Λίγες ώρες μένουν για το πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους. Οι πολίτες 60 ετών και άνω, αν δεν έχουν κλείσει ραντεβού θα πρέπει να μπουν σήμερα στην παλτφόρμα emvolio.gov.gr και να ψάξουν για σήμερα ραντεβού, κάτι που θα είναι δύσκολο, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα για εμβολιασμό χωρίς ραντεβού.

Διορία λίγων ωρών έχουν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών για να κάνουν μία δόση εμβολίου και να γλιτώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ μέσω ΑΑΔΕ. Αν δεν έχουν κλείσει ραντεβού θα πρέπει να μπουν σήμερα στην παλτφόρμα emvolio.gov.gr και να ψάξουν για σήμερα ραντεβού, κάτι που θα είναι δύσκολο, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα για εμβολιασμό χωρίς ραντεβού.

Στο 90% φθάνει, κατά πληροφορίες, το ποσοστό των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί έναντι της Covid-19 ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Η προθεσμία εκπνέει το βράδυ της Κυριακής και δεν πρόκειται να δοθεί απολύτως καμία παράταση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τη Δευτέρα 17/1 ξεκινά η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιάστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος, και έως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο – μισός μήνας – και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).

Οι όποιες εξαιρέσεις αφορούν κατοίκους εξωτερικού, αυτούς που έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κλπ), όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Υπό την απειλή των προστίμων ύψους 100 ευρώ κάθε μήνα, μία συντριπτική πλειοψηφία πολιτών άνω των 60 ετών έσπευσε ήδη να κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό της.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Πέμπτης, δεν δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός. Η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να δίνει ακόμη κρούσματα, το ίδιο συνέβη και τις προηγούμενες ημέρες, 1 στους 2 ασθενείς είχε μολυνθεί με Δέλτα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων θα εξακολουθήσει να παραμένει γύρω στους 600 και τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η κάλυψη σε κλίνες covid ΜΕΘ ανέρχεται σε 88% και σε απλές κλίνες ΜΕΘ σε 67%.

Ο δείκτης θετικότητας παρά τα 230.000 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια σταθεροποιείται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παπαευαγγέλου.

Εν τω μεταξύ, για τον πορεία της πανδημίας στην χώρα, την μετάλλαξη Όμικρον και τον εμβολιασμό μίλησαν το Σάββατο στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ανοσιακή απόκριση μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από την φυσική ανοσία, ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται.

Σημείωσε ότι τα εμβόλια δουλεύουν αποτελεσματικά στο να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση και νοσηλεία.

Παράλληλα, υπογράμμισε τις τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία. Όπως είπε το πρώτο είναι να αναπτυχθεί η ανοσία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεύτερον, να καλύψει η ανοσιακή απόκριση που αναπτύσσουμε την μετάλλαξη Δέλτα και τρίτον να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη όπως η Αφρική.

Ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν δεδομένα ότι η νόσηση με την μετάλλαξη Όμικρον καλύπτει την πιθανότητα να νοσήσουμε και από την Δέλτα. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και τόνισε ότι δεν είναι μια αθώα γρίπη αν κολλήσουμε την μετάλλαξη Όμικρον.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και συνεχιστεί ο εμβολιασμός μπορούμε να κατέβουμε σε πολύ χαμηλή διασπορά του ιού, δηλαδή θα μπορούσαμε να πέσουμε και κάτω από τα 3.000 κρούσματα ημερησίως. Επεσήμανε, ότι η πολύ μεγάλη διασπορά με επιμόλυνση του ιού έχει δώσει ένα μεγάλο ποσοστό φυσικής ανοσίας στην Όμικρον.

Πάντως η διασπορά του ιού επιδεινώνεται στην Ευρώπη, τόνισε ο καθηγητής Ιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και μέλος της Επιτροπής στην ενημέρωση της Πέμπτης, ενώ, όπως είπε, θα γνωρίζουμε περισσότερα δεδομένα για την Όμικρον, καθώς και την επαναλοίμωξη με Όμικρον σε 50 με 60 ημέρες. Να θυμίσουμε ότι το πρώτο κρούσμα της Όμικρον καταγράφηκε στις 11 Νοεμβρίου στη Νότιο Αφρική.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις