Έρχονται νέες αυξήσεις σε βασικά αγαθά – «Χρυσά» πληρώνουμε ακόμα και τα παγωτά

Ο πληθωρισμός μπορεί στα χαρτιά να μειώνεται, η Κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει ότι τα έκανε όλα σούπερ και στήριξε την οικονομία, αλλά η πραγματικότητα και η καθημερινότητα δεν επιβεβαιώνουν τίποτα από τα δύο και η ακρίβεια παραμένει ανεξέλεγκτη.

Πολλά είδη, μεταξύ των οποίων βασικά και πρώτης ανάγκης, όχι απλά έχουν πάρει την ανιούσα χωρίς προοπτική σταθεροποίησης, αλλά τρέχουν κιόλας με ξέφρενο ρυθμό!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αυξήσεις σε ψωμί, μοσχάρι και αβγά, τρέχουν στην Ελλάδα πιο γρήγορα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη «μέγγενη» στα νοικοκυριά.

Η εκτίναξη των τιμών σε πρώτες ύλες, ενέργεια, πετρέλαιο και αέριο, έχει αυτές τις δραματικές συνέπειες για τους καταναλωτές, οι οποίοι είδαν μόνο τον Απρίλιο, την Ελλάδα να έχει αύξηση 17% στο ψωμί, ενώ στην Ευρωζώνη η αύξηση κυμάνθηκε στο 14,6%!

Δυστυχώς δεν είναι μόνο το ψωμί, καθώς και σε άλλα τρόφιμα οι αυξήσεις του Απριλίου… έπιασαν ταβάνι στη χώρα μας:

  • το μοσχάρι αυξήθηκε κατά 15,2% στην Ελλάδα έναντι αύξησης 8,6% στην Ευρωζώνη,
  • τα έλαια και λίπη, 16,3% στην Ελλάδα και 15,3% στην Ευρωζώνη
  • τα αβγά πήραν αύξηση 17,9% στην Ελλάδα, έναντι 16,7% στην Ευρωζώνη

Είχαμε όμως σε κάποιες περιπτώσεις μικρότερη αύξηση στη χώρα μας σε σχέση με την Ευρωζώνη, αλλά και πάλι, τα νούμερα είναι τρομακτικά μεγάλα:

  • το φρέσκο πλήρες γάλα αυξήθηκε κατά 17,6% στην Ελλάδα και 22,8 στην  Ευρωζώνη

«Δεν δικαιολογείται πλέον…»

«Δεν δικαιολογείται πλέον, τέτοια εποχή με τις ζωοτροφές να έχουν διορθώσει τις τιμές τους, να βρίσκουμε αυξημένες τιμές σε κοτόπουλα και σε αβγά», σχολίασε στο Open ο κρεοπώλης Χρήστος Σκευαράκης.

Όσον αφορά προϊόντα που παράγει η Ελλάδα, ο πληθωρισμός έχει φρενάρει μεν, αλλά αν έρθει κάποια πτώση τιμών, αυτή θα είναι από… Σεπτέμβρη!

«Έχουν πέσει οι τιμές των σιταριών, αυτό θα φανεί γύρω στον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη στα άλευρα, έχουμε το ηλιέλαιο το οποίο έχει επιστρέψει στην παλαιότερη τιμή και θέλουμε να πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά και οι άλλες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε θα κατέβουν λίγο, έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε μειώσεις», τόνισε η Έλσα Κουκουμέρια, Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

Είδος πολυτελείας τα παγωτά!

Υπάρχουν και…παράπλευρες αυξήσεις σε είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης, αλλά η τιμή τους «πετάει» λόγω των υλικών κατασκευής τους. Παράδειγμα αυτού τα παγωτά, καθώς οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, όπως το γάλα και η ζάχαρη, έχουν εκτινάξει την τιμή τους.

«Πλέον το γλυκό αντί να μας γλυκαίνει, μας πικραίνει λόγω τιμής, Πέρυσι αγοράζαμε ένα κιλό και φέτος αγοράζουμε το μισό κιλό στην τιμή του κιλού», σχολίασε στο Mega για το παγωτό ένας απογοητευμένος πελάτης ζαχαροπλαστείου.

Μία μπάλα παγωτό αγγίζει φέτος ακόμα και τα 3 ευρώ, ενώ το 2022 η τιμή κυμαινόταν από 1,40-2,30 ευρώ!

Για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς σημαίνει αυτό με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: τετραμελής οικογένεια αν θέλει στη βόλτα της να πάρει από δύο μπάλες παγωτό στο κάθε μέλος, θα χρειαστεί να πληρώσει ακόμα και 24 ευρώ, ενώ το 2022 θα χρειαζόταν περίπου 19 ευρώ.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις