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει μια… βολική στιγμή για να δανειστούν ορισμένα από τα αντικείμενα στην Ελλάδα, εάν βέβαια επιτευχθεί συμφωνία.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις