Οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών δαπανών μέχρι το τέλος του έτους

Λιγότερες από 30 ημέρες έχουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες e-αποδείξεις, διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο ίσο με το 22% της διαφοράς που δεν έχει καλυφθεί.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι πρέπει να συλλέξουν το 30% του εισοδήματός τους μέσω e-αποδείξεων μέχρι το τέλος του έτους. Αν δεν καλυφθεί το παραπάνω ποσοστό με ηλεκτρονικές δαπάνες, τότε, το 2022 με τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος για το 2021, θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο ίσο με το 22% της ακάλυπτης διαφοράς.

Ενδεικτικά, στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα φέτος ύψους 20.000 ευρώ προχωρήσει σε ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών συνολικού ύψους 4.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο, καθώς οι αποδείξεις που πρέπει να μαζέψει ανέρχονται στις 6.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επί της διαφοράς των 2.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 22% ή 440 ευρώ.

Οι δαπάνες αυτές για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.).

Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ποσοστού έως 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος περιλαμβάνονται δαπάνες όπως αγορά τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.ά.).

Από φέτος και μέχρι το 2025 οι ιατρικές δαπάνες θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής. Επίσης, οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις